Auteur: Btisam Akarkach

03/05/2020 - 10:36 Btisam Akarkach

Idirs zangcarrière begon bij een optreden voor de Algerijnse televisie in 1973, gevolgd door een hit in Parijs die hem onvergetelijk maakte. ‘A vava inouva’, een lofzang gewijd aan een oud volksverhaal, ging de hele wereld rond en werd vertaald in verschillende talen. Parallel met het stijgende succes van Idir groeide echter ook de druk op de Amazigh-Kabylische cultuur in Algerije. Idir verhuisde in 1976 naar Frankrijk en deze grote verdediger van de Berbercultuur zette zijn gevecht verder, met geen andere wapens dan de poëzie en de muziek.

07/06/2018 - 16:54 Btisam Akarkach

Over het sociaal protest in de Rif, dat de laatste jaren hevig woedt, krijgen we slechts met mondjesmaat berichten te horen. Zeker in het Nederlands is er weinig literatuur voor handen die een grondige beschrijving biedt van de huidige situatie. Het nieuwe boek Opstand in de Rif wil daar verandering in brengen. 

18/11/2015 - 16:58 Btisam Akarkach

Nabil Ayouch heeft met 'Much Loved' een controversiële film neergezet over de verborgen prostitutie in Marrakesh. De film, die letterlijk en figuurlijk zoveel blootstelt, werd in Marokko meteen verboden.

19/08/2015 - 11:14 Btisam Akarkach

Greenaway's aparte filmstijl komt terug in zijn laatste film, een ode aan het leven van Sergei Eisenstein. Een cineast die werk en leven van een medecineast als onderwerp neemt, misschien voor de hand liggend maar Greenaway weet een behoorlijk eigenzinnige visie neer te zetten.