[#CharlieHebdo] Reactie Ico Maly (Kif Kif)

De aanslag op de redactie van Charlie Hebdo is gruwelijk. Ze is antidemocratisch en ze is terroristisch. Het is echter belangrijk om na de overdonderende emoties en het ongeloof die dergelijke gruweldaden met zich meebrengen, ook de ratio te laten spreken.
[#CharlieHebdo] Reactie Ico Maly (Kif Kif)
 

De aanslag op de redactie van Charlie Hebdo is gruwelijk. Ze is antidemocratisch en ze is terroristisch.

Het is echter belangrijk om na de eerste overdonderende emoties en het ongeloof dat dergelijke gruweldaden met zich meebrengen, ook de ratio te laten spreken. Zoniet dreigen we de fouten uit het verleden te herhalen en de problemen enkel maar te vergroten.

Als we met die rationele bril kijken, dan zien we dat dergelijke aanslagen helaas helemaal niet onverwacht zijn. Ze waren en zijn al jaren geleden voorspeld. De aanslag kunnen we enkel maar begrijpen in de context van een decennialange oorlog. We kennen die oorlog onder de namen ‘War against terrorism’, ‘de botsende beschavingen’ en ze kende haar eerste hoogtepunt met de oorlog in Irak van vader Bush in de jaren negentig van de vorige eeuw.

Deze oorlog wordt niet alleen gevoerd in het Midden-Oosten, ze woedt ook in Europa, Afrika en de Verenigde Staten.  Ze heeft honderdduizenden doden op haar conto. Ze leidt tot verdere radicalisering aan alle zijden, tot een verdere afbraak van de democratie, tot polarisatie en geweld. Ze versterkt de rechterzijde over de hele wereld, de progressieve krachten of ze nu moslim, jood, atheïstisch of christen zijn verliezen keer op keer. 

We kunnen enkel maar hopen, maar die hoop zal onvermijdelijk ijdel blijken, dat we eindelijk durven overgaan tot een echte rationele analyse. Na de aanslagen op 9/11 kregen we de riedel te horen dat de aanslagen het gevolg waren van ‘hun jaloezie op onze waarden en normen’. Dat heeft meteen een heel culturele logica opgang getrokken die een gigantische oorlogsmachine heeft gelegitimeerd. Vandaag betalen we daar met zijn allen weer de prijs voor. En we betalen die prijs als samenleving. 

Hoe hoog die prijs zal zijn, hebben we nog voor een stuk in de hand. Uiteraard kunnen we de doden en de slachtoffers niet meer terug brengen, maar we kunnen wel nog toekomstige slachtoffers vermijden. Laten we hopen dat we vandaag durven overgaan tot een (geo)politieke, sociale en economische analyse. Enkel dan kunnen dergelijke daden voorkomen, kunnen we de radicale en gewelddadige islamistische organisaties én de Westerse oorlogsmachine stoppen.  Het valt echter te verwachten, en ja te vrezen, dat we net zoals na de aanslagen van Madrid, de moord op Theo van Gogh, zullen vervallen in oorlogsretoriek.

2015 belooft een donker jaar te worden.

 

>>> Kif Kif dossier #Charlie Hebdo