BzN en Kif Kif presenteren: Say Something - Het festival van het andere verhaal

Van 2 tot 14 juli tonen jonge culturele ambassadeurs hun creatie over geloof in het kader van het Say something!-traject van Bond zonder Naam VPID en Kif Kif. Deze eindproducten zijn onder meer te zien in een oud kraakpand aan de Sint-Jacobsmarkt in Antwerpen.
BzN en Kif Kif presenteren: Say Something - Het festiva

“Na maanden creativiteit achter de schermen gaan de ambassadeurs nu de dialoog aan. Door hun standpunten en creaties met de stad ‘te delen’, laten de Ambassadeurs ‘het andere verhaal’ horen en zien,”

 

                 Bond zonder Naam VPID en Kif Kif presenteren:

                           Say Something
                  Het festival van het andere verhaal


Van 2 tot 14 juli tonen jonge culturele ambassadeurs hun creatie over geloof in het kader van het Say something!-traject van Bond zonder Naam VPID en Kif Kif. Deze eindproducten zijn onder meer te zien in een oud kraakpand aan de Sint-Jacobsmarkt in Antwerpen. Afgelopen maanden volgden de Ambassadeurs van het Andere Verhaal workshops bij coaches als Peter Holvoet-Hanssen, Seckou, Anne Provoost en Steve Locatelli. Het festival weerspiegelt de superdiversiteit in de geglobaliseerde stad.

Say Something is een uniek en vernieuwend cultureel festival waarbij een superdiverse groep jongeren hun visie op de stad presenteren. Van 2 tot 14 juli tonen die culturele ambassadeurs hun creaties in een oud kraakpand aan de Sint-Jacobsmarkt in Antwerpen, dat ooit nog dienst deed als opvangplek voor mensen die het moeilijk hadden en intensief begeleid werden door de sociale dienst van Bond zonder Naam. In elk van de 13 kamers vertelt een jonge creatieveling een Ander Verhaal. “Dat ‘andere verhaal’ heeft uiteenlopende invalshoeken.”, zo licht Chloé Dyckmans (Bond zonder Naam) toe: “Het kan een kritiek op het dominante discours inhouden, een persoonlijk verslag, of eigen reflectie over ‘geloof’ of levensbeschouwing. Zo vertellen de ambassadeurs o.a. over liefhebben over de culturele, religieuze en maatschappelijke grenzen heen, organiseren een Really Really Free Market, maken een installatie over geloof in heden, verleden, toekomst, …

Het project startte een klein jaar terug met een oproep gericht aan jong nieuw talent om mee te bouwen aan dit festival van het andere verhaal. “Uit tientallen inzendingen selecteerden we in maart maatschappijgevoelige denkers. Kritische, jonge mensen met oog voor nuances, die we Ambassadeurs van het Andere Verhaal noemen,” aldus Carolina Maciel de França (Kif Kif). Gerenommeerde coaches zoals Peter Holvoet- Hanssen, Seckou, Anne Provoost, Ico Maly, Patrick Loobuyck, Olivia Rutazibwa, Carolina Maciel de França, Jelle Jespers en Steve Locatelli hebben deze ambassadeurs de voorbije maanden begeleid voor de creatie van hun eindproject. “Na maanden creativiteit achter de schermen gaan de ambassadeurs nu de dialoog aan. Door hun standpunten en creaties met de stad ‘te delen’, laten de Ambassadeurs ‘het andere verhaal’ horen en zien,” aldus Chloé Dyckmans.

Die eindproducten, performances, lezingen, installaties en gedichten, net zoals het gehele traject, zijn niet minder dan indrukwekkend te noemen. Het festival weerspiegelt de superdiversiteit in de geglobaliseerde stad en kijkt kritisch naar hoe er met die nieuwe realiteit omgesprongen wordt. Voormalig Antwerps stadsdichter Peter-Holvoet Hansen omschrijft het als volgt: 'Als winnaar van de Arkprijs van het Vrije Woord 2012 kan ik niet voldoende onderstrepen hoe belangrijk de ware diversiteit van het vrije woord van Say Something is. Jonge mensen, gelovig en niet gelovig, die één ding gemeen hebben: met een innerlijke noodzaak en begeestering vechtend tegen de dwangbuizen die wij voor elkaar maken in deze benepen tijden. Jammer dat ik geen stadsdichter meer ben, want dan had ik zeker een 'gedicht van 't Stad' met hen gemaakt. Maar als 'StadsPeter' zal ik dit project blijven koesteren.'


Contact:
Projectcoördinator Say Something/BZN VPID | Chloé Dyckmans | [email protected] | 03.201.22.10
Peter van het project | Seckou Ouologuem | [email protected] | 03.201.22.10

Het programma:
Deze projecten zijn van 2 tot 14 juli doorlopend te bezichtigen op het Frans-Halsplein 4 te Antwerpen tussen 10u en 20u (gesloten op 9, 10 en 11 juli). Daarnaast worden allerlei aanleunende activiteiten georganiseerd (hou de website in de gaten voor de meest actuele info).
Een greep uit de initiatieven:

Inschrijven vóór 27 juni via [email protected]:


Maandag 2 juli - (16u30)  Feestelijke opening van de expo
Alternatieve stemmen
Inleiding op SCUM manifest door Petra Van Brabandt
Performance SCUM manifest door Vincent van Meenen
Inleiding door Anneleen Van Offel
spreker: Francis Laleman
Aansluitend receptie
Locatie: Frans Halsplein 4, 2000 Antwerpen

Woensdag 4 juli - Muzikale performance Kleine Squaw
16:00 uur door Vincent van Meenen
Locatie: Frans Halsplein, 2000 Antwerpen

Vrijdag 6 juli -  Performance
20:00 uur door Anneleen Van Offel en Senna Theuwissen
Locatie: Kleine Hedonist
Sint-Jacobsmarkt 34, 2000 Antwerpen

Zaterdag 7 juli - August Wagener spreekt op de Say Something
13:30 Speaker’s Corner
Locatie: Wapper, Antwerpen (Meir)

14:00 uur        - Really Really Free Market & Performance Jeroen Robbe
Locatie: Frans Halsplein, 2000 Antwerpen


Donderdag 12 juli - Filmavond, ingeleid door Sachli Gholamalizad in samenwerking met Priya Shetty en Senna Theuwissen
Locatie: Frans Halsplein 4, 2000 Antwerpen


Zaterdag 14 juli - Afsluitingsbrunch
Locatie: Frans Halsplein, 2000 Antwerpen


Doorlopend tijdens het festival zullen de gedichten van Anneleen van Offel te ‘vinden’ zijn tussen de boeken in de Permeke Bibliotheek

 


Over Bond zonder Naam
Bond zonder Naam VPID is een platform voor meer dialoog tussen de verschillende levensbeschouwingen. BZN VPID wil meer verbondenheid creëren door interlevensbeschouwelijke dialoog en samenwerking te stimuleren. Deze doelstellingen worden bereikt door laagdrempelige initiatieven te stimuleren en neer te zetten waarin lokale organisaties worden betrokken, alsook door initiatieven te belichten op een online platform waar organisaties die (inter-) levensbeschouwelijk werken, elkaar kunnen vinden en informatie kunnen uitwisselen.

Over Kif Kif
Kif Kif is een interculturele beweging die strijdt voor gelijkheid en tegen racisme. Kif Kif wil graag meebouwen aan een solidaire, democratische en interculturele samenleving en doet dat onder andere via kritische, sensibiliserende, interactieve, juridische en educatieve initiatieven. Dit door bijvoorbeeld jongeren de instrumenten in handen te geven om hun stem in het maatschappelijk debat te laten horen.