Op 24 augustus lekte een facebookchat die via sociale media de ronde ging rond het deurbeleid in La Gare 27. In de conversatie vraagt een van de uitbaters van de club aan zijn personeel om zo min mogelijk 'allochtonen' binnen te laten. 'Ps: zo min mogelijk marokkanen, jullie weten wat ik bedoel', schreef hij.
Het gesprek kwam er naar aanleiding van een recent gevecht in de club. Hierdoor zag de uitbater de nood om zijn policy te wijzigen, en dus zo min mogelijk Marokkanen binnen te laten. En hoewel de uitbaters zelf Belgen met andere roots zijn (uit multiculturele en marokkaanse gezinnen) kan dit feit niet worden goedgekeurd.
De verontwaardiging op sociale media is groot. Vooral omdat deze club urban en diversiteit uitstraalt. Het leek een club met een uitzondering op de regel. Maar wat La Gare nu doet is wat andere discotheken al jaren doen, namelijk systematisch jongeren die niet in het (commerciële) plaatje passen weigeren aan de deur, vaak jongeren met andere origine.
Voor veel feestgangers is het de gewoonte om niet toegelaten te worden in een club omwille van hun andere etnische afkomst. De security geeft meestal aan dat het gaat om de dresscode of omdat de club al vol zit. Daardoor is het heel moeilijk om discriminatie aan te tonen in het nachtleven.
En wanneer het bewezen wordt, door bijvoorbeeld een facebookgesprek, worden de racistische uitspraken vaak gerelativeerd: het lange antwoord van de uitbater geeft uitleg over hoe wat hij zegt niet racistisch zou zijn, sommigen suggereren dat het hele gebeuren het werk is van misgenoegde collega's en in de mainstream media wordt het woord racistisch tussen aanhalingstekens gezet.
#praktijktestennu
Het gelekte facebook gesprek geeft het bewijs weer van een intentie tot discriminatie. Het Interfederaal Gelijkekansencentrum onderzoekt nu of er strafbare feiten gepleegd zijn.
Zelfs wanneer het duidelijk is dat we te maken hebben met discriminerende praktijken in de horeca sector, blijft het moeilijk om te bewijzen dat iemand iets strafbaar heeft gedaan.
Op sociale media lees je reacties van mensen die schrijven dat de uitbater niets verkeerd doet. 'Ik snap echt niet dat mensen boos kunnen worden, die doet letterlijk hetzelfde als al die andere clubs', lezen we. En net daar ligt het probleem. Het gedrag dat de uitbater vertoont is geen uitzondering, integendeel. Om dit structureel probleem aan te kaarten zijn verhalen van jongeren die toegang geweigerd worden onvoldoende. De enige manier om dit probleem effectief aan te tonen en hier maatregelen aan te koppelen zijn de invoering van praktijktesten.
In Amsterdam en Rotterdam gebeuren reeds praktijktesten in de horeca sector, georganiseerd door de politie. Het is dus mogelijk.
Kif Kif maakt deel uit van het platform #praktijktestennu
volg ons op Facebook en kijk welke acties er dit jaar nog zullen plaatsvinden
Lees hieronder het antwoord van een van de uitbaters na het lekken van de eerste facebookberichten: