#Mediawatch: Mainstream media over Virgo Plus

Op 12 mei bracht Kif Kif de getuigenis van een studente die verbaal en fysiek werd aangevallen door de schooldirecteur van Virgo Plus in Vilvoorde. Sindsdien regent het reacties, ook mainstream media namen het verhaal over.

Op 12 mei bracht Kif Kif de getuigenis van een studente die verbaal en fysiek werd aangevallen door de schooldirecteur van Virgo Plus in Vilvoorde. Sindsdien regent het reacties, ook mainstream media namen het verhaal over. Zowel Het Laatste Nieuws (HLN) als Gazet van Antwerpen (GvA) publiceerden een artikel over de getuigenis van de studente. Maar al snel is van die getuigenis nog weinig van te merken..

HLN kopt het artikel met ‘"Racisme? Wij werden net zelf respectloos behandeld”, waar ze directeur aan het woord laten en het agressief gedrag (lees: van de student) in geuren en kleuren beschrijven:

           “De studente deed haar verhaal intussen in geuren en kleuren – weliswaar anoniem – op de website van Kif Kif […]”

Dat ze huilend naar huis vertrok, trekt HLN zo te zien in twijfel:

           “Na nog een korte discussie vetrok de stagiaire naar eigen zeggen ‘huilend naar huis’.”

Maar waar ze wel zeker van zijn is dat de studente in kwestie heel de heisa heeft veroorzaakt:

“De jonge studente van de lerarenopleiding van de Mechelse hogeschool heeft donderdag heel wat deining veroorzaakt in de Vilvoordse middelbare school.”

En volgens GVA het is namelijk – haar schuld – dat ze de kledingvoorschriften niet naleeft, natuurlijk!

“Ze bood zich als stagiair – tegen de kledingvoorschriften in – aan met een hoofdoek en een te lange rok.

De studente geeft op onze website haar feiten van de versie weer, aldus GVA. De GVA kiest er voor om zowel het verhaal van de studente en de school te vertellen. Al is één verhaal toch wel meer waarheid dan de ander. Want wat de studente zegt is maar een bewering en haar versie van de feiten:

            “[…], geeft de moslima bij Kif Kif haar versie van de feiten weer.”

“Een studenten uit de Lerarenopleiding van de Thomas More Hogeschool Mechelen beweert dat ze gewelddadig behandeld is door de directeur.”

Bij de school klinkt een heel ander verhaal. De directeur geeft een reactie. Is het een andere versie? Of een bewering? Daar lezen we niets meer van. 

Toppunt van allemaal is dat er geen woord wordt gerept over het verbaal en fysiek geweld van de directeur, in beide krantenartikels.  De essentie van de zaak is helemaal ontgaan: het geweld! Mainstream media hebben het liever over de studente die de kledingvoorschriften niet naleefde en de directeur respectloos (!) behandelde.

Kif Kif zal dit tot op het bot uitzoeken. Het gaat over meer dan één incident. Gelijkaardige verhalen duiken op, waarin het discriminerende en viserende gedrag van de directeur elke keer op dezelfde manier wordt beschreven. Een reactie van het Katholiek Onderwijs is nog zoek. Practise what you preach, waar blijft de dialoogschool die het Katholiek Onderwijs zo hoog in het vaandel draagt?