'Ik geloof in het nut van praktijktesten' [Interview met Mohamed Benhaddou]

Ik zet mijn eerste voet in Brussel-Noord en ben meteen verdwaald. Op zoek naar de Vooruitgangsstraat waar het Minderhedenforum zich heeft gevestigd. Eenmaal aangekomen ontmoet ik Mohamed Benhaddou voor de eerste maal.
'Ik geloof in het nut van praktijktesten' [Interview me

We leven in een superdiverse maatschappij die burgers kent met verschillende roots. Geschiedenis mag geen monoculturele of etnocentrische invulling meer krijgen.

 

Ik zet mijn eerste voet in Brussel-Noord en ben meteen verdwaald. Op zoek naar de Vooruitgangsstraat waar het Minderhedenforum zich heeft gevestigd. Eenmaal aangekomen ontmoet ik Mohamed Benhaddou voor de eerste maal.

Mohamed Benhaddou heeft een bekend verleden als activist bij de Arabische Europese Liga (AEL). Zeer trots vertelt hij over een aantal acties waaronder de burgerpatrouilles. Jammer genoeg gebeurde dit allemaal voor mijn tijd.

Vandaag is hij actief bij het Minderhedenforum rond thema’s als gekleurde armoede en woonbeleid. Ik stel hem enkele vragen over het volgende Beeldbrekers debat waar hij in het panel zit en over Kif Kif (voor de reeks 'Kif Kif doorgelicht').

Kif Kif: Dinsdag 28 januari is er een Beeldbrekers debat over WO I. Waarom ben jij een van de deelnemers?

Mohamed Benhaddou: Naar aanleiding van een discussie op sociale media werd ik gecontacteerd door Joachim Ben Yakoub van de Pianofabriek. Een aantal organisaties profileerde zich op Maghrebijnse soldaten die gesneuveld zijn tijdens WO II. Er werd gezocht naar erkenning maar ik had er graag ook principiële standpunten in zien verwerkt. Er ontbrak een anti-koloniaal standpunt en daarover ging de woordenwisseling op sociale media. Achteraf zag Joachim mij als een geschikte persoon om over dit onderwerp te komen debatteren. Het gesprek gaat over WO I. Ik ben geen historicus, maar een politicoloog. Ik wil er een politieke analyse van maken. Daarnaast wil ik het debat in de richting van het heden sturen, hoe de samenleving verandert en hoe we daardoor de geschiedenis ook anders kunnen bekijken en moeten herschrijven. Bijvoorbeeld aan de hand van de lessen geschiedenis op school.

Kif Kif: Moet migratiegeschiedenis volgens jou belangrijk zijn binnen de schoolmuren?

Mohamed Benhaddou: We leven in een superdiverse maatschappij die burgers kent met verschillende roots. Geschiedenis mag geen monoculturele of etnocentrische invulling meer krijgen. Er moet meer rekening gehouden worden met de kijk naar bepaalde historische periodes door diverse mensen. Diversiteit wordt nog altijd minimalistisch ingevuld of ontkend. De scholen zullen niet vanzelf een les migratiegeschiedenis geven. Het is een gegeven dat op de politieke agenda moet komen.

Kif Kif: Wat is je link met Kif Kif?

Mohamed Benhaddou: Ik ken Kif Kif vanaf de beginperiode maar was er niet actief bij betrokken. Ik heb eens aan een workshop journalistiek deelgenomen.

Kif Kif: Hoe heb jij Kif Kif zien groeien sinds haar oprichting in 2001?

Mohamed Benhaddou: Kif Kif is een belangrijke speler die zijn plek heeft verdiend binnen het maatschappelijk debat. De afgelopen jaren heeft de beweging een sterke stem binnen het debat gebracht. Ik hoop dat het in diezelfde richting zal groeien. Ik vind het alleen jammer dat Dany Neudt en Najib Chakouh in de beginperiode van Kif Kif een negatief rapport hebben opgemaakt van de AEL. In het publieke debat horen we elkaar niet af te kraken.

Kif Kif: Welk aandeel heeft Kif Kif vandaag binnen het maatschappelijk debat?

Mohamed Benhaddou: Kif Kif speelt een positieve rol binnen het maatschappelijk debat. De beweging moet deze rol blijven spelen. Kif Kif probeert inzichten te veranderen, te verschuiven. Het durft ingaan tegen bepaalde tendensen: de verrechtsing aankaarten, racisme ter discussie te stellen,… Kif Kif heeft veel inhoud toegevoegd en dat is zeker aan te moedigen!

Kif Kif: Kif Kif zet in op praktijktesten. Wat is voor jou het belang van praktijktesten? Denk je dat het in een wet zal gegoten worden?

Mohamed Benhaddou: Ik geloof in het nut van praktijktesten. Via praktijktesten maak je gebruik van objectieve criteria om discriminatie vast te leggen, aan te kaarten en te bestraffen. Discriminatie is een strafbare daad. Ik denk dat het politiek haalbaar zal zijn. 6 jaar geleden was het volgens Open VLD een vorm van bedrijfsspionage. Vandaag staat het in hun programma en zijn ze er voorstander van. In zekere zin begint de politiek het belang van praktijktesten in te zien.

Kif Kif: Zijn er eventueel suggesties waar het beter kan?

Mohamed Benhaddou: Ik heb soms de indruk dat er te hard wordt gefocust op N-VA en louter en alleen op N-VA. Op die manier worden de andere politieke partijen ontzien. Het zou de indruk kunnen wekken dat zij het wel goed doen, terwijl die partijen ook boter op hun hoofd hebben. Ik begrijp de verontrusting over de grote opmars van N-VA, maar voor een stuk wordt de ancien politiek verder gezet.

Kif Kif: Wat moet zeker behouden blijven?

Mohamed Benhaddou: Acties, interviews, analyses, workshops,… De sterktes van Kif Kif! 

 

>>> Als u het gesprek tussen Mohamed Benhaddou en Marc Reynebeau wil bijwonen, dan kan dat morgen in De Pianofabriek op de volgende Beeldbrekers: Selectief geheugen - Over 100 jaar WO I en onze verbeelding van de Grote Oorlog?