Peliculatina: Brussels festival van Latijns-Amerikaanse film

Met het Peliculatina festival, probeert het Brusselse Maison de l’Amerique Latine het gebrekkige aanbod van Latijns-Amerikaanse films in onze zalen op te vangen.
Peliculatina: Brussels festival van Latijns-Amerikaanse

Alberto Barbera, directeur van het festival van Venetië, verklaarde onlangs dat de enige cinema die vandaag voor vernieuwing zorgt precies de Latijns-Amerikaanse is.

 

Het Brusselse Maison de l’Amerique Latine engageert zich al jaren met de verspreiding van hedendaagse Latijns-Amerikaanse cinema. Ze werken met een sociaal-politieke insteek, bezorgd over de “uiteenlopende sociaaleconomische werkelijkheden” van het subcontinent en bewust van de kracht van het bewegende beeld om mensen attent te maken op actuele ontwikkelingen in de Latijns Amerikaanse samenlevingen. Ze hebben samengewerkt met Brusselse festivals van Ibero-Amerikaanse films en met het Brusselse  kortfilmfestival. Regelmatig organiseren ze ook filmbesprekingen. Zo proberen ze het gebrekkige aanbod van Latijns-Amerikaanse films in onze zalen op te vangen. En dat terwijl  Alberto Barbera, directeur van het festival van Venetië, onlangs verklaarde dat de enige cinema die vandaag voor vernieuwing zorgt precies de Latijns-Amerikaanse is.

 

Peliculatina, georganiseerd door Maison de l’Amerique Latine, is het festival van de Latijns-Amerikaanse en Iberische fictiefilm dat dit jaar zijn vierde editie kent en een selectie van 25 films brengt, verdeeld op basis van inhoud. De categorieën Politiek, Vrouwelijke blik, Jongeren, Historische figuur, Iberia en Kaskrakers groeperen de films die van 22 tot 27 september geprojecteerd zullen worden in Cinema Galeries, Vendôme en Flagey.

 

Opvallend zijn de biopic Libertador, over het leven van de vandaag hyperrelevante figuur van de Venezolaanse bevrijder Simon Bolívar, de dramatische komedie Los insólitos peces gato bekroond in Locarno en Toronto, La Salada, over Boliviaanse en Aziatische migranten in een belangrijke markt in een buitenwijk van Buenos Aires, Depois da chuva, tegen de achtergrond van de vaak over het hoofd geziene militaire dictatuur in Brazilië en Cristo Rey, een Romeo en Julia-verhaal in een ruwe barrio van Santo Domingo, waar Haïtiaanse migranten zich geconfronteerd zien met de hardste kanten van de Dominicaanse samenleving.

 

Omdat film ook een uitnodiging is voor dialoog, worden gesprekken en lezingen georganiseerd in het kader van het festival. Over film, maar ook over politiek en maatschappij in het algemeen, om film dichter bij onze realiteit te brengen.

Meer info: www.peliculatina.be

Lees meer filmnieuws en recensies op Kif Kif Filmblog