'We bieden mensen zonder ervaring een podium aan' [Interview met Hamid Hajjab, mede-oprichter van Varieté Café]

Ik spreek af met Hamid in Nova, het Cultureel Ontmoetingscentrum waar het allemaal is begonnen voor Variété Café. Hamid is mede-oprichter van Varieté Café, een open podium in CC Nova op het Kiel in Antwerpen. Dit is niet zijn enige passie, Hamid is een drukbezette man.
'We bieden mensen zonder ervaring een podium aan' [Inte

Ik heb het gevoel dat we via audiovisuele media nog veel meer kunnen vertellen en bereiken.

 

Ik spreek af met Hamid in Nova, het Cultureel Ontmoetingscentrum waar het allemaal is begonnen voor Variété Café. Hamid is mede-oprichter van Varieté Café, een open podium in CC Nova op het Kiel in Antwerpen. Dit is niet zijn enige passie, Hamid is een drukbezette man. Hij houdt zich bezig met talrijke projecten. Als ik aan Hamid denk, dan komen deze woorden in me op : video, humor, poezië, etc.
Vandaag kom ik meer te weten.. Lees verder

Kif Kif: Je bent mede-oprichter van Variété Café, hoe ben je op dit concept gekomen?

Hamid Hajjab: Othman Azouzz en ik hadden het concept van een open podium. Iedereen die iets wilt doen en de ambitie heeft om iets te doen, moet een kans krijgen. Daarvoor hebben we CC Nova gecontacteerd, om een structureel plan te ontwerpen. Dit plan houdt in dat we telkens 4 mensen uitnodigen met weinig podiumervaring. We zijn dus op zoek naar mensen die nog nooit op een podium hebben gestaan en daarvoor ook nooit de kans voor hebben gekregen.

Er zijn vrij veel professionele podia in Antwerpen. Daar moet je goed genoeg voor zijn om op het podium te verschijnen. Dit zorgt voor een grote drempel. Variété Café is het tegenovergestelde van deze professionele podia. Wij vragen de mensen om bij Variété Café te komen optreden. Zo krijgen we elke keer opnieuw mensen die voor de eerste keer op een podium staan. Zolang zij het gevoel hebben dat ze op Variété Café zichzelf kunstzinnig kunnen uiten, zijn ze welkom. Wij proberen de mensen te coachen en te faciliteren naar het optreden toe.

Kif Kif: Hoe is de eerste editie op poten gezet?

Hamid: Voor de eerste editie zijn we op zoek gegaan naar mensen die net of net niet aan het doorbreken zijn. Zo hebben we hen kunnen aansporen om te komen. Hoe langer dat we bezig zijn, hoe meer we reacties krijgen van mensen die ook willen komen zingen, rappen, poëzie wilen brengen etc.

Kif Kif: Wanneer is het voor jou een geslaagde editie?

Hamid: Het is een geslaagde editie als er ten eerste al mensen komen (lacht). Er moeten geen 300 mensen komen. We hebben bewust gekozen voor een kleinere zaal. De editie is geslaagd als de artiesten een platform krijgen om de bezoekers te entertainen en er daarna hopelijk verder mee aan de slag gaan. Op het einde van de show is het altijd leuk als er bezoekers meedelen dat het een speciale en unieke avond was. Het is geen georkestreerde toestand. Othman en ik houden de sfeer zeer luchtig, zodat niemand het gevoel heeft dat het heel bedrukt en strak is. Als de bezoekers hebben genoten van de artiesten zijn we meer dan tevreden.

Kif Kif: Waar haal je de inspiratie voor je filmpjes?

Hamid: De insteek is altijd een maatschappelijk bewustzijn. We bekijken welke positie we innemen in de maatschappij en hoe we kunnen omgaan met actuele maatschappelijk problemen. De sorry-video komt van een ongenoegen dat allochtonen vaak als een homogene groep worden aangesproken (nvdr. gebaseerd op de eerder verschenen column van Fikry El Azzouzi 'Beste Autochtoon'). We zijn geen homogene groep. Als allochtoon moeten we ons niet verantwoorden voor de daden van een andere allochtoon. Het is niet correct om verontschuldigen te gaan eisen. We kunnen er maar beter mee lachen en zo is deze video tot stand gekomen. De politie-video is ontstaan vanuit het gevoel onterecht behandeld te worden. Je kan je afvragen hoe het beter kan, maar daarnaast is het mogelijk om het bespreekbaar te maken en onder de mensen te brengen. Mensen kijken ernaar met een lach en – hopelijk – blijft er nog een boodschap hangen.

Ik heb vervolgens dit voor mezelf beslist: Ik ben - in zekere mate – maatschappelijk geëngageerd. Maar ik heb bewust niet de stap gezet om columns te beginnen schrijven. Het helpt ons niet vooruit. Ik heb het gevoel dat we via audiovisuele media nog veel meer kunnen vertellen en bereiken. Mensen zijn vaak minder kritisch wanneer we een aantal boodschappen meegeven via audiovisuele beelden. Mensen lachen met de sorry-video. Tegelijkertijd hebben we meer kleur vertegenwoordigd op tv (Canvas / 'Nuff Said) en daarbovenop hebben we mensen doen nadenken over maatschappelijke problemen. Dit allemaal met een smile op hun gezicht. Om zaken bespreekbaar te maken en problemen op te lossen moeten we gebruik maken van verschillende kanalen.

Kif Kif: Zo te zien heb je ook wat acteertalent. Op sociale media gaat er een parodiefilmpje (van de promocampagne van N-VA de ronde). Hoe kwam je op dit idee?

Hamid: In eerste instantie neem ik geen politiek standpunt. Het is een tendens geworden om ergens voor of tegen te moeten zijn. Je maakt politieke keuzes tegen een aantal zaken, die vaak contradictie teweeg brengen. We krijgen al te vaak een negatieve boodschap toegespeeld die op termijn de maatschappij doet verzuren. We worden overladen met negatieve berichtgeving. Ik denk dat we veel beter af zijn met een positieve berichtgeving. Het N-VA filmpje is zo ver van de realiteit en zo goed georkestreerd. Ik kon er iets leuk mee doen.

Kif Kif: ‘Street and Love’ is je online blog waarop je je volledig laat gaan met 'slam poetry'. Hoe ben je daarmee begonnen?

Hamid: Ik ben terug actief beginnen schrijven twee jaar geleden. Ik schrijf al heel lang maar heb nooit de nood gehad om dit naar buiten te brengen. Ergens was er een drempel. Als je poëzie of slam poetry schrijft, geef je jezelf bloot. Dat is heel confronterend. Op jongere leeftijd was slam poetry vanuit allochtone hoek niet zo bekend. Veel vriendinnen van mij schreven poëzie. Het is een uitlaatklep voor mezelf en/of een aanklacht naar de maatschappij. Meestal is het het puur uiten van jezelf, in de hoop anderen iets te laten voelen over wat je schrijft. Je uit je gevoelens, met de verwachting dat andere mensen zich daarin herkennen.

Kif Kif: Zijn er nog andere projecten waarmee je bezig bent?

Hamid: Momenteel werk ik samen met Prisma en H30 (Cultuurcentrum Mechelen) rond een filmproject voor jonge asielzoekers. Ik ga er nog niets over vertellen, ik hou het graag spannend. Je zult het wel zien opduiken.


Volgende editie van Variété Café staat in het teken van 'verschillen'. Respect and love the difference! Deze donderdag 27 maart te Nova. Be there, bring your difference.

Check de Facebookpagina

Bekijk ook zeker het filmpje ‘Moving the real Antwerp’ dat gemaakt is door Hamid en Othman als antwoord op het eenzijdige beeld dat het promofilmpje 'Moving Antwerp' van de Stad Antwerpen de wereld instuurde.