Boeken 2020

Dit dossier bundelt de recensies van boeken die in 2020 op Kif Kif besproken werden.

Artikels

17/12/2020 - 16:59 Mohamed Barrie

Afgelopen jaar werd journaliste en onderzoekster Warda El-Kaddouri door deBuren, een Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat, uitgeroepen als de meest inspirerende, opkomende denker van het moment. Ze schrijft voornamelijk over de thema’s inclusie, racisme, discriminatie en duurzaamheid. In oktober bracht  Warda El-Kaddouri  het boek Dominantie: Waarom we denken wat we denken uit waarin ze  dieper ingaat op de subtiele manier waarop dominantie onze beelden en verhalen kleurt.

15/12/2020 - 12:48 Abdullah Hemmet

Orhan Agirdag is professor in de pedagogische wetenschappen aan de KU Leuven en universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn allereerste volwaardige boek 'Onderwijs in een gekleurde samenleving' onderzoekt hij de complexe realiteit van ongelijkheden in het onderwijs. In dit boek worden wetenschappelijk onderzoek, literatuur en vele praktijkvoorbeelden samengebracht die relevant zijn voor iedereen die met dit thema in contact komt: leraren, studenten, ouders, beleidsmakers, sociaal werkers en educatief medewerkers.  

12/11/2020 - 09:56 Philippe De Cleen

Yaa Gyasi schreef een aangrijpende roman over menselijke verhoudingen, en over de gevolgen van depressie en verslaving. Verheven koninkrijk is het tweede boek van de Ghanees-Amerikaanse schrijfster, die debuteerde met Weg naar huis, een indrukwekkende historische roman over het verwoestende transatlantische slavernijverleden. In Verheven koninkrijk voert ze een jonge vrouw op die op zoek gaat naar orde in de chaos van het leven.

04/11/2020 - 11:47 Frederik Janssens

In De val van Icarus reflecteert journalist en onderzoeker Nick Meynen over het coronavirus dat om zich heen grijpt. In drie delen schetst Meynen achtereenvolgens hoe het coronavirus zich wereldwijd zo snel kon verspreiden, wat de rol van de geopolitiek is, en welke kansen er liggen om het beter te doen na de pandemie. Hij legt daarbij steeds de link tussen het virus en de strijd om het klimaat.

22/10/2020 - 09:35 Rosalie van Hoof

Kunst is een vlucht naar andere oorden. Ontspannend, confronterend, zalvend, soms slaand. In haar nieuwste poëziebundel doet Blythe Baird vooral dat laatste. De jonge dichteres is de kleine deugniet die verlekkerd uithaalt naar roodgloeiende knoppen die ‘afblijven’ schreeuwen. Op briljante wijze reist ze naar contreien die drijven in taboe, zoals het overwinnen van trauma, structureel seksisme en het accepteren van je lichaam.

09/09/2020 - 10:05 Kamel Essabane

Waar kom je echt vandaan? Een vraag waar je als ‘Nederlander met migratieachtergrond’ of ‘Nederlander van kleur’ altijd beducht voor moet zijn. Is het een onschuldige vraag uit oprechte nieuwsgierigheid, of is het een vorm van microagressie (“je hoort er niet bij”)? Wat moet je als Nederlander van kleur doen om erbij te horen? Wanneer ben je een 'gewone, normale Nederlander'? Zou je überhaupt een 'Nederlander' willen zijn?

03/06/2020 - 08:00 Frederik Janssens

Nadia Nsayi schreef een mooi boek over haar twee vaderlanden: Congo en België. Het is enerzijds een familiegeschiedenis en anderzijds een persoonlijk verhaal dat verweven zit in een veel groter maatschappelijk verhaal: de geschiedenis van Congo/Zaïre en de relatie van dit land met België.