Veelgehoorde vooroordelen: "Moslims hebben geen humor"

Theoloog Jonas Slaats spreekt over islamofobie als grootste sociale probleem van de huidige maatschappij. In het dossier "Hebben moslims humor?" weerlegt hij tien veelgehoorde vooroordelen over moslims. Vandaag: Moslims hebben geen humor.
Door: Kif Kif - 01/08/2016 - 11:08

Theoloog Jonas Slaats spreekt over islamofobie als grootste sociale probleem van de huidige maatschappij. In het dossier "Hebben moslims humor?" weerlegt hij tien veelgehoorde vooroordelen over moslims. Vandaag: Moslims hebben geen humor.

Jonas: “Er zijn ontelbaar veel steengoede comedians in de moslimwereld. De Australiër Aamer Rahman bijvoorbeeld. Zoek op YouTube de passage maar eens op over omgekeerd racisme. En dat is het probleem; we moeten ernaar op zoek. De media brengen ze nauwelijks tot bij ons. Dat is geen steen naar de media, dat is een heel rotsblok. Een lachende moslim is niet interessant, een moslim die een bom gooit wel. Alaa Wardi en Hisham Fagee, beiden Saudiërs, maakten het ironische clipje No Woman, No Drive op de tonen van Bob Marley’s No Woman, No Cry omdat in Saudi-Arabië vrouwen niet mogen rijden. Meer dan twintig miljoen keer bekeken! De Saudi’s zullen daar natuurlijk niet mee lachen, maar de rest van de moslimwereld wel.”

 

“Een ander goed voorbeeld zijn de Happy British Muslims. De Amerikaanse artiest Pharrell Williams heeft eens gevraagd om clips in te zenden voor zijn nummer Happy. Vervolgens hebben enkele moslims in Groot-Brittannië een video gemaakt met moslims die zich amuseren en lachen. Dat is nagedaan in Nederland, Marokko en nog een twintigtal landen. Ik vond dat fantastisch, maar tegelijk hallucinant dat moslims zoiets moesten maken om te tonen dat ze ook kunnen lachen. Alsof moslims geen mensen zijn en iedereen in het Oosten per definitie kwaad en slechtgezind is.”

“Ik sprak ooit de gerespecteerde hoogleraar Abdulwahid Van Bommel, die jaren geleden een boek schreef met historische en hedendaagse voorbeelden van islamitische humor. Hij haalde twee anekdotes aan uit Mevlana Rumi's Masnavi, één van de belangrijkste mystieke werken uit de geschiedenis. Eentje is van een geleerde die met een veerboot over het meer gevaren wordt. De geleerde hoort de taalfouten die de veerman maakt en vraagt aan de veerman: ‘Heb je eigenlijk wel je school afgemaakt?’ De veerman antwoordt: ‘Neen, daar ben ik niet aan toegekomen omdat ik moest werken.’ ‘Ach’, zegt de geleerde, ‘dan is de helft van je leven voor niets geweest.’ Ze varen verder, maar in het midden van het meer blijkt dat de boot niet zo’n goede bodem heeft. Langzaam begint de boot te zinken. Op dat moment vraagt de veerman aan de geleerde: ‘Zeg, heb jij eigenlijk wel leren zwemmen?’ De geleerde antwoordt: ‘Neen, daar ben ik niet aan toegekomen omdat ik moest studeren.’ ‘Ach’, zegt de veerman, ‘dan is je hele leven voor niets geweest.’ De basis van zulke verhalen is natuurlijk dat je je ego onder controle moet houden. Maar dat wordt wel op een grappige manier verteld.”

Deze stellingen verschenen oorspronkelijk in P-Magazine in een artikel van Greg van Roosbroeck.