Kom eens langs in de moskee, want ook dat is een hoogtepunt van de dag. Of kom langs op één van de vele liefdadigheidsacties, want ook dat typeert het offerfeest.
Nu dat de laatste kussen en feestwensen zijn uitgedeeld, de gezelligste momenten van samenzijn met familie en vrienden voorbij zijn en de laatste stukken vlees zijn weggegeven aan mensen die het minder breed hebben, nu pas wil ik terugblikken op de grote schokgolf die de afgelopen dagen door ons land is gegaan. Ik waande me bijna in het meest diervriendelijk land van de wereld, dat stemt me op zich niet ongelukkig, zolang dit de komende 364 dagen ook consequent volgehouden zal worden.
Als mens en als moslim vind ik het ook belangrijk om de waardigheid van een dier te respecteren. Ik walg van dierenmishandeling, ik wind mij op over misverstanden die er bij sommige moslims bestaan over halal voedsel (of vlees halal is hangt namelijk niet enkel af van hoe een dier aan zijn einde komt, maar ook van hoe je het tijdens zijn leven hebt behandeld) en ik probeer ook mijn tonijnconsumptie tot een minimum te beperken. Van de massaproductie, massaconsumptie en massaverspilling in de dierenindustrie keert mijn maag letterlijk om. De vraag is alleen: hoe sensibiliseren we hierover?
Er is al veel gezegd en geschreven over de selectieve verontwaardiging van de afgelopen dagen rond het offerfeest en over het spotje van Gaia dat tussen de andere reclamespotjes door de radio galmde. Ook bij ons aan de ontbijttafel was het even stil en wisten we voor één keer even het antwoord niet meer op de vraag van de GAMMA-mannetjes: "hoe maakt u het?".
Ik ga hier geen theologische uiteenzetting schrijven over het Abraham-verhaal uit de Thora, Bijbel of de Koran of een filosofische reflectie geven over de symbolische opoffering van je ego. Ik ga ook geen uiteenzetting geven over de hypocriete selectiviteit van de afgelopen dagen, noch een gedetailleerd verhaal doen over de route die de dieren volgen die op jouw bord terecht komen. Ik weet alleen dat kalkoenen waarschijnlijk geen afscheidskus krijgen voor ze geslacht worden, gehaktballetjes niet aan een boom groeien, hamburgers niet uit de mouw van de McDonalds clown worden getoverd en frikadellen niet gekweekt worden in proefbuisjes in de frigo van je favoriete frituur.
Wat ik wel met jullie wil delen is een mail die ik maandag kreeg met de titel "Gelukkige feestdag", waarin mijn bazin me een prettig feest toewenste. Ook enkele niet-moslim vrienden wensten me een gezellig feest toe. Die wensen vielen me op omdat ze niet vergezeld werden van een plagende "ga je een schaapje offeren?" en geen vragen over wat er op mijn bord lag. Eenvoudig, oprecht en hartelijk: gelukkige feestdag! Net zoals je iemand een gelukkig kerstfeest toewenst. Zo zou het altijd moeten zijn, in plaats van kranten en radio te moeten mijden de dagen rond een feestdag en te hopen dat het onderwerp op school en op het werk niet wordt aangesneden. Een jong familielid kwam mij om advies vragen: "wat moet ik zeggen als ze morgen op school over het offerfeest beginnen?" Zeg gewoon dat het gezellig was, want dat was het ook!
Ik stel voor dat vanaf volgend jaar geen camera's meer worden toegelaten in slachthuizen en op slachtvloeren, ik vraag me af of dat zelfs hygiënisch is. (Voor alle duidelijkheid: ik zeg niet dat er geen controles op dierenwelzijn mogen gebeuren). Als er per se over deze dag bericht moet worden, kom dan eens langs in de moskee, want ook dat is een hoogtepunt van de dag. Of kom langs op één van de vele liefdadigheidsacties, want ook dat typeert het offerfeest. Maar stop alsjeblieft met die obsessie en hypocrisie over wat er op ons bord ligt. Met kerst wordt er toch ook geen post gevat aan de slachthuizen en hangt de camera toch ook niet boven de borden van de feestende Belg? De focus van de berichtgeving ligt ook niet bij de miljoenen kerstbomen die wereldwijd gevild worden en er staat ook niemand met een CO2 meter op de grote markten om de uitstoot van boomverbrandingen op te meten.
Als je liever een echte traditionele kerstboom hebt staan in plaats van een milieuvriendelijke variant, dan doe je dat maar. En als je liever oranje kerstballen in je boom hangt dan rode, mij niet gelaten. Oh, en ga misschien eens langs bij je buren en vraag hoe het met ze gaat, of schenk eens een stuk kalkoen aan iemand die in armoede leeft. Geloof me, dat maakt feesten extra gezellig. Alvast een gelukkige feestdag, geniet er vooral van in december, het is je gegund...