'Multiculturaliteit is geen mening, maar een feit' [Interview met Wouter Beke, partijvoorzitter van CD&V]

Wouter Beke is een strijdlustige partijvoorzitter, zo luidt het. De afgelopen vier jaar heeft hij met zijn partij heel hard gewerkt, met de focus op 25 mei. Kif Kif zat met het CD&V kopstuk aan tafel.
'Multiculturaliteit is geen mening, maar een feit' [Int

Het aandeel van jongens en meisjes van allochtone afkomst op de arbeidsmarkt moet hoger

 

25 mei nadert. De belangen zijn groot, voor de eerste maal in de geschiedenis vallen de deelstaat-, de federale en de Europese verkiezingen samen. Staat ons land op een breekpunt? Zal de uitvoering van de zesde staatshervorming het sluitstuk worden van een lange onstabiele politieke periode? Wat zijn de voor- en nadelen van het confederalisme? Met welke boodschap vertrekken de Vlaamse partijen naar de kiezer? Hoe ziet hun ideaal België er uit? Kif Kif vraagt de Vlaamse partijvoorzitters naar hun visie, naar hun voorstellen en plannen voor het Vlaanderen, België en Europa van de toekomst. Vandaag luisteren we naar CD&V partijvoorzitter Wouter Beke.

Kif Kif: Wat zijn de prioriteiten van de CD&V de komende jaren? Ik merk dat u en uw partij veel media-aandacht krijgen, u doet het goed in peilingen, u bent een heel strijdlustige partijvoorzitter.

Wouter Beke: Ik ben inderdaad een strijdlustige partijvoorzitter. De afgelopen vier jaar hebben wij heel hard gewerkt met de partij met de focus op 25 mei. Wij willen er terug staan en een duidelijk toekomstbeeld bieden voor dit land, met de nodige bestuurservaringen, met lijsttrekkers in alle provincies. We krijgen media-aandacht omdat we met heel duidelijke stellingen afkomen, zoals het sociaaleconomisch plan - wat ook onze absolute prioriteit is. We hebben een campagne daarrond gevoerd met de vraag in welk Vlaanderen wij willen leven en we hebben het zelf beantwoord. Dat is economische groei met sociale vooruitgang. Wij zijn de eerste partij geweest die dat heel duidelijk heeft berekend. 25 mei betekent voor ons; jobs, groei en werkgelegenheid. Dit is de sociaaleconomische focus die onze absolute prioriteit vormt.

Kif Kif: Kunt u deze prioriteiten van CD&V (jobs, groei en werkgelegenheid) verder uitleggen? 

Wouter Beke: Wel, deze drie punten gaan eigenlijk alle drie over hetzelfde. Wij willen economische groei genereren met sociale vooruitgang door een plan naar voor te brengen dat zorgt dat we de schuld en de tekorten die we vandaag nog hebben kunnen terugdringen. Maar daarnaast willen we 6 miljard euro belastingverlaging kunnen realiseren; 3 miljard voor de werknemers en 3 miljard voor de ondernemingen. Tegelijk willen we de komende sociale uitdagingen kunnen aangaan. Wij reserveren 6 miljard op federaal vlak voor de gezondheidszorg, zodat we de pensioenlasten van de toekomst kunnen betalen. 2,5 miljard euro willen wij in Vlaanderen investeren om de toenemende behoefte in de kinderopvang, in de ouderzorg en in het onderwijs te kunnen opvangen. Wij willen dit doen met een zeer duidelijk en realistisch plan waarbinnen wij bepaalde keuzes maken. Wij kiezen bijvoorbeeld bewust niet voor de verlaging van de vennootschapsbelasting maar daarentegen zetten wij in op een lastenverlaging voor werkgevers en werknemers.

Kif Kif: De regering van Di Rupo, hoe heeft die volgens u gepresteerd?

Wouter Beke: Zowel de Vlaamse als de federale regering heeft zeer goed gepresteerd. We hebben de tekorten van beide regeringen weten terug te dringen door stevig te besparen. Dit is gerealiseerd door bijvoorbeeld het aantal federale overheidsambtenaren drastisch te verminderen – wat een duidelijke verdienste is van Hendrik Bogaert. In Vlaanderen is er zelfs al 4 jaar een begroting in evenwicht. We hebben ook in de politieke mandaten gesnoeid: 40 senatoren minder, 60 provincieraadsleden minder. Dit is uiteraard geen revolutie maar wel een hele duidelijke evolutie. Ik verberg ook niet dat we van iedereen een inspanning hebben gevraagd; voor de gezinnen betekende dit de prijsverhoging van de dienstencheques, voor de werklozen betrof dit de verlaging van de werkloosheidsuitkering van de langdurige werklozen. Het heeft uiteindelijk wel geleid tot een effectief resultaat. Financieel hebben we dit land van de afgrond naar de top van de Eurozone geleid.

Kif Kif: Hoe staat ons land ervoor gezien de grote besparingsmaatregelen die ons opwachten?

Wouter Beke: We hebben inderdaad heel wat gezaaid met zoveel hervormingen, maar het zaad is aan het kiemen. Deze inspanningen zijn niet voor niets geweest.

Kif Kif: We zien dat de regeringspartijen in de volgende legislatuur de zesde staatshervorming in goede banen willen leiden, daarbij gaan alle bevoegdheden over naar de deelstaten. N-VA pleit al voor een zevende staatshervorming of een confederaal model?

Wouter Beke: Met deze laatste staatshervorming was het duidelijk dat de CD&V de leiding heeft genomen. Verschillende onderwerpen stonden niet in het programma van de PS, zoals BHV, asiel & migratie, arbeidsmarkt, etc. Wij hebben al die hervormingen doorgevoerd omdat we met ons programma daar heel veel belang aan hechtten, net zoals de 6de staatshervorming – welke door het Vlaams parlement al gevraagd is sinds 1999. We hebben daar uitvoering aan gegeven, het is dan ook de bedoeling dat deze staatshervorming in de komende jaren de mogelijkheid moet krijgen om te groeien. De deelstaten moeten de kans krijgen om een nieuw beleid te kunnen vormen zoals de arbeidsmarkt, de huisvesting etc. De focus voor de komende 5 jaar moet op de uitvoering van de 6de staatshervorming liggen.

Kif Kif: CD&V neemt altijd het initiatief bij institutionele hervormingen in het land.

Wouter Beke: Net zoals dat in het verleden altijd is gebeurd. Wij willen Vlaanderen versterken met een evolutie, niet met een revolutie. Vlaanderen heeft het de laatste jaren heel goed gedaan, ook wanneer we dit vergelijken met Wallonië. We zijn één van de sterkste in Europa op vlak van onderwijs. De armoedegraad in ons land is heel hoog, maar die van Vlaanderen is maar 10%, één van de laagste van Europa. Dit is allemaal gerealiseerd dankzij het gunnen van eigen instrumenten aan Vlaanderen. Uiteraard is de situatie niet zoals het zou moeten zijn, maar Vlaanderen werkt hieraan en is op de goede weg.

Kif Kif: Wat denkt u over de fileregering, de grote infrastructuren die nog niet van de grond zijn geraakt, de wachtlijsten, het mobiliteitsprobleem, de onderwijshervorming die gecontesteerd is door velen?

Wouter Beke: Wat de onderwijshervorming betreft heeft de Open VLD hier al drie verschillende meningen over gegeven, wat de infrastructuur van Oosterwele betreft heeft de Vlaamse regering een duidelijke beslissing genomen en is het weer de Open VLD geweest die dit in twijfel heeft getrokken. Inzake geloofwaardigheid kan de Vlaamse oppositie helaas niet erg veel pluimen op de hoed steken.

De onderwijshervormingen zijn er gekomen nadat Kris Peeters het dossier naar zich heeft toegetrokken omwille van het meningsverschil tussen de minister van onderwijs en de N-VA. Naar onze mening moet deze hervorming nu effectief doorgezet worden. Dit staat ook duidelijk in ons sociaaleconomisch plan; er is de dag van vandaag te veel talent waarin wij investeren en dat zonder diploma eindigt of er te lang over doet om een diploma te kunnen bemachtigen. Dat is een enorme investering vanuit de gemeenschap maar het is vooral een verlies van talent. Om dit verlies aan te pakken hebben wij deze onderwijshervorming naar voren gebracht, waarvan wij vinden dat ze onverkort moet uitgevoerd worden. In het verleden is er helaas te weinig geïnvesteerd in het draagvlak voor deze hervormingen en dus willen wij met de verschillende akkoorden eindelijk draagvlak creëren.

Kif Kif: We zitten met een record aan faillissementen in ons land, hoe kunnen we het tij keren?

Wouter Beke: Wel door de focus hier op te leggen is dit mogelijk. We hebben niet meer de luxe om ons 541 dagen lang met het regeringsvormingsproces bezig te houden. Daarom is het belangrijk om die 6de staatshervorming uit te voeren en ons te focussen op het sociaaleconomisch aspect.

Kif Kif: Kunt u even terugkomen op het 3D-plan?

Wouter Beke: Het 3D-plan staat voor drie belangrijke zaken, namelijk, het investeren in de economische groei door het verlagen van 3 miljard aan lasten voor bedrijven en 3 miljard voor werknemers. De sociale vooruitgang kunnen wij bereiken door 10 miljard euro federaal uit te trekken en 2.5 miljard Vlaams en door een besparingsplan en een investeringsplan naar voren te schuiven. Wij kunnen ons, zoals sommigen partijen voorstellen, niet permitteren om niets uit te geven aan investeringen en innovatie.

Kif Kif: Het plan zal 224.000 nieuwe banen opleveren?

Wouter Beke: Het Planbureau rekende uit dat er 194 000 banen bijkomen de volgende jaren. Wij geloven dat we met ons plan voor 30.000 extra jobs kunnen zorgen.

Kif Kif: Professor Peersman heeft gereageerd en zegt dat deze berekening volledig fout is?

Wouter Beke: Wel wij zijn de meest bescheiden partij op dit vlak, andere partijen hebben veel hogere claims. We hebben een zeer conservatieve inschatting gemaakt door bijvoorbeeld in ons plan geen rekening te houden met de opbrengsten van extra groei, terwijl ons voorgelegd plan extra groei tot doel heeft. We gaan niet zoals de socialisten uitgaan van de 3 miljard euro aan sociale fraudebestrijding omdat het volgens ons niet realistisch is om dat structureel te hebben: hoe meer je fraude bestrijdt, hoe minder dat opbrengt. Op vlak van terugverdieneffecten zijn wij ook zeer bescheiden terwijl de Open VLD op dat vlak goochelt met miljarden. Wij zijn de partij met het meest evenwichtige en realistische plan.

Kif Kif: Jeugdwerkloosheid is 19.8% in België. Dit onderwerp komt relatief weinig aan bod?

Wouter Beke: Wel het komt eigenlijk helemaal niet weinig aan bod. Het Vlaams gemiddelde is heel wat minder dan het Belgisch gemiddelde, wat uiteraard niet betekent dat er hier geen problemen zijn. We moeten dit eerst en vooral aanpakken door in de loonlastenverlaging te investeren, door de werkgeversbijdragen voor de jonge werklozen drastisch te verminderen. Ten tweede moet er geïnvesteerd worden in onderwijs en opleiding. Als ik zeg dat we 1.3 miljard euro groei zien tegen 2019 in het budget van onderwijs, dan is dit om te kunnen blijven investeren in onderwijs. De onderwijshervormingen zijn noodzakelijk omdat vandaag te veel mensen het onderwijs verlaten zonder dat ze klaar zijn voor de arbeidsmarkt. 

Kif Kif: Vicepremier de Crem wil 40 nieuwe gevechtsvliegtuigen aankopen, Sp.a vindt dit een totale verspilling.

Wouter Beke: De vraag in kwestie gaat niet over de gevechtsvliegtuigen maar over de vraag of wij ons land al dan niet in een internationale alliantie inschakelen waar ook sprake is van internationale solidariteit. Mij verbaast het dat de socialisten, wanneer het gaat over solidariteit, van mening zijn dat het moet ophouden bij de landsgrenzen. Ook in ons veiligheidsbeleid moeten wij plaatsmaken voor internationale solidariteit en dat betekent dat wij afspraken moeten maken waarbij het niet aan de socialisten is om ons lessen te leren wat defensie betreft. Wereldvrede prediken moet niet enkel gebeuren op een congres maar effectief op het terrein. En dus ook door deel te nemen aan internationale vredesmissies. Zoals België de voorbije jaren heeft gedaan dankzij Pieter De Crem.

Kif Kif: Er is ruimte voor een dergelijke aankoop in de komende legislatuur?

Wouter Beke: In ons land is het budget van defensie minder dan 1%, de NAVO norm is 2% terwijl de VS bijna 5% hierin investeert. We moeten geen appelen met peren gaan vergelijken, maar de vraag is of ons land zich moet inschakelen in een internationaal bondgenootschap. Binnen zo een bondgenootschap zullen we ons aan bepaalde afspraken moeten houden. Op welke wijze wij in ons eigen land aan deze afspraken gaan houden maakt in principe niets uit, zolang het internationaal op een correcte manier gebeurt. We mogen ook niet vergeten dat heel wat socialisten, zeker in Limburg, hier anders over denken dan Vande Lanotte.

Kif Kif: Onlangs was er veel commotie rond de stemming van de euthanasiewetgeving voor minderjarigen, CD&V stemde ertegen, kunt u dat wat toelichten?

Wouter Beke: Wij hebben tegengestemd omdat wij wel degelijk begrip hebben voor de euthanasievraag maar we hadden graag een regeling gehad die juridische zekerheid en duidelijkheid verschaft aan iedereen, zowel aan patiënten als aan zorgverstrekkers. Dit is er momenteel niet. Op dit moment is er een regeling voor minderjarigen, terwijl wij voorstander waren van een grens van 15 jaar. Dit had voor zowel de betrokkene als voor de artsen een duidelijke lijn kunnen zijn maar nu is het overgelaten aan interpretatie. Wanneer we de reacties van artsen bekijken zien we dat de zorgverstrekkers zeggen dat het een vraag is waar ze nauwelijks mee geconfronteerd worden. Ten tweede, als ze er al mee geconfronteerd worden, dan hadden ze al de mogelijkheid om daarop een passend antwoord te geven. Ten derde, indien er geen passende medische zorg was geweest, dan nog mankeert het met deze wetgeving aan rechtszekerheid; er is geen duidelijk kader geschetst voor de zorgverstrekkers om te bepalen hoe ze met dergelijke situaties moeten omspringen. Deze wetgeving is niet sluitend, het feit dat de voorstellers van de wetgeving geen advies van de Raad van State durfden vragen zegt al genoeg.

Kif Kif: De gaswetgeving blijft voor beroering zorgen. Zijn we met deze wetgeving niet te ver geschoten als niet wordt aangepast?

Wouter Beke: Ik heb als burgemeester geen gaswetgeving in mijn gemeente maar dat betekent niet dat ik de burgemeesters die dat wel hebben ga afvallen. Er zijn inderdaad enkele absurde voorbeelden waar ik zelf ook niet achter sta maar toch; indien de gasboetes zorgvuldig worden gebruikt, vormen zij een bescherming van de zwakken tegen de sterksten. Dat er verschillende reglementen zijn, is normaal, aangezien niet alle gemeenten met de zelfde problemen kampen. Uiteindelijk is het de gemeenteraad die zich uitspreekt over de gasboetes, wat mij een zeer democratische manier van doen lijkt. We mogen niet vergeten dat dit onderwerp tot de autonomie van de gemeenten zelf behoort.

Kif Kif: Ik heb enkele debatten van kopstukken meegemaakt, en wat mij echt opvalt bij de deelnemers van de debatten is dat er vooral bij communautaire thema’s veel heen en weer geschoten wordt. Dat thema leeft echt bij de politici maar niet echt bij de burger. Is er hier een kloof tussen het publiek en de politici?

Wouter Beke: Neen, dat is de kloof tussen de moderator en de burger. Het is niet wij die continu vragen om het over het communautaire te hebben. De partijen blijven meestal bij dit onderwerp steken omwille van de vragen van de moderator.

Maar nu, de regering is 4 jaar geleden gevallen omwille van een communautair thema, Brussel-Halle-Vilvoorde. Wie heeft dit opgelost? Ik heb het wetsvoorstel zelf geschreven als koninklijk onderhandelaar. Het is belangrijk dat iedereen weet wat de focus van de partijen is. Partijen kunnen niet doen alsof dit probleem er nooit is geweest. Het eerste probleem betrof BHV en de 6de staatshervorming, nadat deze is opgelost is het tijd voor het sociaaleconomisch aspect. Sommige partijen doen nu alsof die doorbraken er niet geweest zijn, en we eigenlijk vanaf 0 moeten beginnen.

Kif Kif: Recentelijk vierden wij het jubileum van 50 jaar Turkse en Marokkaanse migratie. Hoe staat het gesteld met die multiculturele samenleving volgens u?

Wouter Beke: Ik vind dat multiculturaliteit geen mening is maar een feit. Wij willen mensen die naar ons land komen niet vragen om te kiezen maar om te delen. Ze moeten niet voor België en tegen het land van herkomst kiezen maar we vragen wel dat er bepaalde waarden, normen, rechtsbeginselen en onze taal wordt gedeeld. Ons programma gaat over de versterking van de mens, en dat begint bij de kennis van de taal. Als kinderen van 3-4 jaar geen goed Nederlands kunnen spreken, begint de achterstand al in de kleuterklas die oploopt in het verdere onderwijs en later een handicap vormt op de arbeidsmarkt. Dit is voor ons geen zaak van exclusiviteit maar inclusiviteit. Zoals in mijn boek staat geschreven, iedereen moet met zijn eigen deelverhaal meestappen in een gemeenschappelijk verhaal. Waar men vandaan komt maakt niet uit, maar indien wij willen samenleven is het belangrijk dat er een minimum aan gemeenschap gedeeld wordt.

Kif Kif: Opvallend is dat uw partij voorstelt om streefcijfers te hanteren voor de migratieachtergrond op de arbeidsmarkt. Kunt u daarover uitweiden?

Wouter Beke: Dit is op onze arbeidsmarkten een van de problemen; het aandeel van jongens en meisjes van allochtone afkomst moet hoger, wat betekent dat we op dit vlak moeten responsabiliseren en mobiliseren.

Kif Kif: Dit is in vergelijking tot de andere partijen, die rond deze onderwerpen meestal rond de pot draaien, toch een moedige beslissing va de CD&V.

Wouter Beke: Ik denk dat wij elk talent nodig hebben. We hebben met de financiële crisis reeds een serieuze achterstand opgelopen, daarbij is het met de vergrijzing de dag van vandaag des te belangrijker dat we iedereen op de arbeidsmarkt nodig hebben.

Kif Kif: De Europese unie gaat door een turbulente periode, hoe heeft Herman van Rompuy het er vanaf gebracht?

Wouter Beke: Mijn bescheiden mening is dat hij het er schitterend vanaf heeft gebracht. Twee jaar geleden werd door zowel de nationalisten als de liberalen gezegd dat de eurozone 2013 niet zou overleven. De analyse bleek allesbehalve te kloppen, de eurozone heeft 2013 niet alleen overleefd, ze heeft het er beter van afgebracht dan ervoor. De sociaaleconomische harmonisering van de financiële instellingen was bij de totstandkoming van de eurozone achterwege gelaten, maar dankzij de verschillende hervormingen heeft men een stap gezet om deze achterstand terug in te halen. Zie hier, in 2010 was een bankentoezicht binnen de Europese unie zoals in de VS een illusie, vandaag is het de realiteit.

Kif Kif: Er is nog altijd geen gemeenschappelijk defensiebeleid, geen ééngemaakt Europees defensiemacht.

Wouter Beke: Ik ben voorstander van een internationale samenwerking wat het defensiebeleid betreft. Pieter de Crem heeft daar het voortouw in genomen. Op dit vlak is het ons land dat de Eurogroep leidt, wat een niet te onderschatten prestatie is. Ik heb van de Duitse collega’s vernomen dat ze zelden gezien hebben dat een klein land als België de leiding durft nemen en daarbij dermate toonaangevend optreedt. Ook op Europees vlak geldt hetzelfde; alleen door samenwerking zullen wij er samen sterk staan.

Kif Kif: Wat is voor u en de CD&V een goed verkiezingsresultaat?

Wouter Beke: Meer dan 20%.

Kif Kif: Dat is kort en krachtig. Dank u wel en tot ziens.


>>>
Hou het dossier 'Vlaamse Partijvoorzitters op de koffie bij Kif Kif' de komende weken in de gaten voor meer interviews!
[Redactie: Sultan Alkis]