Video: Praatcirkel met Saudische meisjes

Wij hadden een uniek gesprek op een café in de Saudische hoofdstad Riyad. Saudische meisjes heb je nog nooit zo vrij en openhartig over hun dromen zien praten, net nu de allereerste vrouw in de geschiedenis van het land benoemd werd in de Majlis as-Shura, het hoogste adviesorgaan aan de Koning.
Video: Praatcirkel met Saudische meisjes

De oerconservatieve Saudische tradities én wetten wijzen niet altijd op een conservatieve bevolking. Voor vele Saudische jongeren is het tegendeel waar.

 

15 januari 2013 — 'Wel, ik speel metal, heavy metal', zegt een van de meisjes droogjes. 'Mijn droom is de wereld rondreizen', zegt een ander meisje. Gewone dromen van gewone jongeren? Wat als we erbij zeggen dat het Saudische meisjes zijn? Hun dromen zijn verre van gewoon naar Saudische normen. Ze zijn verboden. Wij hadden een uniek gesprek op een café in de Saudische hoofdstad Riyad. Over vrouwenrechten, de mannelijke voogd, het rijverbod, hun dromen,... Saudische meisjes heb je nog nooit zo vrij en openhartig over hun dromen zien praten, net nu de allereerste vrouw in de geschiedenis van het land benoemd werd in de Majlis as-Shura, het hoogste adviesorgaan aan de Koning.

Muziek is verboden, en om zowat alle andere dingen te doen hebben ze de toestemming van hun mannelijke voogd nodig. Er heerst in hun land een grote angst voor verandering, maar deze meisjes zijn zelf de verandering. De oerconservatieve Saudische tradities én wetten wijzen niet altijd op een conservatieve bevolking. Voor vele Saudische jongeren is het tegendeel waar. Zij dromen en denken vrij. Het doet je afvragen wat de toekomst brengt voor dit land.

 

De video is niet meer beschikbaar omwille van privacy redenen. Onderstaand bericht werd de makers toegezonden: 

"First off, I'd like to say that the interview was fun and spontaneous, and we all enjoyed opening up about the things we talked about.
Now, regarding the current situation here, things are not as good as we hoped.
Thank you for understanding their point of view and making the URL inaccessible. We really appreciate it.
I know it might be hard for you to fully understand the situation, but the society here isn't ready for this to happen yet. Plus, if it somehow spreads here, we will be in trouble, I hope you understand .
we do know that you mean good, and that you hope for the best. However, if it spreads, it will change things for the worse.
please try to understand." 

 

Bekijk hier een video van een praatcirkel met Tunesische meisjes aan de Manouba Universiteit in Tunis
Lees hier de getuigenis "Dit is mijn leven" van een Egyptisch meisje uit Caïro
Lees hier "Boerka en Blackberry", een artikel over Saudi-Arabië

Dit artikel is onderdeel van het project "Tussen vrijheid en geluk".
Volg ons op Twitter: @VRIJHEIDenGELUK  https://twitter.com/VRIJHEIDenGELUK en op Facebook