Een diversiteit aan emoticons bij Apple

Apple gaat bij zijn volgende update van IOS emoticons of emoji met verschillende huidtinten uitbrengen. Dit kunnen wij bij Kif Kif alleen maar toejuichen.

Apple gaat bij zijn volgende update van IOS emoticons of emoji met verschillende huidtinten uitbrengen. Dit kunnen wij bij Kif Kif alleen maar toejuichen. Sociale media zijn een afspiegeling van de huidige maatschappij en die maatschappij is superdivers. Het is dan ook niet meer dan normaal dat deze update wordt doorgevoerd. 

Toch is er wat controverse ontstaan na deze bekendmaking. Bij de levensechte huidtinten is er een duidelijke uitschieter: een geel gezicht! Als het bij het gele gezicht daadwerkelijk de bedoeling is om Aziaten voor te stellen, slaagt Apple zijn doel om meer diversiteit te vertonen op het internet volledig mis. Want net zoals blackfacing waarbij witte gezichten zwart geschminkt werden en zo voor een negatieve stereotypering zorgden, werden ook Aziaten voorgesteld als yellowface. Wat tot op vandaag zeer kwetsend en denigrerend is voor Aziaten.

Apple zegt dat het gele gezicht niets te maken heeft met Aziaten of een andere ras. De goud/gele kleur heeft als bedoeling om etnisch neutraal te zijn. De nieuwe huidtinten zijn gebaseerd op de Fitzpatrick-schaal. Dit is een dermatologische maat voor de mate waarin mensen reageren op ultraviolette straling. Het gele gezicht maakt daar duidelijk geen deel van uit en zal dus als niet-menselijk of genetisch neutraal beschouwd worden. De Aziatische huidtint zou variëren tussen huidtype 3 en type 5.

Het is zeer belangrijk dat Apple expliciet meedeelt dat de gele emoji etnisch neutraal is, want hierbij kan terecht verwarring ontstaan. Verder zien we dit als een goed initiatief en hopen we dat andere platformen dit voorbeeld zullen volgen. 

 

>>> vind meer 'good practices' uit onze superdiverse maatschappij in het Kif Kif dossier 'Zo kan het ook!