Het Grote Verkiezingsdebat

Eergisterenavond vond in de Universiteit Antwerpen het eerste ‘Grote Verkiezingsdebat’ plaats in de aanloop naar de moeder der verkiezingen op 25 mei. "Ik wist niet dat we zo veel studenten hadden?", aldus Rector Alain Verschoren, bij het aanschouwen van een overvolle aula.
Het Grote Verkiezingsdebat

Volgens De Coninck is de discriminatie al een stuk minder aanwezig dan voor haar ambtstermijn en dit wijt ze volledig aan het feit dat ze gesprekken heeft gevoerd met diverse bedrijven omtrent deze zaak

 

Eergisterenavond vond in de Universiteit Antwerpen het eerste ‘Grote Verkiezingsdebat’ plaats in de aanloop naar de moeder der verkiezingen op 25 mei. Met Monica De Coninck (sp.a), Bart Somers (Open VLD), Rob Van de Velde (N-VA), Wouter Van Besien (Groen), Gerolf Annemans (Vlaams Belang) en Wouter Beke (CD&V) waren -zo goed als- alle partijen vertegenwoordigd aan het door de Christen Democratische Studenten georganiseerde debat. De moderator van de avond was niemand minder dan wetstraatjournalist Jan De Meulemeester (VTM-NIEUWS) die het debat in goede banen moest leiden.

Rector Alain Verschoren was tijdens de opening van het debat met verstomming geslagen toen hij zag hoe afgeladen vol de ‘kleine’ aula wel niet was en reageerde spontaan “Ik wist niet dat we zo veel studenten hadden?”. Verder opende de rector met een mooi betoog waarin hij benadrukte dat het publiek in de aula géén afspiegeling is van de demografische realiteit.

N-VA of geen N-VA? Dat is de vraag...

Het eerste thema ging over de prestaties van de huidige Federale regering. Het spreekt voor zich dat zij die in Di Rupo I mee het beleid hebben gevoerd -en nog steeds voeren- vol lof spraken over hetgeen deze regering heeft gepresteerd. Met een scala aan cijfermateriaal waarbij bewust of onbewust slechts die cijfers worden aangehaald die de politici in kwestie het beste uitkomen, werd regering Di-Rupo I als kampioen der regeringen bekroond.

N-VA, Groen en Vlaams Belang -die in de Federale regering in de oppositie zitten- waren zoals verwacht genuanceerder over de euforie betreffende de geboekte resultaten. Zo haalde Wouter Van Besien onder andere aan dat ons land de fraudebestrijding eerlijker moet aanpakken en hekelde het onrechtvaardig systeem waarbij diamantairs hun straf kunnen afkopen met een minnelijke schikking. Dit terwijl de modale Vlaming gedoemd is om te worden ‘vergast’. "Men laat de grote vissen zwemmen en men pakt de kleine garnalen” aldus Van Besien.

Veel pessimistischere geluiden over de prestaties van regering Di Rupo I kwamen uiteraard van Annemans en Van de Velde. Van de Velde kloeg vooral over de enorme verhoging van de belastingdruk. Annemans trad hem daarin bij, maar vindt dat de N-VA met twee monden spreekt waardoor zowel de sociaal-economische kiezers van Open VLD en CD&V als de Vlaams-nationalistische kiezers van zijn partij worden weggelokt.

Het duurde bijzonder lang, maar uiteindelijk viel dan toch het magisch woord “confederalisme”. Van de Velde zegt dat hij van eventuele regeringspartners op zijn minst "een engagement" verwacht om dat confederalisme te realiseren.

Van Besien haalde vervolgens uit naar Van de Velde met het verwijt dat de N-va goed genoeg weet dat er geen andere partijen zijn die een staatshervorming beogen.

Bart Somers vond dit ook een geschikt moment om zijn duivels te ontbinden tegen Van de Velde. "Wat doet de N-VA na 25 mei, dat is de cruciale vraag. Uw programmapunt nummer één is het opblazen van België. Leg mij eens uit hoe een partij die dat als doel heeft na 25 mei een succesvol federaal sociaal-economisch herstelbeleid kan voeren. Dan toon je aan dat het Belgische niveau wel werkt en dat gaat niet voor een Vlaams-nationalistische partij. Door dat streven naar onafhankelijkheid bent u niet in staat om België te laten functioneren. Dat kan niet.” Deze uithaal van Bart Somers werd door het publiek dermate toegejuicht dat hij bijna écht vleugels kreeg.

Verder veroorzaakte de uiteenzetting van Van de Velde over de sociale zekerheid enorm veel ophef. Hij pleit namelijk voor het beperken van werkloosheidsuitkeringen in de tijd tot twee jaar. Volgens Beke wil de N-VA de sociale zekerheid afbreken en ook bij De Coninck konden de plannen van de N-VA op weinig begrip rekenen. "Ik denk dat niemand graag een werkloosheidsuitkering krijgt. Ik verzet mij tegen het beeld van de werkloze als profiteur. We hebben nu al een van de strengste systemen in Europa", aldus De Coninck. Vervolgens legde ze uit hoe volgens haar de toenemende jeugdwerkloosheid moet worden aangepakt. Volgens haar moet er meer worden ingezet op activering van deze jonge werklozen en moet iedereen gelijke kansen krijgen. Daarvoor schuift De Coninck de verantwoordelijkheid meteen door naar de Vlaamse Regering en in het bijzonder naar Philippe Muytersdie verantwoordelijk is voor de VDAB. Het is op Vlaams niveau dat er volgens haar een tandje moet worden bijgestoken in het activeren van deze alsmaar jonger wordende groep werklozen, in plaats van het uitkeringssysteem te verstrengen.

Mc Donald’s, I'm Lovin' It

Tot dusver repte de federale minister van Werk met geen woord over de heersende discriminatie op de arbeidsmarkt die de kansen van werklozen met een migratieachtergrond aanzienlijk inperkt.

Het publiek bleef daarom uiteraard op haar honger zitten, waarna er de vraag werd gesteld waarom er geen werk wordt gemaakt van praktijktests inzake discriminatie van etnisch-culturele minderheden op de arbeidsmarkt.

Volgens De Coninck is de discriminatie al een stuk minder aanwezig dan voor haar ambtstermijn en dit wijt ze volledig aan het feit dat ze gesprekken heeft gevoerd met diverse bedrijven omtrent deze zaak. Ze vindt zulke gesprekken effectiever dan het uitvoeren van praktijktests. Zo zouden grote bedrijven als Mc Donald’s en Colruyt open staan voor diversiteit. Van een enorme opluchting gesproken!

De Rector van de Universiteit Antwerpen had gelijk toen hij zei dat het publiek in de aula geen afspiegeling is van de demografische realiteit. In de aula zaten voornamelijk studenten van de Universiteit zelf -waaronder ook studenten met diverse roots- die erop gebrand zijn om later met behulp van hun afgewerkte studies en veelzijdige capaciteiten, een goede positie te verwerven op de arbeidsmarkt. Zulke naïeve ambities kunnen ze maar beter opbergen want zonder het engagement van de regering om effectief praktijktests te gaan uitvoeren, zijn ze toch gedoemd om de rekken te vullen in grootwarenhuizen zoals de Colruyt. En zelfs daar is de kans op werk nagenoeg nihil.

Mijn minuut

Het spreekt voor zich dat vele studenten na het debat teleurgesteld afdropen. Want het ziet er weer naar uit dat er van toekomstgerichte inhoudelijke debatten in deze campagne weinig sprake zal zijn. Het zal vooral over het magisch woord “confederalisme” gaan, in plaats van een nog magischer woord dat “verantwoordelijkheid” wordt genoemd. Het wordt een zoveelste welles-nietes show waar niemand -buiten de partijen zelf- beter van zullen worden.

Ik sluit af met een minuut. Neen, ik zal u niet vertellen op wie u al dan niet moet stemmen, mijn minuut breng ik in stilte door want dat is het enige wat de politiek vandaag de dag verdient, een minuut stilte waarin de nieuwe generatie allen tezamen rouwt om een politiek die op sterven na dood is.

 

>>> Khalid El Jafoufi maakt deel uit van het project API 3.0 (Allochtonen, politiek en internet) van Kif Kif, Platform Allochtone Jeugdwerkingen, Maroc.nl en Connect Inititatieven (Amsterdam) en is ook opiniemaker voor Kif Kif.

>>>> Over praktijktesten: Kif Kif's discriminatiebarometer