Mijn naam is Omar Nahas, ik ben geboren in Damascus in 1964 en woon in Antwerpen. Ik ben denker, dichter en schrijver. Ik noem mezelf een vooruitstrevend moslim, meer humanistisch spiritueel dan orthodox conservatief.
Voor het dossier Religie en Beeldvorming interviewden we Saïd Al Nasser van Merhaba, over zijn geloof tussen islam en christendom, over homoseksualiteit en geloof, over beeldvorming van moslims.
In de media worden moslims nagenoeg altijd over dezelfde kam geschoren. Een eerste reden is wat men in de antropologie het alteriseringsmechanisme noemt, waarbij je het anders zijn van ‘de ander’ gaat proberen te legitimeren door je te concentreren op verschillen.
Het grootste probleem met de islam is dat men het er zo vaak over heeft, zij het op een positieve of een negatieve manier. In de media heeft men de neiging om tal van maatschappelijke problemen, politieke problemen, economische problemen, te verbinden aan de islam.
Zowel de term ‘moslim’ als ‘Westerling’ zijn containerbegrippen, begrippen die voor iedereen een andere lading dekken. In principe zou er geen conflict mogen zijn tussen ‘moslim zijn’ en ‘Westerling zijn’. Hoewel de stelling mij uiteraard bekend is, weiger ik die dichotomie te zien.