Auteur: Saar Depuydt

20/06/2021 - 11:18 Saar Depuydt

Zondag 13 juni -Een prachtige dag met volle zon. Op de distributieplek staat geen enkele auto. Groepjes mensen zitten onder de struiken, beschutting zoekend tegen de zon, wachtend op wat er mogelijk aan hulp komt. We hebben dit keer enkel powerbanks en dekens mee

12/04/2021 - 09:26 Saar Depuydt

Vrijwillig hulpverlener Saar Depuydt doet verslag uit de geïmproviseerde vluchtelingenkampen rond Duinkerke, waar mensen door de Europese overheden aan hun lot worden overgelaten. Ze valt noodgedwongen in de herhaling met haar pleidooi voor een veilige doorgang en menswaardige opvang voor mensen op de vlucht.

16/03/2021 - 15:44 Saar Depuydt

Duinkerke, 7 maart. Na vandaag zou ik het liefst even zwijgen. In stilte verwerken wat ik zag. De vermoeidheid en de ontgoocheling van mensen in Duinkerke: de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk is gisteren weer niet gelukt. De veerkracht en de hoop: vanavond opnieuw proberen, misschien hebben we een kans. De verschrikkelijke onmenselijke omstandigheden, gecamoufleerd door de winterse zon. Het went niet. Het went nooit. 

 

11/02/2021 - 08:41 Saar Depuydt

Op 7 februari trok Saar Depuydt opnieuw naar Duinkerke om ingezamelde spullen te verdelen. Ze zag er hoe enkele mannen in oranje hesjes rond een lege bus stonden te wachten. De mannen bleken mensen op de vlucht de mogelijkheid te geven om naar de noodopvang te gaan. Alleen, ze informeerden hen niet over de noodopvang. Dat is schuldig verzuim, zegt Saar Depuydt.

27/01/2021 - 14:24 Saar Depuydt

Op 16 januari was Saar Depuydt opnieuw in Duinkerke. Het sneeuwde en de kou was haast niet uit te houden. Ze zag mannen, vrouwen en kinderen op de vlucht, die probeerden te overleven in het bos. Met doorweekte schoenen en kleren, vol modder. Dit gebeurt nu, op amper 100 km van Gent, schrijft ze. Maar waar blijft de verontwaardiging over deze mensonterende situatie?

21/10/2020 - 09:36 Saar Depuydt

Op 17 oktober trok Saar Depuydt opnieuw naar Duinkerke om spullen te verdelen aan mensen in het geïmproviseerde kamp. Daar ontmoette ze een klein meisje, net aangekomen met haar ouders en broertje. Op het einde van de dag schreef ze het meisje een brief.

29/09/2020 - 14:28 Saar Depuydt

Vijf jaar geleden was ik voor het eerst in 'de jungle van Calais'. Een eye-opener van jewelste. Een onuitwisbare en ingrijpende ervaring. Vijf jaar geleden was de situatie van mensen op de vlucht al onmenselijk. In Calais zaten zowel mensen die naar Engeland wilden en elke nacht hun kans waagden als mensen die asiel hadden aangevraagd in Frankrijk maar in verschrikkelijke omstandigheden op een plekje in een opvangcentrum wachtten. De grote 'jungle' verdween, maar de mensen op de vlucht verdwenen niet.