Kleine druppeltjes op een hete plaat

Zondag 13 juni -Een prachtige dag met volle zon. Op de distributieplek staat geen enkele auto. Groepjes mensen zitten onder de struiken, beschutting zoekend tegen de zon, wachtend op wat er mogelijk aan hulp komt. We hebben dit keer enkel powerbanks en dekens mee

De powerbanks zijn op bestelling, wie er een berichtje kreeg kan er een ophalen. Voor degenen die niets besteld hebben is het wachten op een volgende mogelijkheid. We nemen bestellingen op voor volgende week. De dekens verstoppen we onder een laken en wanneer mensen ons aanspreken, halen we er eentje voor hen onder uit. Zo hebben we de mogelijkheid om vooral mensen die net aangekomen zijn te helpen.

''Hoe is het mogelijk dat wij hier in Europa toestaan dat mensen op de vlucht zo moeten (over)leven?''

Gewapend met handschoenen en vuilniszakken trekken we daarna het kamp in. Ons doel? Achtergelaten, nog bruikbare kledij verzamelen om thuis te wassen en daarna opnieuw te verdelen. In korte tijd hebben we vijf vuilniszakken gevuld met sokken, joggingbroeken, T-shirts, boxershorts en handdoeken. We krijgen hulp van mensen ter plekke bij het vullen van de zakken en bij het dragen van de was naar de auto te dragen. Steeds meer mensen weten dat ze hun was kunnen afgeven en dat we het hen tegen een volgend bezoek gewassen teruggeven. Het zijn maar kleine druppeltjes op een hete plaat, maar het werkt.

Het lijkt vanavond een idyllisch beeld: de laagstaande zon, het groen. Maar schijn bedriegt. Na al die tijd blijven we ons verbazen: Hoe is het mogelijk dat wij hier in Europa toestaan dat mensen op de vlucht zo moeten (over)leven? Mannen, vrouwen en veel kinderen. De jongste is amper een paar maanden oud. Overdag is het te warm, ’s nachts is het nog steeds heel koud. Twee keer per week komt de politie langs om de zorgvuldig opgebouwde tenten te vernielen. Telkens opnieuw beginnen. Het is zo verschrikkelijk dat het op deze manier moet.

Hoe je kunt helpen? Deel vooral berichten die situaties van mensen op de vlucht aanklagen. Zorg voor bewustwording. Safe passage is zo broodnodig, stop onmenselijk EU-beleid nu!Over de auteur:

Saar Depuydt trekt elke maand naar de geïmproviseerde vluchtelingenkampen vlakbij Duinkerke. Wil je haar en anderen die zich inzetten voor mensen op de vlucht, ondersteuning bieden? Kijk dan eens op haar facebookprofiel wat je kan doen om te helpen.