My Ras Tafari Roots: “One Love, one Heart, one Destiny”

‘My Ras Tafari Roots’ is een uiterst intiem en onthullend portret van de Belgische-Italiaanse regisseur David Verhaeghe, die een zoektocht begint naar de vermeende familiebanden met de legendarische Ethiopische keizer Haile Selassie I.
My Ras Tafari Roots: “One Love, one Heart, one Destin

Veel is er niet bekend over de jeugd van Verhaeghe’s grootmoeder, maar de regisseur weet wel boeiende verhalen naar boven te halen door onder meer zijn eigen moeder en mensen die dicht bij Selassie staan aan het woord te laten.

 

Na het veelgeprezen tweeluik ‘Triq Slama Mohamed, Reis in Vrede’ dat het verhaal vertelt van Mohamed Abdeslam, een 73-jarige Marokkaanse man uit Antwerpen, gooit David Verhaeghe deze keer hoge ogen met een persoonlijk verhaal.‘My Ras Tafari Roots’ is een uiterst intiem en onthullend portret van de Belgische-Italiaanse regisseur, die een zoektocht begint naar de vermeende familiebanden met de legendarische Ethiopische keizer Haile Selassie I. In zijn leven komen allerlei levensvragen op, waar noch hij, noch zijn moeder antwoorden op hadden. Was zijn Italiaanse grootmoeder – die het verleden doodzweeg - werkelijk de dochter van de Ethiopische keizer, de profeet van de Rastafari?  

De wegen leiden eerst naar Jamaica, man…

Als Reggae-liefhebber dompelt Verhaeghe ons eerst onder in de spirituele cultuur van Jamaica. Voor veel Jamaicanen is Ras Tafari Makonnen die na zijn bekroning de naam Haile Selassie I kreeg een soort God, een reïncarnatie van Jezus waar zij voortdurend naar refereren. De ideologie en boodschap van Rastafari, waarbij trots op het zwart-zijn, een terugkeer naar Afrika en vrijheid van onderdrukking werd gepredikt, vond een gewillig gehoor bij de arme, zwarte bevolking in Jamaica. Hier komen de twee verhaallijnen samen: de zwarte Jamaicanen die voortdurend zoeken naar hun voorouders waarvan zij gescheiden zijn tijdens de periode van slavernij, en Verhaeghe die zijn roots opzoekt. Het is een genuanceerde en herkenbare prent voor mensen met een migratiegeschiedenis. Op welke manier die ook is verlopen.

Gedeeld historisch erfgoed

Veel is er niet bekend over de jeugd van Verhaeghe’s grootmoeder, maar de regisseur weet wel boeiende verhalen naar boven te halen door onder meer zijn eigen moeder en mensen die dicht bij Selassie staan aan het woord te laten. Hoe komt een donkere vrouw terecht in het fascistische Italië? Welke banden zijn er met Cyprus? Wat kan de familiale verbintenis zijn tussen een Vlaamse man en een Ethiopische keizer? Welke taboe breekt Verhaeghe hier?

‘My Ras Tafari Roots’ sleept je mee in de zoektocht naar een identiteit, door het verleden en heden, en laat je vergeten dat je eigenlijk naar een documentaire kijkt.

 

‘My Ras Tafari Roots’ is op 19 januari in verschillende bioscopen in première gegaan.