"Kun je Abu Imran hier niet hard genoeg straffen?"

Beste Annemie Turtelboom, Hoe was je vakantie? Te kort waarschijnlijk, om het met een cliché te beantwoorden. Hoe is het nu in Antwerpen? Vlot de campagne wat? Of sta je er nog steeds voor spek en bonen bij? En dan heb je Luc Bungeneers, die blijft je maar achtervolgen...
"Kun je Abu Imran hier niet hard genoeg straffen?"

Ik heb totaal geen sympathie voor Abu Imran en trawanten, het gaat om meer dan dat. Het gaat om volwaardig burgerschap of niet

 

Beste Annemie Turtelboom,

Hoe was je vakantie? Te kort waarschijnlijk, om het met een cliché te beantwoorden. Hoe is het nu in Antwerpen? Vlot de campagne wat? Of sta je er nog steeds voor spek en bonen bij? En dan heb je Luc Bungeneers, die blijft je maar achtervolgen. Als een vervelende vlieg die in je weelderige haardos wil landen. Over je kapsel gesproken. Zijn je haren nu geverfd of niet? Zo ja, dan moet ik je feliciteren van mijn kapper, want je haren ogen zo natuurlijk. Mijn vakantie was ook goed. Ik zat bijna zes weken in mijn land van herkomst. Ik kwam tot de conclusie dat het maar moeilijk aarden is. Ik krijg de taal amper onder de knie en ik erger mij aan de verkeerschaos, waar er geen voorrang van rechts maar vooral voorrang van goedgezindheid heerst. Welke toekomst zou ik er kunnen hebben? Fruitverkoper, visser? De concurrentie is er bikkelhard, mijn handen veel te zacht.

Het is door mijn kapper dat ik je schrijf. Hij houdt van diepzinnige gesprekken onder allochtonen en hij heeft een immense hekel aan Sharia4Belgium, meer bepaald aan Abu Imran. Mijn kapper vindt je een intelligente vrouw, een strateeg. Hij vindt je ook aantrekkelijk, vooral wanneer je kwaad kijkt. Zijn droom is ooit je puntjes te mogen knippen. Hopelijk snap je de hint.

We hadden een discussie over je plan om Abu Imran zijn nationaliteit af te nemen. Een onnozel plan volgens mij. Een puik plan volgens mijn kapper. Want in mijn en zijn land van herkomst weten ze van aanpakken. Wat flinke vuistslagen, slaap ontzien, elektrische schokken, ze gaan zelfs zijn baard afknippen. En dat zal hem leren.

Laat me een ding duidelijk maken, ik heb totaal geen sympathie voor Abu Imran en trawanten, het gaat om meer dan dat. Het gaat om volwaardig burgerschap of niet.

Nu de heisa over hem een beetje overgewaaid is, kun je vast weer helder nadenken. Het is daarom dat het zo lang duurde voor ik je schreef. Iedereen heeft eens bezinning nodig, maar niet te lang, voor je het weet is hij weer vrij en komt hij weer volop in de mediabelangstelling te staan. Ik vraag me af of je bij je mening bent gebleven? Krab gerust in je al dan niet geverfde haren. Iemand die de Belgische nationaliteit heeft, hier geboren en getogen is. Totaal geen band met het land van herkomst heeft. Die wilde je zonder boe of ba terugsturen. Alleen het rechtssysteem hield je tegen.

Indien hij werkelijk wordt teruggestuurd, dan weet ik niet wat erger is: de folteraars of jij die hem naar een dictatuur wil sturen, waar ze naar hartenlust kunnen improviseren.

Kun je hem hier niet hard genoeg straffen? Is het omdat hij er andere ideeën op nahoudt? Is het zijn baard, of is het zijn geloof?

Misschien was het allemaal maar een grap? Ben je zelfs tot inkeer gekomen, en ben je vooral zeer bedreven in steekvlampolitiek? Dan heb ik een goede tip. Waarom neem je niet nog een mislukte clown in hechtenis? Wat te denken over Jurgen Verstrepen? Er is al een proces-verbaal opgesteld voor hem wegens strafbare bedreigingen en het uitlokken van misdaden. Of liever niet, hij is veel te klein, veel te marginaal. Hou zoals elke goede dictator de media nauw in de gaten, een steekvlam duurt maar heel even.

 

---

Fikry El Azzouzi (34) is schrijver. In 2010 verscheen van hem Het schapenfeest. Hij is ook theaterauteur, onder meer voor 't Arsenaal. Deze column verscheen in De Morgen.