Een theatraal begin van het najaar

Het programma van het Theaterfestival levert dit jaar niet alleen een prachtige selectie op, Kif Kif werkt deze keer ook samen met Etcetera en rekto:verso aan een traject over kritiek.

Door: Kif Kif - 28/08/2018 - 10:57

Het TheaterFestival is een jaarlijkse afspraak met theater, theatermakers, theatercritici en theaterpubliek. Het programma bestaat uit een selectie van de beste stukken die tijdens het jaar te zien waren op de Nederlandse, Vlaamse en Brusselse podia. ‘Het beste’ wordt dan beoordeeld zowel op vlak van artistieke verdienste als op vlak van maatschappelijke relevantie. En dat levert dit jaar een prachtige selectie op.

Het TheaterFestival biedt namelijk nog een kans om te kijken naar het fenomenale Kuzikiliza van Pitcho Womba Konga, een confronterende en ingenieuze kijk naar de wrede verhouding tussen België en Congo. Helaas is het een voorstelling met een grote actualiteitswaarde (zie het racistische Pukkelpop-incident).

Maar even relevant is de herneming van Daar gaan we weer (White Male Privilege), van de Nederlandse Acteursgroep Wunderbaum en schrijfster Annelies Verbeke, die erin slaagden een rode draad te vinden in het publieke debat rond racisme, seksisme, privileges en aanverwante onderwerpen. Een cathartische voorstelling die ook als een witte zoo humain kan worden begrepen. En dat brengt ons bij Amnes(t)ie, het derde luik van De Waarheidstrilogie van Action Zoo Humain. Na een voorstelling/performance over het koloniaal verleden (De Waarheidscommissie) en een kritische kijk naar de Tunesische revolutie van 2011 (Join the Revolution), bevraagt Amnes(t)ie Oostfronters, IS-strijders en andere extremisten die zich met geweld buiten de samenleving plaatsen.

Na de schitterende ontmoeting tussen Congolese ritmes, Westerse barokmuziek en meeslepende choreografie in Coup Fatal, werkten Fabrizio Cassol, Alain Platel en les ballets C de la B nog eens samen met gitarist/bassist/dirigent Rodriguez Vangama in Requiem pour L., een ambitieuze heruitvinding van Mozarts Requiem. Nog een ambitieuze zoektocht is die van choreograaf Benjamin Vandewalle en dansers Kobe Wyffels en Hannah Bekemans. Hun liefde voor dans wordt een zoektocht naar een gedeelde taal in Common Ground, een voorstelling waarin twee professionele dansers met een beperking de ontmoeting aangaan.

Er staat nog veel meer op het programma, ook naast de planken. Dit jaar doet Kif Kif in het kader van het TheaterFestival mee aan een groot traject rond kritiek, in samenwerking met tijdschriften Etcetera en rekto:verso. Samen met 12 jonge en gedreven deelnemers gaan we op zoek naar de staat van de theaterkritiek anno nu. En met gevestigde critici en kunstenaars wordt die zoektocht toegespitst op de manier waarop er over diversiteit wordt geschreven in onze media, op het moreel ontwaken van onze tijd en of het al dan niet moet doorsijpelen tot onze kunstkritiek.

Op zaterdag 8 september sluit het festival met een TheaterFestivalFest.

Het TheaterFestival, van 30.08 t/m 09.09. Alle info: www.theaterfestival.be.