Zo kan het ook! Een vacaturepagina van Argenta in de Metro

Op maandag 26 juni adverteerde Argenta bank in Metro. De advertentie laat zien hoe je zonder enige aarzeling of overdrijving diversiteit kan normaliseren.
Door: Kif Kif - 29/06/2017 - 14:31

Op maandag 26 juni adverteerde Argenta bank in Metro, de krant die pendelaars gratis op de trein kunnen meenemen. Argenta is op zoek naar nieuwe medewerkers en plaatste daarom een aantal testimonials bijeen op een volledige pagina van de Metro Carrièregids. (Zie afbeelding onderaan.)

Een halve pagina werd in beslag genomen voor de het verhaal van Rachida Aboulakil. Rachida wordt omschreven als teamleider van Credit Risk Analysis die met haar team het kredietrisico van de effectenportefeuille beheert. Wat verder wordt uitgelegd dat het team van Rachida op zoek is naar een nieuwe Senior Credit Risk Expert.

Opvallend aan het geheel – of juist niet – is het feit dat de tekst begeleid wordt door een grote foto van Rachida waarop ze ook een hoofddoek draagt. Over die hoofddoek wordt met geen woord gerept. Over islam is niets te vinden en over culturele diversiteit wordt niet gesproken. Het lijkt wel de normaalste zaak ter wereld en wordt bijgevolg net niet besproken.

Onder de foto van Rachida wordt ook in een apart kader vermeld welke eigenschappen een Senior Credit Risk Expert moet hebben.

  • Je bent een enthousiaste en gedreven teamspeler die zowel zelfstandig als in team kan werken en daarnaast proactief is en initiatief neemt.
  • Je hebt sterke analytische vaardigheden en een groot aanpassingsvermogen.
  • Je hebt een goede kennis van kredietrisicomodellen

Het gaat dus om twee uitermate typische sollicitatievaardigheden die in de gemiddelde vacature verwacht worden en één heel sectorspecifieke. Op zich weinigzeggend. Maar het begeleidende beeld zegt daardoor des te meer. Door zonder de minste aarzeling Rachida’s profiel zo’n prominente plaats te geven maakt men duidelijk dat ook werkelijk iedereen welkom is in het bedrijf en er kan doorgroeien ongeacht zijn/haar afkomst of geloofsovertuiging. Door anderzijds het geheel ook niet te overdrijven en door, bijvoorbeeld, niet te expliciteren dat men open staat voor culturele diversiteit maakt Argenta duidelijk dat het voor hen op dat vlak duidelijk is: diversiteit is gewoon normaal.

Of dat in Argenta's interne bestuurspraktijk ook werkelijk zo is, daar kunnen we ons natuurlijk niet over uitspreken. Maar hun advertentie is in elk geval met brio geslaagd en we kunnen alleen maar hopen dat dezelfde mentaliteit zich ook in hun praktijk vertaalt.