Mijn zoon durft geen politiekantoor meer binnen te gaan

K. J. is de mama van Kassoum, Kif Kif sprak met haar over de ervaringen van haar zoon met de Antwerpse politie en de impact ervan.
Mijn zoon durft geen politiekantoor meer binnen te gaan

Als mensen spreken over vreemdelingen, dan vraag ik me af over wie ze het hebben. Gaat het over de eerste generatie die hier meer dan 20 jaar woont of over kinderen van een andere etnische origine met een blanke moeder?

 

K. J. is de mama van Kassoum, Kif Kif sprak met haar over de ervaringen van haar zoon met de Antwerpse politie en de impact ervan. 

Is je zoon al in aanraking gekomen met de politie? Zo ja, om welke redenen?

Mijn jongste zoon is nooit in de criminaliteit terecht gekomen. Bij mijn andere twee zonen is dat wel het geval.  Dat zorgde ervoor dat mijn jongste zoon ook werd bezien als een ‘crimineel’. De politie kwam hem eens ophalen thuis, zonder enige uitleg namen ze hem mee naar het politiebureau. Ik ben toen meegegaan, omdat hij nog minderjarig was. Ik wist niet naar waar hij naartoe werd gebracht, hoe lang hij daar ging blijven,..  Pas wanneer wij aankwamen op het politiebureau, kregen we meer informatie. Er was een vrouw overvallen op straat. Hij moest achter een getint glas gaan staan en de vrouw toonde wie de dader was. Hij kon niet begrijpen waarom hij onschuldig achter dit glas stond. De vrouw wees mijn zoon aan als de dader, terwijl hij op het moment dat de overval plaatsvond, op een andere locatie was. Hij moest bewijzen dat hij niet op de plaats van het overval was. Maar wie weet er nu nog waar hij enkele weken geleden op een welbepaald tijdstip was? Het was best heftig op die jonge leeftijd. Uiteindelijk is het al bij al goed afgelopen. We hebben kunnen aantonen dat hij ergens anders was.

Nog onlangs heeft mijn jongste zoon een tweedehands gsm gekocht van een vriend van hem. De gekochte gsm bleek een gestolen gsm, maar hij was daar niet van op de hoogte. Hij stak zijn simkaart erin en de politie heeft hem hierdoor kunnen identificeren. Het leek alsof hij deze gsm had gestolen. Hij is voor de rechter gekomen voor dit onschuldig geval en heeft vier maanden voorwaardelijk gekregen.

Hoe voelt het als je hoort dat je zoon zo’n ervaringen heeft met de politie?

Het is beangstigend. Hij durft gewoon niet meer een politiekantoor binnen te gaan, omdat hij schrik heeft dat hij dan daar moet blijven. Zo diep zit dat. Hij staat zelfs geseind en waarvoor weet hij niet eens. Elke keer hij wordt tegengehouden, ziet de politie dat hij geseind staat. Hij weet niet waarom hij geseind staat, maar het achtervolgt hem wel altijd.

Zie je dat dit hem beïnvloedt op vlak van zijn zelfbeeld?

Mijn jongste zoon zag hoe zijn broers in de criminaliteit belandden. Hij zag het als zijn taak om mij te beschermen en heeft me in moeilijke periodes met zijn broers ook rechtgehouden. De politie is vaak langs ons thuis gekomen. Hij heeft alles opgekropt. Pas later besefte ik dat hij vol met woede zat. Naarmate hij ouder werd, heeft hij een manier gevonden om zijn woede te kanaliseren: hij is begonnen met rappen en spoken word, dat is zijn uitlaatklep.

Je bent zelf van Vlaamse origine. Mensen die je voor de eerste keer zien, weten niet dat je kinderen een andere etnische achtergrond hebben. Heb je al eens verkeerde reacties gekregen, wanneer je op stap bent met je kinderen? 

Racisme en discriminatie gebeuren niet enkel bij de politie. Als mensen mij voor de eerste keer zien zonder mijn kinderen, reageren ze vriendelijk. En wanneer ik dan samen met mijn kinderen op stap ben, zie ik hun houding veranderen. Ze doen anders tegen mij omdat mijn kinderen een andere kleur hebben. Ik vind dat gewoon absurd! Als mensen spreken over vreemdelingen, dan vraag ik me af over wie ze het hebben. Gaat het over de eerste generatie die hier meer dan 20 jaar woont of over kinderen van een andere etnische origine met een blanke moeder?

Denk je dat er iets moet veranderen in het politiekorps? Zo ja, wat dan precies, wat kan volgens jou beter?

Ik merk dat de politie meer en beter is opgeleid, zoals de interventieteams en dat vind ik positief. Misschien is het een goed idee om politieagenten een soort stage te laten lopen in de verschillende politiezones of buurten. Zo krijgen ze meer ervaring.

 

>>> Lees ook de getuigenis van K.J.'s zoon Kassoum: 'Ik krijg geen gevoel van veiligheid wanneer ik politieagenten zie'

>>>> Lees meer in het dossier 'Diversiteitsbarometer Politie

>>>>> Hoe meld je discriminatie? klik hier voor meer info

>>>>> De identiteit van K. J. is bekend bij de redactie van Kif Kif