Starterspakket Vlaams Nationalisten

Sinds de lancering is er scherpe kritiek geuit op de inhoud van de brochure. Youssef Aouriaghel doet er nog een schepje bovenop.
Starterspakket Vlaams Nationalisten

Het is duidelijk dat het de makers van dit starterspakket de minste kennis ontbrak van de gemeenschap die zij aanschreef.

 

Starterspakket Vlaams Nationalisten

Het groot orakel van de N-VA, Geert Bourgeois laat nog eens van zich horen. Afgelopen maandag presenteerde de Vlaamse minister voor integratie een nieuw starterspakket in Casablanca voor Marokkanen die wensen te emigreren naar Vlaanderen. Het pakket dient om een realistischer beeld over Vlaanderen te scheppen voor eventuele nieuwkomers en hun duidelijk te maken van de normen en waarden die er in ons land heersen.

Sinds de lancering is er scherpe kritiek geuit op de inhoud van de brochure. De Marokkanen zouden er op een paternalistische en kwetsende manier aangesproken worden. Zo worden ze er ondermeer op gewezen dat in Vlaanderen de mensen in huizen wonen en niet op straat. U kunt zich wellicht de shock voorstellen wanneer de aspirant emigranten met dergelijke wereldschokkende feiten worden geconfronteerd. Verder worden ze er ook attent op gemaakt dat Vlamingen houden van rust. Dat het dus niet wenselijk is dat ze 's avonds op straat nog lawaai maken. Dat het niet de normale gang van zaken is om iemand onaangekondigd te bezoeken en dat vrouwen hier niet bij hun schoonouders komen inwonen.

Door dergelijke punten kon het starterspakket meteen op felle weerstand rekenen van de aanwezige Marokkaanse journalisten in Casablanca. Ook de Marokkaanse gemeenschap in Vlaanderen liet zich niet onbetuigd. Zo liet de acteur Noureddine Farihi, bij ons beter bekend als Mo van Thuis, zich ontvallen: dat de minister Marokkanen als beesten afschildert.

Maar is al deze kritiek wel terecht? Laten we de rollen eens omdraaien. Stelt u zich eens voor dat een minister van een land met veel Vlaamse expats, bijvoorbeeld de Verenigde Arabische Emiraten, naar België zou reizen om er een starterskit voor Vlamingen voor te stellen. Gevuld met informatiebrochures en een DVD met getuigenissen gebaseerd op heersende vooroordelen over Vlamingen.

In de VAE is het verboden kinderen te misbruiken. Het is niet wenselijk om ten strijde te trekken tegen landgenoten die een andere taal spreken. Frauderen behoort niet tot de volkscultuur. Walgelijke voorbeelden? Absoluut. Beledigend? Zeker. Waar ligt dan het verschil tussen deze punten en de warme oproep naar nieuwe Marokkaanse migranten om toch vooral hun vrouw en kinderen niet te slaan eenmaal ze naar Vlaanderen verhuizen?

Het is duidelijk dat het de makers van dit starterspakket de minste kennis ontbrak van de gemeenschap die zij aanschreef. Getuige daarvan zijn de vele kwetsende opmerkingen in de brochure. In plaats van het integratieproces te versterken zoals de minister oorspronkelijk voor ogen had, heeft hij het compleet tegenovergestelde bewerkstelligd.

Bourgeois van zijn kant begrijpt de kritiek niet. Hij verdedigt zich door er op te wijzen dat uit een studie van vorig jaar is gebleken dat de meeste immigranten niet op de hoogte zijn van de Vlaamse normen en waarden en de meeste onder hen werkloos zijn.

Wellicht is hij vergeten dat zijn partijgenoot Philippe Muyters, bevoegd in deze materie, gisteren voor het tweede jaar op rij onder vuur kwam te liggen door de lage werkloosheidsgraad onder de allochtone bevolking in Vlaanderen.