"Ik kan een film maken over al die keren dat ik ben tegengehouden door de politie" [Getuigenis van Younes]

Younes is 23 jaar en student Sociaal Cultureel Werk. Aan Kif Kif vertelt hij over zijn ondervindingen met de politie en hoe hij daarmee omgaat.
"Ik kan een film maken over al die keren dat ik ben teg

Als je wordt behandeld als een crimineel, ga je dat zelf uiteindelijk nog geloven ook. Je voelt je vernederd en het raakt je ziel

 

Younes is 23 jaar en student Sociaal Cultureel Werk. Aan Kif Kif vertelt hij over zijn ondervindingen met de politie en hoe hij daarmee omgaat.

Ben je al eens in aanraking gekomen met de politie en om welke redenen?

Ja, ik was net een dag achttien geworden en ik had afgesproken met vrienden. Wanneer ik richting tram stapte, hield een politiecombi me tegen. Na 5 minuten buiten te zijn en zonder enige uitleg werd ik meegenomen. Uiteindelijk bleek ik een mogelijke verdachte te zijn bij een roofoverval. Ik was net meerderjarig, dus er moest niemand op de hoogte worden gebracht. Op het politiebureau ging mijn gsm de hele tijd af, het was mijn moeder die mij tientallen keren belde. Ze was ongerust. Uiteindelijk mocht ik toch opnemen en moest ik de telefoon doorgeven aan de politieagent. Hij kreeg mijn tante aan de lijn die heel boos werd. Toen ik mijn verklaring aflegde, vroeg ik de politieagent of ze mij hadden aangehouden omwille van mijn uiterlijke kenmerken. Natuurlijk ontkende de politieagent dit. Ik heb dus een nacht in het politiekantoor moeten verblijven en de volgende ochtend hebben ze mij vrij gelaten. Een verontschuldiging heb ik nooit gekregen. 

Waarop baseert een politie agent zich volgens jou?

Ik woon al 5 jaar in Edegem en ik ben al meerdere keren tegengehouden, zonder reden. Opvallend is dat het altijd op dezelfde plek gebeurt, een straat verder van mijn huis vlakbij de woning van mijn opa. Ik word dan bekeken. Ik sta naast een combi en zie de buren naar me kijken, alsof ik een crimineel ben. Ik ben de jongen die altijd bij de politie staat, ze hebben me precies nog nergens anders gezien. De reden waarom ze mij tegenhouden is absurd. Een keer gedroeg ik me ‘verdacht’, omdat ik aan het kijken was naar een leegstaand huis in mijn wijk. 

Is dit een uitzonderlijke geval of gebeurt dit vaak?

Dit is geen uitzondering. Het is een routine geworden. Als ik die straat in Edegem instap en er rijdt een combi voorbij heb ik het zitten, weet ik dat de kans groot is dat ze me tegenhouden. Ik kan een film maken over al die keren dat ik ben tegengehouden door de politie. Ik weet al hoe het er aan toe gaat als de politie me naar de zijkant brengt. Ik kan ondertussen beter met politieagenten praten dan met vrouwen (lacht). Ik ben al zoveel met hen in contact geweest dat het normaal lijkt, maar dat is het helemaal niet. Ik voel me geviseerd als ik een politiecombi zie passeren.

Je zegt dat het een routine is, hoe probeer je er dan mee om te gaan?

Natuurlijk heb ik een uitlaatklep nodig. Anders houd ik dit niet vol. Ik schrijf teksten en teken graag over zaken die maatschappelijk getint zijn en vaak gaan die over racisme. Actief zijn bij Kif Kif zorgt ervoor dat ik mijn woede, machteloosheid en frustratie kan kanaliseren. Maar een echte oplossing is er niet. Ik heb ook geen zin meer om buiten te komen, omdat de kans groot is dat ik zal worden tegengehouden. Wat moet ik doen om niet meer gestopt te worden? Op die vraag kreeg een mooi antwoord van een politieagent: hij zei dat ik dan maar gewoon niet meer moest buiten komen.

Heb je ooit al het gevoel gehad dat je door agenten anders werd behandeld dan bijvoorbeeld je vrienden zonder zichtbare etnisch culturele achtergrond?

Ja, ik heb in de grote vakantie gewerkt voor Oxfam. Samen met nog andere studenten gingen we huis aan huis de mensen informeren over de werking van Oxfam en of ze deze wilden steunen. We waren daarvoor een dag op stap in Dilbeek “waar de Vlaming thuis is”. Zo werden we verwelkomt, met deze zin op een gigantisch bord. We startten onze toer en gingen huis aan huis. Op een gegeven moment zie ik een collega bij een politiecombi staan. Ik stap naar hen toe en iedereen moest zijn identiteitskaart laten zien. Daarna werd alleen ik door een politieagent apart gehouden. Ik moest mijn rugzak leegmaken en werd gefouilleerd, mijn (blanke) collega’s niet. De directie van Oxfam heeft klacht ingediend bij de politie wegens racisme. Ik ben gestopt met de studentenjob bij Oxfam, want ik heb het gevoel dat ik niet de geschikte persoon ben om in deze buurten huis aan huis te gaan.

Denk je dat de houding van de politie moet veranderen?

Criminaliteit wordt niet alleen gecreëerd door de omgeving waarin je leeft of je je bevindt.  Als je wordt behandeld als een crimineel, ga je dat zelf uiteindelijk nog  geloven ook. Je voelt je vernederd en het raakt je ziel. Wat is het nut nog om het tegendeel te bewijzen. Dan kan je evengoed wel crimineel zijn. Ik kan mij dan ook perfect inleven in dat gedachtegoed. Ik begrijp waarom sommige ‘hang’ jongeren boefjes worden. Repressief, brutaal en daarbovenop nog willekeurig en discriminerend optreden, werkt alleen averechts. Je wordt opstandig en kwaad. Met die kwaadheid moet je iets kunnen doen want anders kan het mislopen.

 

>>> De identiteit van Younes is bekend bij de redactie van Kif Kif, lees ook de getuigenis van zijn moeder Linda; ''Hoe racisme de toekomst van mijn zoon veranderde'

>>>> Lees meer in het dossier 'Diversiteitsbarometer Politie

>>>>> Hoe meld je discriminatie? klik hier voor meer info

 

Heb je een gelijkaardige ervaring die je wil delen? stuur een mailtje [email protected]