Beeld je eens in...

Wat als een leerkracht islam met salafistische overtuigingen een cartooncollage maakt waarin Gwendolyn Rutten en Theo Francken op het punt staan door een IS-strijder te worden onthoofd? Hoe zouden de media en onze beleidsmakers dan reageren?
Beeld je eens in...
 

Beeld je eens in…

Een leerkracht islam met salafistische overtuigingen deelt op social media een cartooncollage waarin Gwendolyn Rutten en Theo Francken op het punt staan door een IS-strijder te worden onthoofd. De bijgaande tekst luidt “Doe normaal of ga weg!”

Er ontstaat wat ophef op het internet. De leerkracht verdedigt zich door te verklaren dat hij de cartoon deelde naar aanleiding van Ruttens gelijkaardige uitspraken en naar aanleiding van Francken’s aanpassing van de vreemdelingenwet. En op Twitter schrijft hij: “Politici die ons verplichten om ons aan bepaalde normen te conformeren zijn exact hetzelfde als IS-strijders die ook iedereen dwingen zich aan hun regels te houden.”

Zijn uitleg kan maar weinigen bekoren, zeker aangezien een gelijkaardige affiche ook al door onbekenden op de deur van Rutten en Francken was geplakt nadat ze zich in een TV-debat kritisch hadden uitgelaten over de islam. Ook het feit dat het niet zomaar om wat cafépraat gaat, maar wel om iemand die als leerkracht een gezagsfunctie uitvoert, zorgt er voor dat er enige verontwaardiging groeit.

Volgens Knack wordt de leerkracht de volgende dag door een bevoegde inspecteur op de vingers getikt. Al blijft het heel braaf. De inspecteur geeft immers enkel aan dat hij een ‘hartig gesprek’ zal hebben. Over ontslag wordt met geen woord gerept. “De leerkracht heeft zijn excuses aangeboden en heeft me gegarandeerd dat dit niet opnieuw gebeurt. Ik zal erop toezien dat het zo verloopt.” zo wordt de inspecteur geciteerd. De leerkracht zelf Twittert echter: “Dit is fake news . Niet op vingers getikt. Dat dit niet de stijl is van moslims onder elkaar kon ik jullie ook zeggen, en zeg ik al 2 dagen.”

Ook de Belgische Moslim Executieve vraagt niet openlijk om het ontslag van de leerkracht. Meer nog, quasi geen enkele politicus roept de Executieve publiekelijk op om zich te distantiëren van de hele kwestie en het ontslag te eisen – met als gevolg dat het hele gebeuren uiteindelijk maar weinig gemoederen gaat verhitten.

Het hele verhaal wordt plots echter veel sterker door de media opgepikt wanneer Gwendolyn Rutten een filmpje opneemt waarin ze zegt dat zo’n cartoon kwetsend en intimiderend is, dat ze een klacht zal indienen en dat ze de leerkracht zal aangeven bij de radicaliseringsambtenaar. Het was blijkbaar niet voor iedereen vanzelfsprekend dat ze de cartoon als bedreigend ervoer. Het was blijkbaar evenmin duidelijk dat het zogezegd ‘sarcastische karakter’ van de collage niet kan verhullen dat het om een oproep tot geweld gaat. Het filmpje was bijgevolg nodig om bepaalde mediaredacties te overtuigen dat hier werkelijk een item in zat dat aandacht verdiende.

De VRT kiest er vervolgens voor om de leerkracht – die uiteindelijk toch zelf ontslag nam n.a.v. de groeiende ophef – zijn verhaal te laten doen in De Afspraak. Opvallend is dat tijdens het programma Gwendolyn Rutten en Theo Francken helemaal niet mee aan de tafel zitten om hun kant van het verhaal te doen. De leerkracht mag eenzijdig zijn visie op het gebeurde uiteenzetten. Er worden weliswaar enkele kritische vragen gesteld, maar zonder verpinken kan hij stellen dat hij geen spijt heeft, dat hij een ervaring rijker is, dat men alles wat meer in perspectief moet plaatsen, dat men niet zo veel moet janken en dat het gewoon een kwestie is van vrije meningsuiting.(Evenzeer opvallend is dat men het enkel heeft over het feit dat Gwendolyn Rutten op de fotocollage werd afgebeeld. Op één of andere onverklaarbare reden spreekt niemand over het feit dat Theo Francken hetzelfde lot beschoren was. Blijkbaar is dat niet relevant.)

Het actualiteitsprogramma vormt dan ook het sluitstuk van de hele kwestie. De volgende dag verschijnen er immers geen opiniestukken over de radicalisering onder islamleerkrachten; er worden geen journalistieke vragen gesteld rond de ideologische netwerken onder moslims; geen enkele politicus staat recht met een wetsvoorstel om salafistische groeperingen te verbieden; er worden geen parlementaire vragen gesteld; de executieve verliest geen enkele geloofwaardigheid; niemand zegt dat UNIA een lege doos is aangezien ze de hele kwestie niet luid veroordeelt; en niemand, maar dan ook niemand, roept luidkeels dat islamleerkrachten onze normen en waarden moeten aanvaarden.

Hier en daar sturen enkele individuen tot slot nog een verontwaardigde Tweet of een geïrriteerde facebookpost de wereld in, maar daar blijft het bij. De hele kwestie sterft gewoon stilletjes uit.

Beeld je dat eens in.

Het lijkt natuurlijk zo goed als onmogelijk…

En toch konden we het deze week allemaal zien gebeuren. Alleen ging het niet om een islamleerkracht met salafistische overtuigingen en wel om een ondervoorzitter van jong-N-VA met nationalistische overtuigingen. Het ging niet om een collage met verwijzingen naar IS maar wel om een collage met symbolische figuren die als memes gebruikt worden door de extreemrechtse alt-right movement en neo-nazistische groeperingen.

Ook waren de personen die in de collage geviseerd werden, geen politici die te pas en te onpas sterk polariserende uitspraken doen. Het waren wel twee jonge activisten die het op zich hadden genomen om in een publieke bijeenkomst op te komen voor de rechten van vluchtelingen en het hardvochtige beleid van een rechtse politicus te bekritiseren. U weet wel, van die jongeren die door een bepaalde partijvoorzitter worden weggehoond als ‘Gutmenschen’ – d.w.z. naïeve en onnozele wereldverbeteraars. Blijkbaar hoef je dus geen spijt te hebben als je zo’n Gutmenschen intimideert met verkrachting en moord.

 

--

Disclaimer 26/05 11u00: de eerste twitterreacties op onze post van dit artikel lijken alvast exact te bevestigen wat het artikel beschrijft. Maar dus toch even voor diegenen die het punt niet helemaal lijken te vatten: de auteur vindt het bovenstaande choquerende beeld uiteraard even degoutant en walgelijk als degenen die bekritiseren dat we het delen. Maar dat vond hij ook van Vandersnickt's collage, hoewel dezelfde criticaster toen geen gelijkaardige bewoordingen gebruikten.

Disclaimer 26/05 12u00: nadat Theo Francken zich in de twitterdiscussie over dit artikel mengde, werd het beeld dat oorspronkelijk met dit artikel gepaard ging, verwijderd. Het punt was gemaakt (en werd door Francken in zijn tweet uiteindelijk ook bevestigd) en er was geen verdere reden om een dergelijk degoutant en walgelijk beeld langer op de Kif Kif site te laten staan. Meer uitleg kan u hier lezen.