Kick Out Zwarte Piet demonstreert bij 'Feestparade voor Piet' in Berchem

Zondag 21 november demonstreerden activisten van 'Kick Out Zwarte Piet België' bij de sinterklaasintocht in Berchem. Hoewel de roetveegpiet de Zwarte Piet in de meeste grote steden heeft vervangen en de racistische karikatuur tijdens de officiële Antwerpse intocht al sinds 2017 taboe is, blijft district Berchem vasthouden aan de blackface-traditie. Een videoverslag.

De sinterklaasstoet kreeg van de organisatie het thema 'Feestparade voor Piet'. Vooraf was nauwelijks gecommuniceerd over de kleur van de aanwezige pieten. Die bleken voor het overgrote deel zwart of vrijwel zwart te zijn, en bovendien verkleed met stereotyperende kroeshaarpruiken en gouden oorbellen. "Wij vragen niet dat de Sinterklaastraditie wordt afgeschaft, of dat zij stoppen met hun stoet", laat Mirjam Henkens van Kick Out Zwarte Piet België weten. "Het is op zich een heel fijn project, alleen willen wij dat het een stoet wordt voor alle kinderen. En dat is een stoet zonder Zwarte Pieten."Over de auteur:

Stef Arends is eindredacteur bij Kif Kif. Eerder werkte hij drie jaar als journalist bij de vaste redactie van de onderzoekswebsite Apache.be. Hij wil met zijn journalistieke werk opkomen voor mensenrechten en een gelijke samenleving. Stef is te bereiken via [email protected] en +31646950236.