#elections2016

Kif Kif verzamelde reacties van een aantal opiniemakers en redactieleden
Door: Kif Kif - 09/11/2016 - 21:14
#elections2016
 
Mijn eerste reactie is er één van ongeloof. Hoe kan het zijn dat een xenofoob president van Amerika kan worden? Ik kan het echt moeilijk vatten! Het enige wat we kunnen doen, is hier lessen uit trekken. 
 
We moeten nu vooral naar onze eigen samenleving kijken. Ook hier worden muren van haat opgetrokken. Geef polarisatie geen kans. Bouw bruggen en geen muren.
 

- Maarten Dirks 

 

Hetgeen dat niemand echt geloofde is vannochtend toch gebeurd. Als het ondenkbare denkbaar wordt is het tijd voor introspectie in de eigen waarden en de waarden die ons verbinden. Dat Trump vandaag president van de machtigste staat ter wereld is geworden terwijl hij morgen terecht staat in een rechtzaak tegen verkrachting zegt meer over de mensen die voor hem stemden dan over de man zelf. De kracht van de witte man in zijn ivoren toren overstijgt vandaag alles en iedereen.

- Nora Ed Daoui

 

Trump grabbed USA by the pussy... Paniekzaaierij niet nodig. Genoeg check&balances in de VS op Trump af te remmen. Gebeurde ook met Obama zijn plannen. Republikeins congres zat dwars.

- Moussa Radi 

 

Amerika koos een president die Mexicanen verkrachters noemt, moslims uit het land wilt verbannen, vrouwen beledigt en aanrandt en er vervolgens mee spot. Het Amerikaanse volk koos een president zonder enige politieke ervaring, een reality TV ster die van racisme en seksisme zijn persoonlijke handelsmerk gemaakt heeft. Maar het volk heeft hem gekozen en dit zegt meer over de trends van vandaag dan eender welke uitspraak van Trump.

- Hanan Challouki 

 

De wereld is vandaag een beetje explicieter geworden... Belangrijker dan waar de meerderheid van de Amerikanen op gestemd hebben, is waar ze niet tegen hebben gestemd: ze hebben niet gestemd tegen seksisme, ze hebben niet gestemd tegen racisme, ze hebben niet gestemd tegen islamofobie, ze hebben niet gestemd tegen de ontkenning van de ecologische uitdaging van onze tijd. Blijkbaar niet belangrijk genoeg. En dat leeft er al lang, de ontkenning en minimalisering van die grote dilemma's. 
 
Er is geen revolutionaire verandering vandaag gebeurd: een houding werd gelegitimeerd, miljoenen mensen keurden iets goed en zeiden dat het mag, het probleem is daarmee enkel explicieter geworden.
 
Net zoals de wereld dichter bij ons al een aantal jaren ook explicieter aan het worden is.
 
- Orlando Verde