Ik heb vlak voor het interview, eens gebeld met uw collega parlementsleden. Toen ik hen vroeg om u te beschrijven zeiden ze bijna allemaal hetzelfde: ‘neemt geen blad voor de mond, doorduwer, vechter, bullebak, brulbeer heb ik ook gehoord.’ Kan u zich daar een beetje in vinden?
Jean-Marie Dedecker: “Ik kan mij daar absoluut in vinden. Mijn imago, dat is ook een stigma, je kan daar niet aan uit. Het is zo dat mijn imago niet is opgebouwd in de politiek, maar in de judowereld. Iedereen boven de 30 jaar herinnert mij als die brulaap die naast de mat zijn atleten stond op te jutten. Als de strenge man. Ik zeg altijd streng en rechtvaardig maar dat is mijn eigen dikke nek die dat dan toelaat. Ik had dat imago mee en dat imago is gebleven, ook in de politiek. De eerste jaren dat ik in de politiek zat, werd ik altijd verweten. Louis Tobback zei altijd “Dedecker, je zou beter terug gaan naar uw judomat.” Tot dat ze zagen dat ik wat dossiers kende en meer kende dan judo op zich. Ik sta in het publieke leven sinds 1978. Ik ben pas in de politiek gegaan in 1999. Dat imago was allang gevormd. Dat imago is grotendeels correct maar wie mij heel goed kent weet dat ik een stil en introvert persoon ben.”
Kan u dat bevestigen?
Patricia De Waele: “Jean-Marie is vooral een echt mens. Mensen die Jean-Marie ontmoet hebben, zeggen allemaal dat hij een mens is die het hart op de juiste plaats heeft zitten. Dat is zeldzaam voor een politicus. Hij komt regelmatig mensen tegen die bijvoorbeeld een zoon of dochter verloren hebben in een ongeluk. Als ze Jean-Marie tegenkomen dan weet hij wie die mensen zijn en praat hij over hun persoonlijke zaken. Dat doet geen enkele andere politicus. Zij leven in hun eigengereide wereldje. Jean-Marie leeft voor de mensen.”
Heeft dat nooit in uw nadeel gespeeld dat u altijd uw gedacht zei?
Dedecker: “Ja,natuurlijk speelt dat in mijn nadeel. Het systeem verdraagt dat niet. Als er dat iemand weet, dan is dat jullie wel. Zeker in de politiek waar de hypocrisie en de leugen tot norm verheven is. Dat is ontzettend moeilijk. Ik heb altijd gestreden met open vizier maar in de politiek is men dat niet gewoon. Ik was dat gewoon van in de judowereld. Daar mag je iemands arm breken maar als hij afklopt, dan laat je hem onmiddellijk los. In de politiek begint de match als je met de rug naar elkaar staat. Sport is de kunst om iemand te verslaan, politiek is de kunst om iemand te vernietigen. Op zich is dat geen kunst en het was heel moeilijk om daarmee om te gaan. Na mijn eerste jaar in de politiek was ik bijna gestopt. Er is iemand die mij heeft gemotiveerd om verder te doen maar hij weet het zelf niet. Dat was Manu Ruys. Hij was een topjournalist bij De Standaard. Ik ben toen aan zijn deur gaan bellen en hij zei me: “ Jean-Marie, zolang dat je de macht hebt om daar van voor te staan en je gedacht te verkondigen, heb je een enorm voorrecht”. Zonder hem was ik al lang uit de politiek gestapt. De onmenselijkheid in de politiek is zeer groot.”
U spreekt duidelijk uit ervaring, u heeft veel wateren doorzwommen?
Dedecker: “Ik ben een bevoorrecht mens. Ik ben een omhooggevallen middenstander. Ik heb een fantastische twintig jaar durende loopbaan als bondscoach gehad. Ik heb nog met Poetin op de mat gestaan. Ik heb veel van die ervaringen. Dat heeft ook veel invloed gehad op mijn levensvisie.”
LDD trekt zich bij de komende verkiezingen terug achter de IJzer, wat moet ik daar onder verstaan?
Dedecker: “Achter de IJzer is een uitdrukking die ik gebruik omdat in 1918 de troepen van België zich hebben teruggetrokken achter de IJzer en hebben standgehouden om dan terug te keren en de overwinning te behalen. Ik trek mij terug omdat wij het heel slecht doen in de opiniepeilingen momenteel. De pers maakt zijn eigen opiniepeilingen maar je kan daar niet tegen op. Daar komt nog eens bij dat de N-VA onze kiesvijver heeft leeggevist. Ik vind niet dat ik kamikaze-lijsten moet laten opstellen in al die provincies. Ik heb een onderzoek gedaan in Limburg en als je nog niet aan 1% komt, dan vind ik niet dat je de mensen iets moet wijsmaken. Onze lijsten voor de verschillende provincies waren opgesteld maar ik weet uit de sport dat als je naar de Olympische spelen gaat en je verliest in de eerste ronde dat je achteraf gefrustreerd bent. Je moet enkel meedoen als je kans maakt op een medaille. Als je de kiesdrempel kan halen. Winnen is belangrijker dan deelnemen plus zo’n campagne kost fortuinen. Wij gaan nu kijken om hier te overleven en ons voorbereiden op de volgende slag. Je moet wachten tot de tsunami van de N-VA voorbij is en ik ben er 100% van overtuigd dat die tsunami er komt. Je moet wachten tot dat ze regeringsverantwoordelijkheden hebben en tot ze falen. In de economie is er het Peterprincipe: “iedereen gaat zo ver tot hij zijn onbekwaamheid bewijst.” De N-VA moet eerst haar onbekwaamheid bewijzen. Ze hebben in machtsdeelname al getoond dat ze er niet veel van terechtbrengen. Als je kijkt naar Muyters of Bourgeois, wat hebben die al bewezen? Nog niks. Maar ze hebben nu eenmaal een groot deel van de bevolking mee. Ze hebben de flaminganten mee, dat is die 4 à 5%. Ze hebben de misnoegden mee, waardoor ze mijn kiezers hebben afgesnoept. Ze doen zich voor als rechts waarmee ze nog meer kiezers van mij hebben afgesnoept. Ze zeggen zelf dat ze de nieuwe liberalen zijn. Ze hebben ook een half gematigd standpunt wat migratie betreft. De N-VA zegt op heel wat punten hetzelfde als wat LDD zegt. Het enige verschil is dat wij niet in de mode zijn. Je kan daar niks aan doen. In de politiek heb je golfbewegingen en de N-VA zit op die golf, dus moeten ze verder surfen tot ze er zelf afvallen. Daaruit trekken wij het besluit dat het onaangenaam is om op te komen in Antwerpen of in Oost-Vlaanderen zonder dat je een kans maakt en als gevolg daarvan zullen we enkel opkomen in West-Vlaanderen.”
Was u verrast door de overstap van Lode Vereeck?
Dedecker: “Nee, ik was niet verrast omdat ik vind dat hij dat recht heeft. Lode Vereeck is een rasparlementair. Hij heeft ook wel veel kansen gekregen. Toen ik hem fractievoorzitter maakte in het parlement was dat tot groot ongenoegen van Jurgen Verstrepen en Boudewijn Bouckaert. Iedereen was verrast maar ik zag in Lode een element voor de toekomst. Hij is heel intelligent en is een heel goede spreker. In Limburg hebben we de test gedaan en Lode is niet bekend in Limburg. Amper 17% van hen apprecieert hem als politicus en nog niet eens een half procent daarvan gaat stemmen op hem. Dat is eigenaardig he, als politicus moet je in de infotainment gaan. Je moet meedoen aan progamma’s zoals De Slimste Mens. Het zijn altijd dezelfde mensen die kijken naar Villa Politica en naar De Zevende Dag. Die mensen weten dat Lode Vereeck een goede parlementair is. Dat zijn allemaal mensen die politiek geïnteresseerd zijn, die hebben een gevormd oordeel. Ik geloof zelfs heel weinig in campagnes, ik geloof in mijn imago. Iedereen op de straat in Oostende zegt tegen mij: “Jean-Marie, ge gaat toch niet stoppen, je moet verder doen. Iemand moet het toch zeggen.” En dat gebruik ik nu om te overleven en de andere kunnen dat niet. Boudewijn Bouckaert bijvoorbeeld, professor, goede man, voorzitter van het onderwijs maar je komt niet aan de bak, hé, behalve door mensen die politiek doen of politiek gevormd zijn. Als je niet meedoet aan infotainment programma’s ben je politiek dood.”
Begin dit jaar doken er berichten op dat LDD zou samenwerken met N-VA, wat is daar het verhaal achter?
Dedecker: “Dat is drie keer gebeurd. In 2006 is N-VA mij komen halen om me daarna terug uit de partij te zetten. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van twee jaar geleden was er een akkoord om samen te werken maar dat is dan ook niet doorgegaan. In juni vorig jaar heeft Bart De Wever op televisie gezegd: “Ik moet iets goedmaken met Jean-Marie Dedecker.” Daarna zijn we aan tafel gaan zitten. In november heb ik gezegd dat ze mij niet meer aan het lijntje moesten houden. In december kwam de N-VA terug en vertelden ze mij dat de achterban wou dat we nog eens samen kwamen. Tijdens dat gesprek heb ik hun dan ook gezegd: “kijk, ik weet wat er scheelt. Er zijn twee mensen tegen mij: Ben Weyts en Geert Bourgeois.” Die laatste is vooral bang dat ik meer stemmen zou halen dan hem in West-Vlaanderen. Zo zit de politiek in elkaar. Politiek is eigenlijk verdoken egoïsme. De penningmeester van de N-VA wist mij na die samenkomst te vertellen dat we terug aan tafel gingen zitten maar de week erna had Geert Bourgeois een veto gesteld tegen die samenkomst. Toen was de kous af voor mij. Dat is typisch N-VA.”
Wat zijn voor uw partij de komende 5 jaar de prioriteiten?
Dedecker: “Er is maar een prioriteit. Bill Clinton heeft het ooit nog gezegd. Jobs, jobs, jobs. De grote uitdaging is om de welvaart te behouden voor de ruggengraat van de samenleving. De middenklasse. Overal in de wereld waar er middenklasse gevormd wordt, daar is de staat rijk. Dan kan ieder mens die zijn best doet, geld verdienen en vooruit gaan. Het is belangrijk dat we ons fiscaal systeem hervormen en de burgers responsabiliseren.”
U beet zich ook nogal vast in het bankendossier?
Dedecker: “Ik ben 20 jaar directielid bij de toenmalige BBL geweest. Ik ken er dus wel iets van, al zeg ik het zelf.”
U heeft ook vaak uitgehaald naar de manier waarop de regering Dexia en Fortis heeft aangepakt?
Dedecker: “Dat is de grootste bankroof uit onze geschiedenis. Dexia moest de weg opgegaan zijn van BNP Paribas maar ze hebben dat niet gedaan omdat Dexia in handen was van de politieke wereld. De raad van bestuur zat vol met politici. Elio Di Rupo, Karel De Gucht, Herman Van Rompuy en Jean-Luc Dehaene om er maar enkele te noemen. Zij hebben het verpest en verknoeid omdat er veel geld van de katholieke zuil daar belegd was. Dat geld moest gered worden en dus hebben ze dat op de rug van de belastingbetaler geschoven. Men moest onmiddellijk een bad bank en een good bank gemaakt hebben. Nu hebben ze ons terug bedrogen. Sinds vorige week weet ik dat er nog 13 miljard bad bank in het huidige Belfius zit. Als dat waar is, dan ga ik nog eens een raid op het parlement doen. Ze hebben al een bad bank gemaakt en Dexia afgesplitst en nu zou er in Belfius nog een stuk bad bank zitten. Dat is pure oplichterij. Ze moeten die bankiers opsluiten.”
De Waele: “Gelegaliseerde diefstal is het.”
Dedecker: “Ze veranderen zelf de wet. Allemaal in functie van zichzelf, dat is de grootste roof in onze geschiedenis. Iedereen die daar bij betrokken was zou nooit meer een politieke functie mogen uitoefenen. Ze zouden moeten voor de rechtbank verschijnen, net zoals bij Kaupthing in IJsland. Dat is geen populistische praat. Yves Leterme is zelfs naar Parijs gevlucht.”
Van die Dexia-commisie is er nooit veel in huis gekomen?
Dedecker: “Er was een commissie maar er was geen onderzoekscommissie. Het ging zelfs zover dat wij vroegen om een onderzoekscommissie samen met de groenen. Wat er is gebeurt bij Dexia is een enorme schande, en dat wordt getolereerd. In België kan dat allemaal. Als het nu de banken zijn of Electrawinds. Alles mag hier”
Heeft u het gevoel dat er vanuit de journalistieke wereld te weinig aandacht werd aan besteed?
Dedecker: “Er werd aandacht aan besteed maar het probleem is dat België geen onderzoeksjournalistiek kent. Er word eventjes aandacht aan besteed en daarna hangt de krant in de wc. Als je een dossier geeft aan journalisten moet je het op een A4 zetten en nog eens uitleggen ook. Het is de waan van de dag en dat is voldoende terwijl dat Dexia niet de waan van de dag is, bij Electrawinds is dat ook zo. Dat is een enorme oplichting. Dan is er ook nog de inmenging van politici want de zuilen moeten beschermd worden. Er zijn drie zuilen in België: de katholieke zuil, de socialistische zuil en het profitariaat van de blauwe zuil maar dat is veel kleiner. Die zorgen enkel voor zichzelf. De socialisten beheersen de straatstructuur en de katholieken beheersen de verzorgingstructuur. Die twee verdelen de zaak onder elkaar. Als je de vinger op de wonde legt dan ben je niet welkom, dan moet je geliquideerd worden.”
Veel mensen hebben nochtans het idee dat de verzuiling allang opgeheven is?
Dedecker: “Nee, dat is fout. Er is niks anders dan verzuiling. Verzuiling beheerst alles. Neem nu bijvoorbeeld de ziekenzorg. 15% van de ziekenzorg is verkwisting. De mutualiteiten krijgen 1 miljard per jaar om de ziektebriefjes uit te betalen, terwijl de staat dat zou moeten doen. Er wordt meer geld gegeven aan mutualiteiten om ziektebriefjes uit te betalen dan dat alle huisartsen in België samen verdienen. Hetzelfde geldt voor werkloosheidsuitkeringen. We zijn het enige land waar dat de vakbonden dat nog uitbetalen. Normaal doet de overheid dat. Dat is allemaal om die zuilen betaalbaar te houden.”
Hoe schat u het bilan van de regering-Di Rupo in?
Dedecker: “4,5/10. Gebuisd. Ik maak wel altijd het onderscheid tussen de politicus en de mens en ik kan het goed vinden met Di Rupo. Maar we hebben een file-regering. We staan overal in file. We staan in file wat de arbeid betreft, we zijn wereldkampioen belasting betalen. Zelfs in de vermogensbelasting staan we op kop. We betalen om een profitariaat te onderhouden, we moeten mensen terug responsabiliseren en dat doen we niet. We zijn van de welvaartstaat naar de verzorgingstaat gegaan en we moeten terug naar de welvaartstaat.”
De linkerzijde pleit ervoor om lasten meer te verschuiven naar de vermogens, wat vindt u daarvan?
Dedecker: “Ik vind dat geen goed idee. Wij hebben nu al bijna de grootste vermogensbelasting van alle OESO-landen. 3,5 % van ons BNP bestaat uit vermogensbelasting. Wij betalen 25% roerende voorheffing en wij betalen liquidatiebonussen waar ik razend om ben. Ik heb drie vennootschappen moeten liquideren. Als ik ze niet had geliquideerd voor oktober dan moest ik 25% belastingen betalen. Vroeger werd je daar 10% op belast en nu is dat 25% geworden. Ik heb mijn verzekeringsportefeuille verkocht. 33% daarvan is naar de fiscus gegaan.”
De Waele: “De goeie ondernemers worden gestraft. Degenen die sjoemelen glippen door de mazen van het net. De economische activiteit wordt echt afgebouwd door die maatregel. Ik begrijp niet hoe die erdoor gekomen is.”
Dedecker: “Links staat niet meer voor de werkende mens. Links staat voor de niet-werkende mens. Vooral voor de mensen die niet willen werken. Dat is straffe rechtse praat. Ik sta voor de arbeider, voor de mensen die werken, die zich inspannen en die de vruchten van de arbeid inzien. Mijn schoondochter werkt, mijn zoon werkt, ze hebben twee kindjes. Ze 500 tot 600 euro per maand betalen voor de crèche zodat ze kunnen gaan werken. Iemand die werkloos is moet 3 euro per dag betalen voor de crèche en mijn zoon moet 22 euro betalen per dag. Dat is fout. We moeten terug naar de welvaarstaat.”
De Waele: “Er zijn genoeg belastingen, ze moeten dat niet verschuiven, ze moeten ze gewoon afbouwen.”
Dedecker: “Ik ben voor vermogenswinstbelasting. Dit is mijn voorstel: een vlaktaks van de vennootschaptaks van 21%, en een vlaktaks in de personenbelasting van 30% met een vrijgestelde van 15 000 euro op jaarbasis. Momenteel organiseren we onze eigen armoede. 1 op de 10 Vlamingen leeft onder de armoede grens. Voor een gezin met twee kinderen is de armoede grens 2155 euro bruto. Zelfs onder de armoedegrens moeten mensen 40% afgeven aan de fiscus. LDD wil dat afschaffen. 15 000 euro vrijgesteld. In de plaats van een vermogensbelasting moet de huur belast worden als een inkomen in de vennootschap bijvoorbeeld, aan 21%. Die onroerende voorheffing moet weg. Dat is eerlijker want iedereen die gaat werken moet dan belasting betalen en als je verhuurt niet. Dat is een rechtvaardige verdeling maar je moet dat bekijken in de globaliteit. natuurlijk gaan ze dan zeggen, Dedecker wil de huur belasten. Dat is onzin. Ik wil enkel dat de werkende burger 30% van zijn/haar inkomen wordt afgehouden. Dan kun je investeren en zo kan je de economie doen draaien.”
Ons belastingsysteem is ook heel ingewikkeld…
Dedecker: “Niemand kan er aan uit. 800 posten staan er op een belastingbrief. Ik ben een rechtse rakker, ik ben tegen subsidies voor bedrijven, ik ben tegen de notionele intrest. Nu ben ik er wel voor. Momenteel is er een belasting op bedrijven van 34%. Dat moet teruggebracht worden naar 21%. Er moet één belastingtarief komen. 21% btw, 21% roerende voorheffing, 21% vermogenswinstbelasting. Daar moeten we naar toe. Als we over vennootschappen spreken dan moeten de aftrekposten en de subsidies verdwijnen. Per jaar worden er 10 miljard subsidies gegeven aan ondernemingen en we ontvangen maar 12 miljard vennootschapsbelasting in dit land. Dat is absurd. Al de grote bedrijven manipuleren dat. Zij kunnen gebruik maken van de notionele intrest terwijl 80 % van onze economie wordt aangedreven door KMO’s.”
Binnen de federale regering wordt er vaak het beeld opgehangen dat we de financiële crisis hebben doorstaan, hoe denkt u daarover?
Dedecker: “We hebben de crisis niet goed doorstaan. Als je de belastingen verhoogt, dan kan je elke crisis “goed” doorstaan. Vroeger was er een goede middenklasse, wie werkte kon vooruitgang maken. Tegenwoordig wordt de middenklasse uitgezogen. Mijn zoon kan niet eens een huis bouwen zonder mijn hulp. Vroeger had iedereen een eigen huis. Dat was onze sterkte. Als je vergelijkt met Griekenland, dan zijn we de crisis goed doorgekomen. Vergelijk je met Zweden, dan zijn we de crisis slecht doorgekomen. Oké, we hebben de crisis overleefd maar hoe? Door belastingen te heffen op van alles. We zijn zacht aan het verarmen door de crisis. Maar omdat het stilletjes aan gebeurt, worden mensen dat niet gewaar. Als je een kikker in kokend water gooit, zal hij er meteen uitspringen. Als je diezelfde kikker in koud water gooit, en je laat dat water zachtjes opwarmen, dan zal hij blijven zitten tot hij dood is. Het is bijna een Mohammedaans verhaal.”
Ik begin te begrijpen waarom men u een luis in de pels vindt. U weet waarover u spreekt
De Waele: “Dat is de sterkte van LDD en tevens het grote gevaar dat andere partijen in ons zien. Wij bezitten veel dossierkennis.”
Dedecker: “Andere partijen recupereren ook veel van ons. Ik zeg al jaren dat het pensioen moet berekend worden op loopbaanduur en niet op leeftijd. Wie 40 jaar bijgedragen heeft aan de maatschappij, heeft recht op een basispensioen. Als je begint op je 18e mag je stoppen aan je 58e. Als je studeert tot je 30e dan moet je werken tot je 70e want je hebt ook 12 jaar gestudeerd op kosten van de overheid. Nu zeggen de socialisten wat ik enkele jaren geleden zei. Maar de pers zegt niet dat ik dat al had voorgesteld in 2006. Ook op vlak van migranten. Iedereen is welkom om te studeren of om te werken, maar niet om te profiteren. Ik heb een hekel aan profitariaat. Van alle kleuren en van alle rassen. Je kunt maar genieten van een systeem op voorwaarde dat je ertoe bijdraagt. Zo sluit je het profitariaat automatisch uit.”
De Waele: “Het boek ‘Van A tot Z’ is nog zeer actueel. Dat is de bijbel van LDD.”
Even terug naar de economie. U heeft zich in het parlement vaak druk gemaakt om de faillissementen en bedrijven die om de haverklap naar het buitenland vertrekken. Hoe kunnen we het tij keren?
Dedecker: “Door de lasten te verminderen. Dat wil ook zeggen dat je de uitgaven moet verminderen. Maar de mensen zijn gepamperd in de verzorgingsstaat. Ik word gek. Soms heb ik zin om te stoppen. De mutualiteiten betalen van alles terug. Er is een te groot aanbod. Die verzorgingsstaat moet weg. Je moet zuurstof geven aan de mensen. Er moet een vlaktaks komen van 30%. Wij verdienen niet te veel, we hebben te weinig in onze portemonnee.”
Er blijft niet veel over…
Dedecker: “Neen, zeker niet. Een derde. Ik werk met mensen, als ik iemand wil belonen en 100 euro netto wil geven dan moet ik in totaal 300 euro betalen. Ik heb niets tegen indexering. Ik heb iets tegen bruto indexering. Indexering moet gebeuren op de nettolonen. Dan vermindert de loonlast aan het ritme van de inflatie. Dat is toch logisch. Maar wie heeft er het meeste voordeel bij indexering? De overheid. Behalve als de ambtenaren moeten betaald worden, dan slaan ze in paniek. De globale loonkost in dit land is 135 miljard. Als er daar 1% bijkomt of afgaat dan is dat wel 1,35 miljard hé. Je moet de mensen zin geven om te werken. Voor degenen die niet willen werken moet de beperking van werkloosheid in de tijd worden ingevoerd. Als je binnen de twee jaar tijd geen werk vindt, dan scheelt er iets.”
De Waele: “Er is nu ook een groot debat over de gezondheidszorg. De meeste zijn overal aan het kijken hoe men de zware behandelingen van chronisch zieken er kan uitfilteren. Maar ze moeten ook eens de kosten berekenen van al de mensen die hun zoon voor de vakantie een dag eerder van school laten thuisblijven of die eens geen zin hebben om te gaan werken en een ziektebriefje gaan halen. Dat moet ook allemaal terugbetaald worden.”
Dedecker: “Ik ga nu iets zeggen dat misschien fascistisch klinkt. De moeder van een vriend van mij heeft osteoporose. Ze is 92. Ze blijven haar opereren maar ze breken elke keer opnieuw haar armen en haar heupen. Je moet het debat durven aangaan of die vrouw nog moet geopereerd worden of niet. Er zijn daar geen objectieve criteria voor. Er zijn mensen van 92 jaar die heel gezond zijn maar er zijn er ook die osteoporose hebben en die alles breken. Laat dat dan zo hé. Je moet het debat durven voeren zoals het debat is: recht voor de raap. Maar als je zoiets zegt dan ben je opeens een fascist. Ik heb ooit een wetsvoorstel ingediend tegen de rituele slachting. Ik ben niet tegen de rituele slachting maar het moet onder verdoving gebeuren en het moet altijd in een slachthuis gebeuren. Ik werd uitgescholden door de Antwerpse rabbijn Pinchas Kornfeld. Hij zei dat ik de hoogovens terug wilde invoeren zoals in Auschwitz. Met de moslims kon ik wel het debat aangaan. Zij kenden het dossier. De meeste schapenslachtingen van de moslims zijn in Nieuw-Zeeland. Ze zijn allemaal halal maar ze gebeuren allemaal onder elektrische verdoving. Je moet je dossier kennen.”
Het is een symbooldossier.
Dedecker: “Het is een symbooldossier maar als je goed nadenkt moet je beseffen dat zoiets niet meer kan. We leven niet meer in een rurale maatschappij. In New York en Amsterdam moet je dat ook niet doen. Wij aanvaarden dat enkel op basis van politieke correctheid. Terwijl je eigenlijk moet durven zeggen: “gebruik je gezond verstand.”
Denk je dat er ruimte is voor dat debat in België?
Dedecker: “Er is altijd ruimte om debat aan te gaan maar je wordt altijd platgeperst door die verzuiling. Je wordt meteen in een hoek gezet. Ik ga een klein voorbeeld geven over de N-VA. Ik ben tegen het koningshuis. Macht is niet erfelijk, dat is iets uit de middeleeuwen. Ik heb niets tegen die mensen want ik ben al een paar keer bij de koning geweest. Ik heb eens anderhalf uur binnengezeten bij Koning Albert. In het parlement bashen we altijd het koningshuis. Wie is er daar voor te vinden, Theo Francken van de N-VA. Prins Laurent had eens een boompje gaan planten in Israël. Dus Theo Francken belde mij kort voor de parlementszitting om daarover vragen te stellen in het parlement. Toen ik op het parlement kwam, had Theo Francken zijn vragen ingetrokken. Ik vroeg hem waarom hij zijn vragen ingetrokken had en hij zei ja, ik moest mijn vragen intrekken van de afdeling in Antwerpen want de Joden die in Antwerpen wonen zouden niet meer op ons stemmen. Voor mij kan dat niet. Als je een idee hebt, moet je erachter staan. Dat is het verschil tussen Dedecker en de rest.”
Even een sprong maken naar de gasboetes.
Dedecker: “We waren met twee personen tegen de gasboetes. Eva Bremps en ik. Ik ben nochtans geen groene jongen maar ik ben tegen de gasboetes. En de grootste reden daarvoor is omdat ik vind dat als je iemand macht geeft, je een soort Hitler creëert. Het gezond verstand zegt dat gasboetes moeten kunnen omdat je kleine vergrijpen moet kunnen bestraffen zonder dat er echt rechtspraak aan te pas komt. Anderzijds vind ik dat we de scheiding van de machten moeten respecteren. Je hebt de uitvoerende macht, de wettelijke macht en de rechterlijke macht. Bestraffen komt toe aan de rechterlijke macht. Als de burgemeester het recht heeft om wetten op te maken dan speelt hij wetgever. Als hij het recht heeft om te bestraffen, dan speelt hij justitie en als je dan nog het recht hebt om in beroep te gaan hij hem dan is het hek van de dam. Dat noem ik dictatoriaal. Dat kan niet in een Westerse maatschappij. De scheiding der machten wordt met de voeten getreden en dan is er ook nog de belachelijkheid van de bestraffing. Ik heb ook gewaarschuwd voor overdaad en dat is ook zo nu. De gekheid houdt niet op. Ze willen nu de stadswacht ook meer bevoegdheid geven. De stadswacht is eigenlijk verdoken tewerkstelling. Dat is een job die is uitgevonden voor mensen die al jaren werkloos zijn. Nu krijgen ze ook politionele macht. Waar gaat het eindigen? We hebben het meeste aantal politieagenten van gans Europa. We hebben er 49.000. Dat is bijna 1 politieagent per 250 inwoners. En dan wordt er gezegd dat er te weinig blauw op straat was. Dat is waar, op straat is er te weinig blauw maar in de bureaus zit het vol. 1 op 6 loopt op straat. Dat moet veranderen. Om eens terug te komen op die gasboetes. Die moeten afgeschaft worden. Er moet terug sociale controle komen. Vroeger was dat er veel meer. Vroeger had je sociale controle, nu heb je camera’s. Mensen leefden meer met elkaar. Die gasboetes zijn enkel goed om de staatskas te vullen. De gasboete is de schuldbekentenis van een falend opvoedsysteem en de vrijbrief voor een falende overheid. Het is een schamele schaamlap. Gasboetes zijn bonnen van straatspionnen.”
We hebben het daarnet over Elektrawinds gehad. U trekt al jaren fel van leer tegen Johan Vande Lanotte?
Dedecker: “Nee, niet tegen Vande Lanotte. Tegen onrecht en machtswellust. hij is de emanatie van de macht. Zoals de PS in Wallonië en in Henegouwen of Van Cauwenberghe in Charleroi is dat Vande Lanotte in Oostende en hier in de streek. Ik heb iets tegen machtswellust. Macht moet gecontroleerd worden. Daarom trek ik van leer tegen Johan Vande Lanotte. Ik heb niets tegen hem als persoon. Als we elkaar tegenkomen dan slaan we een praatje. Ik ben de enige die hem durft controleren. Wat er is gebeurt is met Elektrawinds is een schande. De socialisten hebben daar veel mensen voor geronseld. Veel mensen hebben daar hun geld ingestoken en ze beloofden 6% enzovoort. Dat is Arco in het klein. Tekteo, De nieuwe intercommunale van de socialisten in Luik, gaat Electrawinds nu kopen want anders komt Vande Lanotte in de problemen. Dat is weer overheidsgeld dat ze gaan gebruiken. In iedere normale democratie vlieg je daarvoor in de gevangenis.”
U heeft zich al vaak kritisch uitgelaten over hoe de EU bestuurd wordt, wat scheelt er volgens u aan het huidige model?
Dedecker: “De logheid van het bestuur en het gebrek aan democratisch gehalte. Dat zijn Europese mandarijnen die geen voeling meer hebben met de werkelijkheid. Ik geloof in het democratisch gehalte. Mensen moeten kunnen gekozen worden en kunnen afgezet worden. Nu beslissen de regeringen zelf wie daar aangesteld wordt. Iemand als Verhofstadt gaat daar op de bühne de mensen gaan zot maken in Kiev en als puntje bij paaltje komt laat hij ze in de steek. Om ons geweten te sussen gaan we nu 11 miljard euro geven aan een land dat volledig corrupt is. Er moet daar eerst een democratisch systeem komen. Ik begrijp die Oekraïners ook niet. In 1932 en 1933 zijn er 6 miljoen Oekraïners uitgehongerd. De genocide van Stalin. Hij heeft in Oekraïne alle oogsten opgekocht en verkocht aan de Britten. Velen herinneren zich dat niet meer. Ik heb het voordeel van oud te zijn. Didier Ramout, een parlementslid van de VLD toen Verhofstadt eerste minister was, had een nauwe band met Oekraïne en heeft daar een hele tijd gewoond. Hij wou die genocide laten erkennen. Daar is nooit iets in huis van gekomen. Nu willen ze die mensen plots helpen. Je moet je geschiedenis kennen he. Ik maak mij ook niet zo druk over de Krim. Dat was een cadeautje van de Russen aan Oekraïne in 1954 op voorwaarde dat ze toegang kregen tot de Middellandse Zee. Het probleem is dat er een pijpleiding van Rusland door de Krim loopt en door Oekraïne. We moeten daar niet hypocriet over doen. Europa is terug een papieren tijger. Weekdieren zonder tanden.”
Nog veel werk aan de winkel?
Dedecker: “Er is nog heel veel werk aan de winkel. Ik ga het niet meer meemaken maar ik ga er toch niet over zwijgen.“
Wat is voor u een goed resultaat in West-Vlaanderen?
Dedecker: “De kiesdrempel halen. Overleven”
Tenslotte, waarom moet de kiezer in West-Vlaanderen voor u stemmen?
Dedecker: “Omdat er iemand nodig is die de vinger op de wonde durft te leggen en omdat het parlement dood is. De particratie is aan de macht. Je ziet ook terug die afrekening van mensen. Het parlement is een stemmachine geworden van de regering. De regering doet wat ze willen en de parlementairen lopen erachteraan. Dat is de grootste ziekte van onze democratie geworden. Als je als parlementair niet doet wat de regering wil dan sta je de volgende keer niet meer op het lijstje. De democratie is doodziek maar van alle politieke systemen is democratie nog altijd de minst slechtste.”