Blanco: ‘Ik stond erbij en ik keek ernaar’

De keuze van enkele duizenden op miljoenen kiesgerechtigden, vervalt in het niets. Wat de maatschappelijke gevolgen zullen zijn wanneer specifieke partijen aan de macht komen, dat zal wel de boeken halen.
Blanco: ‘Ik stond erbij en ik keek ernaar’

We moeten stoppen met politiek als iets te beschouwen van politici, maar zelf politiseren en politiek/macht in handen nemen.

 

Racisme en geweld

In Hamme (Oost-Vlaanderen) is Talha Yildiz op dinsdag 20 mei 2014, een 17 jarige jongeman, aangevallen geweest met een knuppel vol nagels. Gevolg: hersenletsel. Niet omdat hij iets uitspookte of het zelf uitlokte, maar om nog een tot nu toe onbekende reden. Het is niet onnozel om te stellen dat de dader wellicht geïnspireerd werd door het MMM spel van Filip Dewinter. Zo ja, dan kan het ieder van ons overkomen met een ‘niet-typisch Vlaams uiterlijk’. Bij het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding bleef het stil, niet omwille van enige inhoudelijke feedback maar om Vlaams Belang de media aandacht niet te gunnen. Dat ze Fouad Belkacem die aandacht wel gaven en zich opwierpen als burgerlijke partij roept uiteraard vragen op. De enige degelijke reactie kwam vanuit een groep burgers die geschokt waren door het racistisch karakter van het spel en het gegeven dat er werd opgeroepen tot geweld. Zij riepen op om klacht neer te leggen bij de politie.

Werkloosheid

In dezelfde week deed Bart De Wever de uitspraak dat werklozen werk vinden indien ze dat willen. Dat Minister van Werk, Phillipe Muyters, een N-VA’er is wordt weinig aangehaald. Hoewel De Wever zijn uitspraak nuanceerde, was partijgenoot Siegfried Bracke er als de kippen bij om zijn partijvoorzitter te verdedigen want ‘De Wever beschreef de werkelijkheid’. Velen reageerden onthutst op sociale media door artikels te schrijven over hun eigen ervaringen, door cijfermateriaal aan te leveren (1 vacature voor 17 werkzoekenden) en door hun cv aan te bieden aan de burgervader in de hoop op een job. Ook hier kwamen de burgers op voor hun belangen, al dan niet georganiseerd.

Racisme

In verschillende interviews stelde Liesbeth Homas dat ‘racisme relatief is’ wat kortweg wil zeggen dat racisme niet bestaat. Ook al zeggen de verschillende wetenschappelijke rapporten van gerenommeerde instellingen iets anders. N-VA-mantra luidt : 'Iedereen heeft kansen en moet die maar grijpen. Doe je dat niet, dan is dat uw eigen verantwoordelijkheid en moet je de gevolgen ervan dragen.' Ook hier hebben diverse burgers, groepen, organisaties tegen gereageerd op sociale media, door artikels te schrijven e.a.

Hoofddoekenverbod

In 2007 stelde Janssens (Sp.a) een hoofddoekenverbod in. Enkele luttele jaren erna begonnen zowel privé bedrijven, andere lokale overheden en scholen in hun reglementen hetzelfde te doen. Een groep burgers verenigde zich hierrond – BOEH!- en leveren dagdagelijks strijd. Die strijd levert sinds jaren hier en daar de nodige beweging door actie te voeren, gesprekken aan te gaan, mensen te informeren en zoveel meer. Onlangs stelde de auditeur van de Raad van State (een soort van raadgever van rechters) dat het hoofddoekenverbod op scholen geen steek houdt omwille van verschillende argumenten.

Democratie gaat over het volk en niet over de politiek

In al deze gevallen is één ding duidelijk: opkomen voor belangen gebeurt maar al te vaak door burgers of georganiseerde groepen. Dat het wantrouwen in de politiek groter is dan het aantal rijstroken in het BAM-tracé is duidelijk (ook al is het maar omdat we niet weten hoeveel rijstroken het BAM tracé telt). Dat mensen politiek lastig en onduidelijk vinden ook. Dat vele politici benoemd worden als zakkenvullers en bedriegers ook. Dat media eerder gericht is op kijkcijfers, spektakel en vonken dan het informeren van burgers dito. De vraag is enkel wat doen wij als burgers hieraan in our socalled democratische samenleving? Een samenleving waar een heksenjacht op moslims (hoofddoekenverbod e.a.), etnisch culturele minderheden (assimileer u), armen (eigen schuld), werklozen (profiteurs), gepensioneerden ( wat heb jij bijgedragen), … de normale gang van zaken is want het is nu eenmaal crisis – voor iedereen.

Stemmen is voor velen ‘meedoen aan de farce’. Daarom gaan sommigen niet stemmen of ongeldig stemmen. Velen willen gebruik maken van de keuzevrijheid om blanco te stemmen om verschillende redenen. Dat kan perfect, we moeten daar niet over blijven zeveren. Als Bear Grills stelt dat blanco de enige weg is, is dat zijn goed recht. Ook wanneer jongeren hem daarin volgen, selfies posten en het blank(o) zijn promoten. Als Geert Noels zegt blanco te stemmen om onafhankelijk te zijn en geen politieke kleur wil is dat niettemin dikke zever. Hij kan anoniem stemmen. Leest hij ook geen boeken van andere economen om in zijn verlangen ‘onafhankelijk’ te zijn. Dat hij als topeconoom zegt dat hij het vertrouwen in de politiek kwijt is, is een ander verhaal. Dat de onderhandelingen zo lang duurden is het gevolg van onze keuze voor de democratie: soms loopt het moeizaam, soms niet. Elke partij onderhandelt dan ook voor zijn eigen achterban en probeert het maximale eruit te halen van wat ze beloofden aan hun achterban.

Kortom: blanco stemmen, go ahead, op voorwaarde dat de juiste informatie verleend wordt. Wanneer iemand stelt dat blanco stemmen niet meegeteld worden, klopt dat. Het tweede deel is wellicht nog belangrijker namelijk dat blanco stemmen wel een impact heeft. Blanco stemmen zegt eigenlijk dat je je neerlegt bij de keuze van de meerderheid. Of die keuze nu uitdraait op Vlaams Belang, N-VA of welke andere partij dan ook. Het is een nuance die veel bepaalt.

It’s all about mathemetics, stupid

Het is eigenlijk de wiskundige logica die hier doorwerkt namelijk wanneer 1 miljoen mensen gaat stemmen en de helft stemt Vlaams Belang dan krijgt Vlaams Belang de helft van de zetels. Wanneer in een tweede geval hetzelfde gebeurt maar een vijfde Blanco stemt dan weegt Vlaams Belang zwaarder door en krijgen ze meer dan de helft van de zetels.

Of de keuze en oproep voor blanco stemmen een plaatsje krijgt in de geschiedenis is wishfull thinking. De keuze van enkele duizenden op miljoenen kiesgerechtigden, vervalt in het niets (mathematics you know). Wat de maatschappelijke gevolgen zullen zijn wanneer specifieke partijen aan de macht komen, dat zal wel de boeken halen.

Neem het heft in handen

We moeten stoppen om vanuit onze zetel kritiek te uiten op wat misloopt en onze plaats als burger opeisen. Stoppen om defaitistisch te blijven reageren, ook al zitten we in de serieuze shit. We moeten ons weer gaan informeren over de stand van zaken en over mogelijke alternatieven. En strijd voeren om gehoord te worden. Niet alleen, want dat heeft weinig of geen effect. Maar altijd in groep, in georganiseerd verband. We moeten stoppen met politiek als iets te beschouwen van politici, maar zelf politiseren en politiek/macht in handen nemen. Zelf iets opbouwen en strijd leveren zoals vele anderen voor ons hebben gedaan: denk maar aan de vakbonden, Boeh!, Al Ikram, Antwerp Piranha’s, the Arrivalists, Embem, Niya, Iqra School, Straten Generaal, Ademloos, …en ga zo maar door. De voorbeelden zijn legio.


Maar als je nog steeds denkt dat ‘werklozen profiteurs zijn’, ‘racisme niet bestaat’, ‘kennis van Nederlands de wonderoplossing is voor alle maatschapppelijke problemen’, mensen eerst hun gouden tand/huis/en eventueel nier moeten verkopen vooraleer ze een leefloon mogen krijgen, stem dan met een gerust hart Blanco.

 

 


Voetnoot

Ongeldige en blanco stemmen – geldig stemmen - FAQ

Wat gebeurt er met blanco stemmen en ongeldige stemmen? Blanco stemmen en ongeldige stemmen worden niet meegeteld bij de verdeling van de zetels over de partijen. Deze stemmen worden totaal genegeerd bij de zetelverdeling en geen enkele partij kan er een beroep op doen. Dat betekent dus dat wie blanco of ongeldig stemt zich neerlegt bij wat de andere kiezers samen beslissen.

http://www.belgium.be/nl/over_belgie/overheid/democratie/verkiezingen/f…


>>> Check het Kif Kif dossier #ikstemNIETblanco