Stelling: De islam wil onze westerse wereld innemen en onderwerpen

Theoloog Jonas Slaats spreekt over islamofobie als grootste sociale probleem van de huidige maatschappij. In het dossier "Hebben moslims humor?" weerlegt hij tien veelgehoorde vooroordelen over moslims. Vandaag: "De islam wil onze westerse wereld innemen en onderwerpen".
Door: Kif Kif - 30/05/2016 - 10:09
Stelling: De islam wil onze westerse wereld innemen en
 

Theoloog Jonas Slaats spreekt over islamofobie als grootste sociale probleem van de huidige maatschappij. In het dossier "Hebben moslims humor?" weerlegt hij tien veelgehoorde vooroordelen over moslims. Vandaag: "De islam wil onze westerse wereld innemen en onderwerpen".

Slaats: “Er zijn inderdaad een pak agressieve weirdo’s in Irak en Syrië die dat lopen te brullen. Maar daar staat niets van in de koran. Er bestaat inderdaad een vers van het zwaard. Maar die vers wordt meteen gevolgd door begrenzingen zoals het feit dat ‘degenen die berouw tonen’ of ‘om bescherming vragen’ dat berouw en die bescherming ook moeten krijgen. Wie de Koran in zijn geheel neemt, merkt dat geweld alleen maar getolereerd wordt als vorm van zelfverdediging. Als je het nuchter bekijkt, heeft de bijbel zelfs veel meer agressieve passages dan de koran.”
 
“Het is wél zo dat je die weirdo’s veel meer hoort én dat ze meer volgelingen hebben dan dertig jaar geleden. Zo onlogisch is dat niet. Bepaalde moslimlanden werden intussen ook meer verwoest dan dertig jaar geleden. Ik denk aan de invasie in Irak in 2003, zogezegd om massavernietigingswapens te onderscheppen. Meer dan een miljoen doden, alles bij elkaar. Dat is een tiende van België. Na die oorlog vormt een hoopje buitenlandse machten dan een regering die absoluut niet aanvaard wordt door de lokale bevolking, terwijl olie aan de lopende band verkocht wordt en vooral westerse mogendheden daarvan profiteren. En dan vinden wij het raar dat soennieten en sjiieten niet hand in hand Kumbaya lopen te zingen? Hetzelfde met de terreuraanslag in Parijs van vorig jaar. Meteen staat het vol militairen in Brussel en Antwerpen. Maar tegelijk vinden we het raar dat in een compleet ontwricht land een paar heethoofden rechtstaan die zeggen: ‘Het is gedaan met die moordende westerlingen hier! We zullen eens tonen tot wat wij in staat zijn!’” 
 
“Een moslim is helemaal niet zo bloeddorstig als sommigen laten uitschijnen. Een Amerikaans onderzoek stelde ooit twee vragen. ‘Kan het dat je om militaire redenen burgerslachtoffers maakt?’ en ‘Kan het dat je om niet-militaire redenen burgerslachtoffers maakt?’ Uit het onderzoek bleek dat moslims burgerslachtoffers veel minder tolereerden dan christenen. In eender welk geval!”
 
 
 
Deze stellingen verschenen oorspronkelijk in P-Magazine in een artikel van Greg van Roosbroeck.