Waarom Smet op het vliegtuig mag en El Sayed Elbadawi niet

Op de luchthaven van Sharm El-Sheikh in Egypte is het chaos. Al de Belgische touroperators steken hun handen uit de mouwen om de Belgen veilig te laten terugkeren. Bij Jetair geldt het terugkeerbeleid enkel voor mensen met een ‘veilige naam’.
Op de luchthaven van Sharm El-Sheikh in Egypte is het chaos. Al de Belgische touroperators steken hun handen uit de mouwen om de Belgen veilig te laten terugkeren. Bij Jetair geldt het terugkeerbeleid enkel voor mensen met een ‘veilige naam’. Want 12 passagiers van JetairFly mochten vorig weekend niet aan boord.  En wat opmerkelijk is, is dat deze 12 passagiers volgende achternamen hebben: Byrkin’, ‘Chuykina’, ‘Durmaz’, ‘Acar’ en ‘El Sayed Elbadawi’. Toeval?
 

Het veiligheidsprofiel is niet 100%

 
Jetair laat in zijn communicatie weten dat het gaat om uitzonderlijke veiligheidsmaatregelen.  Elke passagier wordt gescreend. Jetair stelt een analyse op aan de hand van verschillende parameters en bij deze mensen bleek het resultaat negatief.

Het is de taak van de touroperators om alle Belgen uit Sharm El Sheikh te halen en deze mensen terug te brengen naar hun veilige thuishaven. Maar in plaats daar van kiezen ze er voor om niet alle Belgen gelijk te behandelen en een onderscheid te maken op basis van de achternaam en etnische afkomst. Want op wat baseren deze parameters zich anders?

Daarbovenop horen bij deze 12 passagiers ook nog twee kindjes. Wat hiervoor de verklaring is, is onbekend. Tenzij een kind een bedreiging vormt natuurlijk. Ondertussen bevinden deze kinderen zich dankzij Jetair in een onveilige situatie.

#Imagoschade

 

Als er niet snel een heldere verklaring komt, lijkt het mij duidelijk. De veiligheidsmaatregelen zijn enkel toegepast om mensen met een achternaam die niet lijkt op Smet of Janssens. Als Jetair niet duidelijk communiceert over wat er gaande is, dan is het belangrijk dat we als consument een gericht signaal sturen. Niet meer reizen met Jetair zal voor velen een logische gevolg zijn.

Over de imagoschade van Jetair is alleszins geen twijfel mogelijk.