[Persbericht] Kif Kif zet onderwijs en superdiversiteit op de politieke agenda

“Het antwoord op superdiversiteit is niet sociale stabiliteit maar sociale elasticiteit: ons onderwijs moet flexibel genoeg zijn om met die steeds opnieuw veranderende realiteit om te gaan.
Door: Kif Kif - 20/04/2012 - 07:57
[Persbericht] Kif Kif zet onderwijs en superdiversiteit

Tot op vandaag is ons onderwijs immers een van de kampioenen in de productie sociale ongelijkheid en vallen vooral ‘allochtonen’ uit de boot

 

Kif Kif en Communicatie in Beeld lanceren op 22 april de documentaire Wonderwijs. Deze documentaire brengt het verslag van een jaar onderzoek naar het onderwijs in een superdiverse samenleving. “Concreet is Kif Kif op zoek gegaan naar moeilijkheden binnen het onderwijs die potentieel een drempel vormen voor de gelijke behandeling van alle leerlingen. Kif Kif laat het daar natuurlijk niet bij en ging ook actief op zoek naar interessante voorbeelden hoe het wel kan”, aldus Carolina Maciel de França (Kif Kif).

Wonderwijs focust in eerste instantie op de driehoeksverhouding tussen ouders, leerlingen en de school binnen een samenleving die steeds meer gekenmerkt wordt door superdiversiteit. “In tegenstelling tot de gangbare mythe zien we dat ouders van ‘allochtone’ kinderen weldegelijk nauw betrokken zijn bij de schoolcarrière van hun kinderen. Meer nog, we stellen vast dat zij een ongebruikt potentieel vormen”, aldus Maciel de França. Wonderwijs is enerzijds een positief verhaal, een verhaal van mogelijkheden. Zo tonen we in de documentaire verschillende succesvolle praktijken in binnen- en buitenland.

De documentaire geeft echter niet alleen antwoorden. Ze biedt wel een perspectief op onderwijs in deze steeds veranderende en steeds diverser wordende samenleving. En daar zien we dat Wonderwijs ook het verhaal brengt van gemiste kansen. Wonderwijs roept dus ook veel vragen op. Centrale vraag is hoe we ons onderwijs kunnen aanpassen aan de steeds veranderende realiteit van de superdiverse samenleving zodat iedereen effectief gelijke onderwijskansen heeft. Die realiteit brengt inderdaad uitdagingen met zich mee en het is aan het beleid om hier structurele keuzes te maken. “Het antwoord op superdiversiteit is niet sociale stabiliteit maar sociale elasticiteit: ons onderwijs moet flexibel genoeg zijn om met die steeds opnieuw veranderende realiteit om te gaan. Dat is niet alleen een taak van leerkrachten maar des te meer van het beleid. Tot op vandaag is ons onderwijs immers een van de kampioenen in de productie sociale ongelijkheid en vallen vooral ‘allochtonen’  uit de boot”, aldus Ico Maly (Coördinator Kif Kif). Gelukkig moeten we hiervoor het warm water helemaal niet meer opnieuw uitvinden.

Contact:
Carolina Maciel de França | verantwoordelijke Wonderwijs |[email protected]
Ico Maly | Coördinator Kif Kif |[email protected]