Return to Homs > docu van regisseur Talal Derki

Met Return to Homs, vertoond in het 14de Mediterraans filmfestival van Brussel, schetst Talal Derki een ijzersterk portret van de hardnekkige opstandigheid van het Syrisch volk tegen het regime van Assad.
Return to Homs > docu van regisseur Talal Derki

Dit is het verhaal van een onderdrukte jongeman Basset en zijn naasten die opkomen voor vrijheid en vrede."

 

Met Return to Homs (2014), vertoond in het 14de Mediterraans filmfestival van Brussel, schetst Talal Derki een ijzersterk portret van de hardnekkige opstandigheid van het Syrisch volk tegen het regime van Assad. De regisseur geeft ons een krachtige documentaire over één van de vroegste verzetshaarden van de revolutie. Homs is een historische stad die een bestaan kent van meer dan 4000 jaar, een miljoenenstad waar Khlid ibn walid (Sayfullah) begraven ligt, en die door het oprukkend regeringsleger niet gespaard is gebleven. De regisseur, als feitelijke verteller,  heeft met zijn film deze evolutie opgenomen, en tracht hierdoor de vragen die er heersen over de Syrische opstand te beantwoorden. Dit is het verhaal van een onderdrukte jongeman Basset en zijn naasten die opkomen voor vrijheid en vrede enerzijds en de impact die de veranderingen gedurende de 3 jaar durende revolutie heeft op de personages anderzijds. Return to Homs, een film over de uitbarsting van de revolutie in Syrië.

Meet the boy who became the icon of a revolution

De documentairemaker volgt over een periode van twee jaar, de 19 –jarige Abdul Basset al-Saroot, een gerespecteerde jonge doelman van het Syrisch nationale team en zijn vriend, de 24- jarige Osama, een media activist. Basset wordt een iconische zanger van de opstand in Homs wanneer de revolutie uitbreekt. De charismatische figuur is met zijn sterke persoonlijkheid pertinent aanwezig in de vreedzame betogingen in zijn stad. Het verzet wordt aanvankelijk aangevuurd door hoopgevende leuzen en gezangen die verlangen naar een beter bestaan in Syrië. Een alsmaar groter menigte wordt bij elkaar getrommeld, de 'shabab' van Homs worden aangemoedigd en hen nog meer kracht ingesproken. Na het bloedbad in de wijk Khalidiya (Homs) gepleegd door het Syrische leger, evolueert het vreedzame volkse verzet naar een gewapende opstand tegen het gewelddadige oprukkende leger van Assad. Deze beelden worden ons zo treffend naar voor gebracht. Derki bespaard de kijkers niet van ruwe en aangrijpende beelden.

Oproep aan de internationale gemeenschap:  Ya 3alem sho 3am testanna?

De vraag die meer en meer gesteld wordt in de documentaire, is waar de internationale veroordeling blijft. De vraag naar de internationale machten om te reageren en de wandaden  van Assad tegen te houden. Ondanks het verlies van zijn naaste vrienden, zoals Osama, blijft Basset samen met andere verzetsstrijders hardnekkig strijden. Return to Homs, een getuigenis van hoe de mensen in Syrië de revolutie echt ervaren, getuigenissen die ons helaas te weinig worden meegedeeld door de gevestigde media. Een gemiste kans om in debat te treden met de Belgische jongeren die via andere kanalen informatie zoeken over de Syrië kwestie om antwoorden te vinden op hun vele vragen.