Kif Kif doorgelicht: van website tot beweging

De oorspronkelijke aanleiding voor de website van Kif Kif was Tarik Fraihi’s opiniestuk ‘Het failliet van de integratie-industrie’ in 2001. Een terugblik.
Door: Kif Kif - 19/12/2013 - 21:56

Kif Kif is kritisch, maar vergeet niet om ook zelfkritisch te zijn.

 

Kif Kif is bottom up ontstaan in 2001. De pioniers zijn Tarik Fraihi en Dany Neudt. Dany studeerde aan de Universiteit in Gent en Tarik lanceerde de site Kif Kif waarop in de loop van 2001 enkele opiniestukken verschenen. De oorspronkelijke aanleiding voor het oprichten van de website van Kif Kif was Fraihi’s eerste opiniestuk ‘Het failliet van de integratie-industrie’.

Bij Dany (en andere medestudenten op de universiteit) was er veel animo om iets te doen rond interculturaliteit.  9/11 schudde de wereld door elkaar en dat stuurde Dany in een nieuwe richting. Hij richtte een commissie op om meer allochtone jongeren naar het hoger onderwijs te leiden. Daaruit groeit het initiatief 'Radiks', dat in het Latijn wortel betekent. De wortel van de problemen, in dit geval. Pas wanneer Radiks wordt opgericht leerden Dany en Tarik elkaar kennen. Radiks en de bestaande site kwamen samen en zo ontstond Kif Kif in 2003. Van in het begin zagen ze zichzelf als beweging en voerden ze actie. De mensen een stem geven stond centraal en dat is tot op de dag van vandaag nog altijd zo. 

Niet enkel het activistische aspect was van belang, Kif Kif lanceerde ook interculturele initiatieven. In 2004 vond de eerste interculturele kunstwedstrijd plaats: ‘Kleur de Kunst!’. Het jaar daarop werd Kif Kif erkend als socio-culturele beweging, pas dan werden structurele subsidies toegekend. Ervoor overleefde de beweging van enkele projectsubsidies en draaide verder alles dankzij vrijwilligers.

Ook in 2004 lanceerde Kif Kif het project Mediawatch en Radio Kif Kif. Vanuit die projecten ontstonden radiotrainingen, mediawatchtrainingen en workshops. Kif Kif leidt vrijwilligers tot op de dag van vandaag op tot Kif Kif Reporters. De beweging bloeide open tot een vrijwilligersorganisatie.

Kif Kif bleef verder werken rond media, kunst en cultuur en voerde actie. Een opmerkelijke actie was die tegen het Vlaams Blok. Samen met MRAX diende de beweging een klacht in tegen het Vlaams Blok wegens aanzetten tot haat.

Kif Kif stond niet stil want in 2007 lanceerde het de eerste interculturele jobbeurs van Vlaanderen. Het werd een gigantisch succes met meer dan 1200 bezoekers. In 2008 werden de Kif Kif awards voor de eerste maal georganiseerd.

Kif Kif bleef verder actie voeren, zo diende het klacht in tegen Deutsche Bank en Mailprofs wegens racisme. En het jaar daarop stelde Kif Kif zich burgerlijke partij in de zaak Adecco samen met SOS Racisme en het ABVV.

Vandaag neemt Kif Kif je mee door Vlaanderen met de mooiste digitale migratieverhalen in de expo ‘This is it! My Story’. Deze expo kan je bewonderen doordat Kif Kif in 2010 als eerste in België startte met de methodiek Digital Storytelling.

Sinds 2011 startte de tweede beleidsperiode van Kif Kif als socio-culturele beweging. Na 10 jaar blijft Kif Kif standhouden en is het een belangrijke actor binnen het maatschappelijk debat.

‘Kif Kif’ betekent ‘gelijk’ in het Arabisch. Sinds het ontstaan van Kif Kif strijdt de beweging voor gelijkheid tussen mensen onderling, zowel het interculturele als het emancipatorische is van groot belang. Met het oog op de volgende beleidsperiode die start in 2015, wordt in dit dossier de beweging doorgelicht. Kif Kif is kritisch, maar vergeet niet om ook zelfkritisch te zijn. We interviewen vrienden, critici en belangrijke actoren in het maatschappelijk debat over het verleden en de toekomst.

Ico Maly

Sükran Bulut

Carolina Maciel de França 

Tinne Kenis

stagiairs (Jihad Van Puymbroeck, Hamid Ait Serhane, Hawa Seck e.a. ) & vrijwilligers