Niet stemmen omwille van hoofddoekenverbod en verdoofd slachten #BangeBlancoBelg

Ik weet dat heel wat moslims een afkeer hebben van de politiek omwille van twee zaken: het hoofddoekenverbod en verdoofd slachten. Dat verbod is een inbreuk op de persoonlijke vrijheid en past niet in een Westers vrij land.
Niet stemmen omwille van hoofddoekenverbod en verdoofd

Als je blanco wil stemmen, dan is dat je volste recht. Maar doe dat uit overtuiging en niet enkel omdat iemand zegt dat alle politici rotte honden zijn.

 

Ik weet dat heel wat moslims een afkeer hebben van de politiek omwille van twee zaken: het hoofddoekenverbod en verdoofd slachten.

Dat verbod is een inbreuk op de persoonlijke vrijheid en past niet in een Westers vrij land. Hoewel het verbod op het dragen van een hoofddoek op school en achter het loket redelijk nieuw is, is de kans groot dat het de komende legislatuur zal verdwijnen.

Zo sprak de Raad van State zich al uit tegen het verbod in het GO en liet ook Mieke Van Hecke, voormalige topvrouw van het Katholiek Onderwijs, verstaan dat een hoofddoek op school ‘moet kunnen’.

De uitspraak van de Raad van State is er niet gekomen omdat mensen aan de zijlijn stonden, maar wel omdat de dames van onder andere BOEH (Baas over Eigen Hoofd) nooit de strijd hebben opgegeven tegen dit onrecht. Het feit dat de meerderheid van partijen zich achter deze beslissing schaart, bewijst ook dat wij als burgers wel degelijk het verschil kunnen maken.

We zijn er uiteraard nog niet en met politieke uitspraken tijdens de verkiezingen moet je altijd voorzichtig zijn, maar het lijkt me niet onrealistisch om te denken dat binnen een aantal jaar gesluierde dames zonder stress naar school kunnen gaan.

Verdoofd slachten mag…mits bepaalde voorwaarden

Een tweede issue dat in elk politiek debat over islam aanwezig is, is verdoofd slachten.

Voor alle duidelijkheid: ik ben geen islamkenner en wil me ook niet uitspreken over wat al dan niet halal is.

Wat ik wel weet is dat verdoofd slachten niet verboden is als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Zo schrijft het gerenommeerde Britse Halal Food Authority dat een dier onder verdoving geslacht mag worden, mits het dier niet sterft tijdens het proces:

“Halal Food Authority allows controlled electric stun-with-minuscule amperage, with official Veterinary Surgeon validating that the animal or the birds do not die prior to slaughtering.”

Ik heb dit citaat voorgelegd aan een islamitische geleerde en die beaamde dat de voorschriften van de Halal Food Authority conform zijn met de islam.

Niet elke moslimgeleerde deelt deze mening, maar er is alleszins geen consensus over zoals bij het drinken van alcohol of het eten van varkensvlees.

Waarom moet ik luisteren naar een koefar?

Mij zal je nooit horen zeggen dat ik een moslimkenner of Midden-Oosten specialist bent. Ik ben wel iemand die de diversiteit in onze samenleving erkent en het vooral ziet als de sleutel van de toekomst.

Ik heb dit artikel geschreven omdat ik weet dat een heleboel moslims niet of blanco stemmen omwille van deze twee zaken. Voor hen zijn de partijen die deze verboden hebben ingevoerd hun stem niet waard.

Het probleem is dat het verbod op onverdoofd slachten en het hoofddoekenverbod zo symbolisch zijn geworden, dat er niet meer genuanceerd wordt.

Facebookstatussen en YouTubeclips worden gretig rondgedeeld zonder stil te staan bij de inhoud of andere kant van het verhaal.

Het gevolg is dat de stem van deze intelligente burgers onbenut blijft en zich niet kan kristalliseren tot een verandering in de maatschappij.

We kunnen het ons echt niet veroorloven om nu de democratie te geven

Het belang van verdoofd slachten en het vrij kunnen dragen van een hoofddoek valt vaak moeilijk uit te leggen aan de massa.

Zij antwoorden vaak of er geen belangrijke zaken zijn in de wereld.

Een harde uitspraak, maar er zit wel een grond van waarheid in.

Niet dat het hoofddoekenverbod onbelangrijk is, maar het is te gemakkelijk om de politiek op te geven omwille van deze twee zaken.

Sinds de laatste verkiezingen is er zoveel gebeurd, dat passiviteit the worst course of action is.

Sinds de laatste verkiezingen weten we dat de Amerikanen, de Britten, de Russen en de Chinezen zo goed als al onze digitale communicatie bijhouden, analyseren en gebruiken om ieder van ons te labelen als potential liability.

Door de situatie in Oekraïne hebben we ook moeten aanvaarden dat vrede in Europa geen zekerheid meer is.

En vorige week werd nog maar eens duidelijk dat Moeder Natuur terug orde op zaken aan het stellen is. De gevolgen ervan voelen we nu al en eenmaal het klimaat helemaal op tilt staat zal de wereld voorgoed veranderen.

Ik heb het dan niet enkel over temperatuurschommelingen, maar ook over onze oceanen die niet meer levensvatbaar zullen zijn en ongeziene migratiestromen uit het tegen dan onleefbare Afrika.

Geen enkele partij is perfect

Tegen discriminatie moet altijd gevochten worden en hoewel de strijd nog niet gewonnen is, zie ik het licht aan het einde van de tunnel.

Sommige partijen zullen nog een tijdje weerwerk blijven bieden, maar zullen uiteindelijk bijdraaien. Partijen die liever geen hoofddoek achter het loket willen zien, zijn ook niet noodzakelijk racistisch.

En dat is misschien wel de belangrijkste boodschap die ik wil meegeven: schrijf een partij niet enkel af op basis van twee elementen. Maak ze het verdomd moeilijk, sleur ze mee naar debatten, spam ze vol op Facebook en Twitter, maar bekijk alsjeblieft het volledige plaatje.

Durf ook te erkennen dat politici fouten maken en dat partijen kunnen veranderen. Niet iedereen verdient onze stem, maar ook niet iedereen is een munafiq of een graaier.

Jullie zijn de toekomst en er staat veel te veel op het spel om nu je stem weg te gooien en te hopen dat alles vanzelf beter wordt.

Als je blanco wil stemmen, dan is dat je volste recht. Maar doe dat uit overtuiging en niet enkel omdat iemand zegt dat alle politici rotte honden zijn.

Salaam

Fadawah - Vince Buyssens 

 

>>> Check het Kif Kif dossier #ikstemNIETblanco