De hoofddoelstelling van Dunya is “kinderen van een andere achtergrond die omwille van familiale en sociale problemen voor korte en lange termijn niet thuis kunnen wonen, de mogelijkheid bieden om in een op hen afgestemd kader opgevangen te worden.”
Dunya begon in 1998 als een project binnen Opvang vzw, in Antwerpen. Ondertussen zijn verschillende diensten voor pleegzorg gefusioneerd tot één provinciale dienst, waardoor Dunya een onderdeel werd van Pleegzorg Provincie Antwerpen (PPA). Het is ook niet langer een zelfstandig project, maar werd helemaal opgenomen in de reguliere werking van PPA en de andere provinciale diensten.
De hoofddoelstelling van Dunya is “kinderen van een andere achtergrond die omwille van familiale en sociale problemen voor korte en lange termijn niet thuis kunnen wonen, de mogelijkheid bieden om in een op hen afgestemd kader opgevangen te worden.” Ze proberen te zorgen voor een matching tussen de jongere en het gezin, waarin de waarden, normen en gedragsregels van de minderjarige, de ouders en het pleeggezin beter op elkaar afgestemd zijn. Een uithuisplaatsing is altijd een ingrijpende gebeurtenis voor zowel de jongere als het gezin en vraagt altijd een hele inspanning om zich aan te passen aan het nieuwe gezin. Een cultuursensitieve aanpak en een goeie afstemming van de hulpvraag en het hulpaanbod vergemakkelijken de uithuisplaatsing en de uiteindelijke terugkeer naar huis.
Daarnaast hebben ze nog andere doelstellingen. De organisatie wil pleegzorg als hulpverleningsvorm introduceren bij de allochtone bevolking. Maar ook willen ze allochtone hulpverleners inwerken in de pleegzorg, want hoe meer verschillende achtergronden, hoe beter voor de cultuursensitieve werking. Daarnaast selecteert Dunya allochtone pleeggezinnen, om zo tegemoet te komen aan de hulpvraag van allochtone kinderen en jongeren. Ze willen de jongeren integraal en intercultureel te begeleiden.
Omdat Dunya nu echt ingebed is in de werking van PPA, gaan ze verder dan enkel gezinnen begeleiden. De medewerkers ondersteunen hun collega’s buiten Dunya bij cultuursensitieve elementen in hun dossiers. Zo draagt Dunya bij aan de bewustmaking van cultuursensitieve elementen en (super)diversiteit in de pleegzorg.
Dunya begon als een project dat zich specifiek richtte op Turkse en Marokkaanse jongeren. Maar de organisatie wil dit verder opentrekken naar meer gemeenschappen. Daarom zoeken ze actief naar mensen met een andere culturele achtergrond, want nu zijn er te weinig mensen voor de grote dienst die Dunya intussen geworden is. Zo staat er bijvoorbeeld een vacature open, waarin Berbers of Arabisch kennen een pluspunt is. Op termijn zou het ook interessant zijn om een nieuwe selecteur aan te werven, iemand die gezinnen zoekt en selecteert. Die kan best van een andere origine zijn om een bredere blik, een breder perspectief te krijgen.
Het is duidelijk dat Dunya, terecht, een vaste plaats heeft binnen PPA. Bewustmaking is nodig, niet alleen binnen pleegzorg. Door de fusie is het nog wat zoeken naar een eigen weg binnen de grote structuur. Maar dat Dunya een plaats heeft, dat staat vast.
>>> In dit dossier (Superdiversiteit in de zorgsector) leggen we de zorgsector onder de (diversiteits)loep aan de hand van artikels en interviews.