Boeken 2018

Dit dossiertje bundelt de recensies van boeken die in 2018 op Kif Kif besproken werden.

Artikels

20/06/2018 - 10:20 Mohamed El Khalfioui

Haalt de PvdA 2025? is een lezenswaardig boek dat inzichten bijbrengt over de toekomst van de (Nederlandse) sociaaldemocratie. Dit boek laat ons zien wat er gebeurt als je te lang tussen centrum en rechts hebt gezeten. Nu is het vooral hopen dat de Vlaamse sp.a hier lessen uit zal trekken.

07/06/2018 - 16:54 Btisam Akarkach

Over het sociaal protest in de Rif, dat de laatste jaren hevig woedt, krijgen we slechts met mondjesmaat berichten te horen. Zeker in het Nederlands is er weinig literatuur voor handen die een grondige beschrijving biedt van de huidige situatie. Het nieuwe boek Opstand in de Rif wil daar verandering in brengen. 

01/05/2018 - 13:10 Luk Groffy

Net als Rudi Rotthier in 2000, trok Thomas Blommaert een tijdlang Borgerhout in. Rotthier beschrijft in Hotel Fabiola het Borgerhout dat we kennen als de bakermat van het Vlaams Blok. Blommaert schetst de situatie waarbij politiek gezien de meerderheid in Antwerpen de minderheid is in Borgerhout, en omgekeerd. In gesprekken met allerlei gekende en minder gekende sleutelfiguren, gaat hij op zoek naar verklaringen voor de gedaanteverwisseling die de wijk onderging.

12/04/2018 - 15:40 Floris Cavyn

Met De blinde uil schreef Sadegh Hedayat een bevreemdend boek dat in de jaren 1950 door elke Iraanse intellectueel werd gelezen, maar evengoed werd doodgezwegen. Liefde en dood, twijfels en verlangen. De thema's zijn niet licht, maar Hedayat verwerkt ze in een genadeloos meesterwerk.

06/04/2018 - 10:13 Thomas Blommaert

De bijna vier vierkante kilometer van Borgerhout zijn de enige in Antwerpen waar de N-VA niet aan de macht is. Het districtsbestuur is er immers in handen van roden en groenen. In zijn nieuwe boek vertelt Thomas Blommaert het verhaal van die linkse enclave op rechteroever. Kif Kif publiceert een fragment.

28/03/2018 - 07:52 Kim Buermans

Niet alle burgers voelen zich vertegenwoordigd in de klassieke politieke structuren. Bovendien hebben niet alle burgers een gelijke toegang tot de politieke arena waardoor zij effectief weinig tot geen machtsmiddelen ter beschikking hebben. Bijgevolg zoeken deze burgers alternatieve wegen om hun politieke wensen en kritiek te uiten.