De grenzen van vrije meningsuiting en activisme

Kif Kif nodigt interessante figuren uit voor een pot koffie en een boeiend gesprek. De gesprekken worden ook telkens tot podcasts verwerkt. In deze eerste reeks gaan we dieper in op actuele maatschappelijke vraagstukken rond vrije meningsuiting en activisme.

Artikels

29/01/2021 - 13:45 Nadia Fadil

De dag na de onthoofding van de Franse geschiedenisleraar Samuel Paty kwam antropologe en sociologe Nadia Fadil plots in een twitterstorm terecht. Ze had een tweet verstuurd waarin ze niet alleen haar afschuw uitdrukte over de moord, maar ook haar bezorgdheid deelde over de groeiende polarisatie in de Franse samenleving. Men noemde haar een extremist, een bondgenoot van IS en een staatsvijand. Fadil gaf context bij de gruweldaad, maar werd ervan beticht die te 'vergoelijken'.

22/06/2018 - 08:00 Jonas Slaats

De laatste jaren heerst er grote onrust in de Rif, een regio in Marokko waar vele Belgen hun familiale wortels hebben. De bevolking laat er geregeld haar ongenoegen horen, maar de staat negeert de aanwezige noden en reageert repressief. Niettemin zet het protest zich verder en krijgt het zelfs internationale dimensies.

11/06/2018 - 09:36 Jonas Slaats

In maart 2018 deed het project ‘Nora’ nogal wat stof opwaaien in Nederland. Nora was immers een soort ‘islamitisch Loesje’ dat heel wat kritiek te verduren kreeg toen ze voor het eerst een bericht de wereld in stuurde. Volgens Enis Odaci, die het project coördineerde, kan Nora ons heel wat leren over de hedendaagse maatschappelijke debatten rond discriminatie en polarisatie.

14/05/2018 - 20:49 Jonas Slaats

In onze nieuwe podcast gaan we dieper in op de verwevenheid van secularisme, religie en racisme. We klopten daarvoor aan bij Anya Topolski. Zowel vanuit haar academische werk waarin ze op filosofische wijze het maatschappelijke wij-zij-denken analyseert als vanuit haar persoonlijke en familiale geschiedenis als Joodse vrouw, biedt ze ons een bijzonder interessante kijk op die thema's.