Veelgehoorde vooroordelen: "Moslims hebben geen zelfkritiek"

Theoloog Jonas Slaats spreekt over islamofobie als grootste sociale probleem van de huidige maatschappij. In het dossier "Hebben moslims humor?" weerlegt hij tien veelgehoorde vooroordelen over moslims. Vandaag: Moslims hebben geen zelfkritiek.
Door: Kif Kif - 07/08/2016 - 23:42
Veelgehoorde vooroordelen: "Moslims hebben geen zelfkri

Het is natuurlijk zo dat de islam geen instituut heeft en dat het dus niet als één stem kan reageren. Maar dat is net het goede aan de islam. Het is de meerderheid die bepaalt welke richting het geloof uitgaat.

 

Theoloog Jonas Slaats spreekt over islamofobie als grootste sociale probleem van de huidige maatschappij. In het dossier "Hebben moslims humor?" weerlegt hij tien veelgehoorde vooroordelen over moslims. Vandaag: Moslims hebben geen zelfkritiek.

Jonas: “Als ik mensen na een terroristische aanslag hoor zeggen dat moslims naar buiten moeten komen om die te veroordelen, weet ik niet wat ik moet zeggen. Het is zo’n fundamenteel foute gedachte dat het triestig wordt. Er zijn verschillende websites die honderden links oplijsten van nieuwsberichten waarin moslims die expliciet terrorisme afkeuren. Dat gaat van conferenties die grote groepen geleerden samenbrachten tot aparte figuren die veel invloed hebben in de islamitische wereld.”

Slechts vier voorbeelden daarvan zijn:

· Muslims Condemn Terrorist Attacks

· Muslim Leaders Have Roundly Denounced Islamic State, But Conservative Media Won't Tell You That

· Eteraz, The Myth of Muslim Condemnation of Terror

· Musaji, Muslim Voices - Part I - Fatwas & Statements by Muslim Scholars & Organizations - updated 5/13/2015, 2015.

En voor specifieke verklaringen na de aanslagen in Brussel van November 2016, zie:

· Verklaringen van Nederlandstalige islamitische organisaties over aanslagen in Brussel

· En zelfs hier: Moslims wereldwijd veroordelen aanslagen Brussel scherp, (dus ja, het staat zelfs op de site van HLN)

“Het is natuurlijk zo dat de islam geen instituut heeft en dat het dus niet als één stem kan reageren. Maar dat is net het goede aan de islam. Het is de meerderheid die bepaalt welke richting het geloof uitgaat. Als negen mensen zeggen dat de islam deze richting uit moet en die ene zegt iets anders, dan kan die ene op zijn kop gaan staan. Alleen zullen wij in de meeste gevallen die ene bestempelen als de religieuze.”

“Abdal Hakim Murad, een van de mensen die ik geinterviewd heb in mijn boek, is een van de vijftig belangrijkste moslims ter wereld. Hij is hyperkritisch over de wahabisering (groeiende ultraorthodoxe stroming; red.) van zijn geloof. Hij weet goed genoeg dat niet alles loopt zoals het hoort. Een ander goed voorbeeld is Ziauddin Sardar, die een tijdschrift leidt met als titel Critical Muslim. Elke editie staat het weer vol bijdragen uit de hele islamitische wereld.”

“Je kan natuurlijk zeggen dat dat nog steeds te weinig is. Maar zeg er dan wel bij dat ook onze maatschappij te weinig zelfkritisch is. Wij, het Westen, vermoorden veruit de meeste mensen ter wereld. Al decennia aan een stuk. Maar weinigen die daar eens vijf minuten over nadenken. Een hele stad als Falujah kapot gebombardeerd met zesduizend burgerslachtoffers? Jammerlijk toeval, zeggen wij. Dat daar dertig heiligdommen platgegooid worden? Jammerlijk toeval. Maar als een moslim een kerk in brand steekt, is het alarm. Ik wil het Westen niet verketteren, maar wel aanraden om tenminste in twee richtingen te denken.”

Fear Not the Path of Truth from Ross Caputi on Vimeo.

Deze stellingen verschenen oorspronkelijk in P-Magazine in een artikel van Greg van Roosbroeck.