Een wereld van film komt dichterbij

Tijdens de tweede helft van april verruimen MOOOV en Afrika Filmfestival onze blik op cinema.

Door: Kif Kif - 10/04/2018 - 12:24

Afrika Filmfestival (AFF) en MOOOV doen al lang bewonderenswaardige inspanningen om films uit de hele wereld naar Vlaamse zalen te halen. Beide festivals programmeren bijna heel het jaar in heel Vlaanderen, maar verzamelen in de lente al hun energie om zich gedurende een paar weken te focussen op een intensief filmaanbod.

MOOOV doet dat van 17 tot 30 april in Turnhout, Genk, Brugge en andere kleinere steden. AFF gebruikt Leuven van 20 april tot 5 mei als uitvalsbasis, maar toont films in nog 35 andere steden, van Aarschot tot Zoutleeuw, met bijzondere aandacht voor Antwerpen, Gent en Mechelen.

Beide festivals delen niet alleen de liefde voor wereldcinema: AFF brengt een volledig programma rond de rechten van de vrouw onder de noemer “Womanism” en MOOOV zet met de reeks “She Decides” het recht van vrouwen op zelfbeschikking in de kijker. Niet verwonderlijk, uiteraard, in deze #MeToo-tijden.

Naast de She Decides-selectie, brengt MOOOV ook reeksen rond het western genre, native cinema, vader-zoon relaties, diaspora regisseurs en rond Brazilië als focusland. Afrika Filmfestival zet ook twee landen in de kijker: Zuid-Afrika (met onder andere, het uitstekende drama Bram Fischer) en Tunesië (waaronder de slotfilm La Belle et la Meute).

Opvallend bij MOOOV is de vertoning van Yol, de Koerdische klassieker die Antwerps filmmaker Bülent Öztürk inspireerde om films te maken. Ook Öztürks eerste langspeler Blue Silence staat op het programma. Ademloos, de nieuwe documentaire van Daniel Lambo (Dry Branches of Iran, De Figurant), beleeft zijn première tijdens het festival. Lambo gaat Michael Moore achterna met deze zoektocht naar het gebruik van asbest in Indië en de gevolgen ervan.

Het Afrika Filmfestival opent met de vertoning van het bijzonder actuele Une Saison en France, een realistisch verhaal over de mensen achter het etiket ‘illegaal’. Ook Vlaamse makers zien hun werk vertoond in het kader van AFF. Duizendpoot Adams Mensah presenteert zijn nieuwe film Ghana for You, na het succes van zijn verrassende documentaire-debuut Me a Belgian, My Mother a Ghanaian. In Ghana for You gaat Mensah terug naar zijn geboorteland op zoek naar de beweegredenen van jonge Ghanese migranten van vandaag. Maar omdat Mensah en ‘voorspelbaarheid’ niet samen gaan, neemt de maker zijn vrienden mee op reis en maakt hij daar een collectieve road movie van. Inès Eshun toont ook haar bekroonde Het Leven van Esteban en Aminata Demba haar Pelikaanstraat 20.

Twee festivals met een lange en geëngageerde geschiedenis, twee uitstekende kansen om ons filmlandschap te verruimen. Zowel MOOOV als Afrika Filmfestival, stellen tientallen films voor die we anders niet te zien zouden krijgen.