VTM en VRT genomineerd voor Interculturele Media Award

De openbare omroep en VTM prijken op de shortlist van genomineerden voor de interculturele media-award 2011 van het Minderhedenforum. De Interculturele Media Awards, kortweg IMADs, bekronen al voor de vierde keer de beste interculturele tv, radio of pen.
VTM en VRT genomineerd voor Interculturele Media Award

Media zijn cruciaal voor een democratie. Dit veronderstelt ook dat iedereen zich op zijn minst kan herkennen in de samenleving en zich daarbij betrokken kan voelen. De media, als vierde macht, hebben hier een grote verantwoordelijkheid.

 

De openbare omroep en VTM prijken op de shortlist van genomineerden voor de interculturele media-award 2011 van het Minderhedenforum.

De Interculturele Media Awards, kortweg IMADs, bekronen al voor de vierde keer de beste interculturele tv, radio of pen. Voor VTM is het talentenprogramma ‘So You Think you can dance’ de favoriet. Voor de VRT zijn ‘Ketnet’ de Canvas-documentaire ‘Triq Slama’ ‘Koppen’ en ‘Zonde van de zendtijd’ de kanshebbers. Programma’s waarin de diversiteit van Vlaanderen op verschillende manieren aan bod komt.

De jury van etnisch-culturele minderheden omschreef ‘Triq Slama’ als “een mijlpaal in de vaderlandse tv-geschiedenis. Hier wachten we al 30 jaar op”. De makers “blazen het stof van de ziel van een hele generatie”, aldus het juryrapport. Het VTM-programma wist de jury te bekoren met “de manier waarop ze diversiteit mainstream maken. Op VTM komen mensen in contact met een andere huidskleur. Het gaat niet om origine, maar om talent”, besloot de jury.

Volgens de jury maakt Ketnet televisie “voor een generatie die niet meer opkijkt van een hoofddoek links of rechts”. Ze waarderen dan ook “de ongedwongen manier waarop Ketnet de interculturele samenleving in beeld brengt.” Over de uitzending Kortfilmmakers van Koppen zei de jury het volgende: “Diversiteit wordt subtiel in beeld gebracht en zo hoort het”. Op Zonde van de zendtijd wachtte de jury al lang: “Eindelijk sterke interculturele humor op het scherm”.

Volgens Ingrid Lieten, minister van Media, moeten de media iedereen uit de samenleving kunnen beroeren en bereiken. ‘Daarom streef ik als minister van Media naar diversiteit op de redacties, maar ook op het scherm of in de berichtgeving. Media zijn cruciaal voor een democratie. Dit veronderstelt ook dat iedereen zich op zijn minst kan herkennen in de samenleving en zich daarbij betrokken kan voelen. De media, als vierde macht, hebben hier een grote verantwoordelijkheid. Ik ben dan ook verheugd te vernemen dat zowel de commerciële zender VTM als de openbare zender VRT op de shortlist van de genomineerden staan.’

Ook Naima Charkaoui, directeur van het Minderhedenforum, is zich bewust van de impact van media op de samenleving. Ze hoopt dan ook ‘dat deze genomineerden een voorbeeld vormen voor wat echte kleurentelevisie kan zijn.’

De bekendmaking van de winnaars gebeurt op maandag 27 februari om 20.15 uur tijdens een avond vol muziek, video en stand up comedy in ‘t Arsenaal in Mechelen. ‘Man bijt hond’ en ‘Kanaal Z’ vielen eerder ook al in de prijzen. Ook jij bent welkom op een avond vol dans, muziek en comedy. Schrijf je nu gratis in via [email protected]

Extra info
-Bram Sebrechts, persverantwoordelijke 0498 27 31 91
-In bijlage: juryrapport nominaties

FEESTELIJKE PRIJSUITREIKING VAN DE INTERCULTURELE MEDIA AWARDS: 27 FEBRUARI

bekijk het promofilmpje
 



Bijlage Grootte
juryrapport_nominaties.pdf 220.04 KB