Stappenplan voor een geslaagde migratie

In het kader van het Feniks festival wordt de voorstelling Tips en Tricks, die in het voorjaar te zien was in De Bijloke, uitzonderlijk hernomen: bijzonder relevant in het kader van de huidige crisis in de opvang van vluchtelingen.
Stappenplan voor een geslaagde migratie

De vragen over thuisgevoel zijn van bijzonder belang in het geval van wie zich verplicht ziet zijn thuis te verlaten, van wie niet zomaar kan terugkeren.

 

Sarah Eisa is een Duitse actrice met Palestijnse roots die sinds 2003 in België woont. Ze studeerde theaterwetenschappen in München, dramatische kunsten in Brussel en wijsbegeerte en moraalwetenschappen aan de VUB. Ze werkte onder andere samen met Mokhallad Rasem, Zuidpool en Lodewijk/Louis. In het kader van MAF presenteerde ze ook Is het belangrijk?, een merkwaardig stuk waarin het neoliberaal denken geconfronteerd wordt met de jeugd van tegenwoordig.

Joris Blanckaert is een Belgische componist met een eigenaardig parcours dat een wetenschappelijk verleden combineert met een indrukwekkend muzikale curriculum. Samen maakten ze Tips & Tricks, een ongetwijfeld actuele voorstelling over migratie in de context van een globale en geconnecteerde samenleving. Tips & Tricks vertrekt vanuit vragen over het effect van het reizen op een individu, over de betekenis van een thuisgevoel – ook in de context van migratieprocessen – en over thuisloosheid, dat universeel herkenbare gevoel van vervreemding.

Om een antwoord te kunnen vinden voor zulke existentiële vragen haalt Sarah eigen herinneringen naar boven en zoekt ze retorische steun bij filosofen. Technisch is Tips & Tricks een complexe choreografie van een actrice in interactie met mobiele schermen waar informatie - massa’s informatie – geprojecteerd wordt. Is er iets meer kenmerkend voor onze tijd dan migratie en overvloed aan informatie? Maar tegelijkertijd, gaat het over een persoonlijke zoektocht, over het intiem verwerken van een grote hoeveelheid aan gebeurtenissen.

Tips & Tricks hanteert het register van een TED talk: sympathie, humor, audiovisuele prikkels en veel data. Alleen, niet velen kunnen dat register en die hoeveelheid informatie zomaar volhouden. De prestatie van Eisa als actrice is indrukwekkend. Maar ook als schrijfster: de voorstelling geeft een boeiend verhalende vorm aan een combinatie van data, anekdotiek, filosofie en actualiteit. De dramaturgische ingreep van Esther Severi speelt daar een rol van fundamenteel belang.

Er is ook een zeker engagement in de subtekst van het stuk. Voor Blanckaert is deze voorstelling in het bijzonder relevant in het kader van de huidige crisis in de opvang van vluchtelingen. De vragen over thuisgevoel zijn van bijzonder belang in het geval van wie zich verplicht ziet zijn thuis te verlaten, van wie niet zomaar kan terugkeren. Een onthechting die tegelijkertijd een vloek en een kans is. Zijn muzikale bijdrage in de voorstelling maakt van Tips & Tricks bijna een gesproken opera, als het ware.

Tips & Tricks was in het voorjaar te zien was in De Bijloke en maakt deel uit van het Feniks festival, een initiatief van het Mortselse toneelgezelschap Walpurgis. Op het programma staan ook een librettolezing van een opera, jongerentheater en zelfs een slam poetry voorstelling, een creatie van Carmien Michels en Max Greyson.

Meer info: www.walpurgis.be

UPDATE: de voorstelling wordt hernomen op 17.11 in t arsenaal.