‘Ik wou graag in Afghanistan opgroeien, studeren, sporten, ... Maar dit ging allemaal niet door de oorlog.’

Ik ben Mohammed, zeventien jaar oud en kom uit Afghanistan. Aan Afghanistan heb ik weinig herinneringen. Ik was pas 6 toen ik met mijn familie voor de oorlog Afghanistan verliet en naar Iran verhuisde. Daar heb ik 8 jaar gewoond en op mijn veertiende ben ik naar Nederland vertrokken.
‘Ik wou graag in Afghanistan opgroeien, studeren, spo

In Afghanistan heb ik niets of niemand meer en ik ben er ook sinds mijn zesde niet meer geweest. Als ze me terug sturen zou ik niet weten wat te doen

 

Wie ben je en waar liggen jouw roots?

Ik ben Mohammed, zeventien jaar oud en kom uit Afghanistan. Voor ik naar België kwam woonde ik al vier jaar in Nederland. Nu ben ik sinds 26 februari hier.

 

Hoe zag je leven eruit in Afghanistan?

Aan Afghanistan zelf heb ik weinig herinneringen. Ik was pas zes toen ik met mijn familie voor de oorlog Afghanistan verlaten heb en naar Iran verhuisd ben. Daar heb ik acht jaar gewoond en op mijn veertiende ben ik naar Nederland vertrokken. In Afghanistan heb ik geen familie meer. Toen ik klein was verloor ik door de problemen daar mijn vader. Daarom vertrok ik met mijn moeder, twee zussen en drie broertjes naar Iran. Na acht jaar in Iran besloten mijn familie en ik naar Europa te komen. Op weg naar Europa ben ik jammer genoeg mijn familie kwijtgeraakt. Ik ben alleen verder naar Nederland gegaan en heb sindsdien niets meer van hen gehoord.

 

Hoe ben je dan uiteindelijk hier in België beland?

In Nederland kreeg ik een negatieve beslissing op mijn asielaanvraag en dus mocht ik er niet blijven. Ik was erg bang dat ze mij terug naar Afghanistan zouden sturen en daarom ben ik zelf vertrokken en naar België gekomen. In Afghanistan heb ik niets of niemand meer en ik ben er ook sinds mijn zesde niet meer geweest. Als ze me terug sturen zou ik niet weten wat te doen.

 

Vind je dat je hier goed ontvangen bent?

Ik vind van wel. Op mijn eerste dag hier ben ik meteen naar het opvangcentrum kunnen komen.

 

Wat mis je het meest uit je geboorteland? Zijn er aspecten waar je blij om bent dat ze veranderd zijn?

Ik mis eigenlijk alles. Ik wou graag in Afghanistan opgroeien, studeren, sporten, ...  Maar dit ging allemaal niet door de oorlog. Daarom wil ik graag hier studeren en een diploma halen. In Nederland wilde ik een opleiding in logistiek volgen maar men zei me dat dit niet ging. Ik hoop dat dit in België anders zal zijn en dat ik hier een kans krijg.
Of ik blij ben dat er dingen veranderd zijn kan ik moeilijk zeggen. Ik ben hier nog niet lang genoeg om daar een oordeel over te geven.

 

Hoe ziet je leven er hier uit?

Ik vind mijn leven hier niet slecht. Het is wel elke dag hetzelfde. Maar er zijn hier heel veel Afghanen met wie ik kan praten en dat geeft wel gezelschap en een goed gevoel.

 

Wat zou je in de toekomst nog willen bereiken?

Ik wil gewoon studeren en een diploma halen. Als het kan zou ik graag een opleiding International Business and Management of Logistiek volgen. Ik wil graag zakenman worden.
Mijn hobby is boksen en ik zou deze sport ook hier graag beoefenen en er verder in gaan. In Nederland deed ik dit al professioneel en dat wil ik hier graag verder zetten. Maar aangezien ik hier nog niet lang ben, is dit natuurlijk nog even afwachten.

 

 

Lees ook: ‘Het leek wel of we mieren waren die zware lasten op hun rug dragen’ [Het verhaal van een vlucht van Eritrea naar België]

Lees meer migratieverhalen in het dossier 'De mens achter de migrant'