Interview met Said El Majdoub - genomineerd manager voor een Diwan Award en gewezen bestuurslid van Kif Kif

Said El Majdoub, in een niet ver verleden lid van de Raad van Bestuur van Kif Kif, werd genomineerd voor de Diwan Awards in de categorie Management. Wat zijn de Diwan Awards? Wie is Said en wat heeft de toekomst in petto voor Kif Kif volgens hem?
Interview met Said El Majdoub - genomineerd manager voo

een uitlaatklep in de social-profit sector heb ik absoluut nodig, anders blijf ik het niet volhouden in de financiële sector.

 

Kif Kif: Je bent genomineerd voor de Diwan Awards in de categorie Management. Kan je kort uitleggen wat de Diwan Awards zijn?

Said El Majdoub: De Diwan Awards gaan uit van een Brusselse vereniging die de Belgisch-Marokkaanse gemeenschap in zijn geheel en de individuen die daartoe behoren op een positieve manier in de verf wil zetten. De categorieën zijn ook bewust en beredeneerd gekozen, voor een stuk in functie van maatschappelijke dienstverlening. Ze zoeken in die Belgisch-Marokkaanse gemeenschap naar mensen die volgens hen opmerkelijk zijn geweest in de laatste jaren en decennia. Het is een jury die bepaalt wie in aanmerking komt voor een award. Ik vind het zeker een mooi initiatief. 2014 wordt een belangrijk jaar, er is de herdenking van 50 jaar Marokkaanse (en Turkse) migratie in dit land. Daarnaast is er 40 jaar erkenning van de islam in België. Ik denk dat het interessant is om op deze manier een aantal positieve gevolgen van die 50 jaar migratie aan bod te laten komen.

Wat vind je ervan dat je genomineerd bent?

Ik ben genomineerd in de categorie Management, omdat ik sinds meer dan 12 jaar werkzaam ben in de financiele sector. Waarschijnlijk hebben ze dit dubbel gewaardeerd, omdat ik daarnaast ook sociaal en maatschappelijk relatief zeer betrokken ben. Onder andere bij Kif Kif tot voor kort of vroeger bij Student Focus. Ze vonden dit zeer bewonderswaardig dat ik naast mijn dagelijkse job - die helemaal niet maatschappelijk relevant is - een zijspoor nam in het verenigingsleven. Zo ben ik een van drie genomineerden in deze categorie, dat apprecieer ik wel. Ik ken de meeste genomineerden in de andere categorieën ook. Het is een kleine wereld. Als je 10 jaar in het verenigingsleven actief bent dan heb je iedereen wel eens ontmoet of tenminste van die personen iets gelezen of gehoord.

Zie je jezelf als rolmodel voor allochtone jongeren die geïnteresseerd zijn in management?

Ik sta daar niet bij stil, om heel eerlijk te zijn. Ik weet niet of en in welke mate zo een award dat rolmodel-aspect precies oproept bij jongeren. Misschien wel, er zijn Marokkaanse jongeren die in hun directe omgeving geen zogenaamde succesverhalen zien. En ze zien dit nog minder in de mainstream media. Via de Diwan Awards wordt dit hopelijk wel uitdrukkelijk in beeld gebracht.

Ben je blij met wat je al hebt bereikt als manager in de financiële sector? Zijn er nog uitdagingen?

Ik werk ondertussen meer dan 12 jaar in de financiële sector. Ik zie mezelf als een moeilijk geval in deze sector. Ik ben er in beginnen werken na mijn universitaire studie Toegepaste Economische Wetenschappen, wat het logische gevolg was en minder een zeer bewuste keuze. Ik heb in de financiële sector niet 1 ding gedaan, maar meerdere trajecten afgelegd, in binnen- en buitenland. Ik werk momenteel als consultant bij Capco, en dat is opnieuw een nieuwe hoedanigheid om actief te zijn in de financiële sector. Inhoudelijk financieel gerelateerd blijven de uitdagingen zeker wel komen. Maar anderzijds, ik moet die afwisseling of afleiding wel hebben. Namelijk, een uitlaatklep in de social-profit sector heb ik absoluut nodig, anders blijf ik het niet volhouden in de financiële sector. De uitdaging die mij misschien nog de moeite lijkt, is om van de financiële sector nog meer een maatschappelijke geëngageerde sector te maken.

Wat is je link met Kif Kif?

Mijn betrokkenheid bij Kif Kif dateert van 2003. Dat was nog de beginfase van Kif Kif. De site kifkif.be bestond toen al, maar niet zoals het er nu uitziet. Wat me heeft aangesproken bij Kif Kif is het actieve karakter van de beweging. Kif Kif was opvallend aanwezig in debatten en in de media. Daarnaast heeft de sterkte van de toenmalige groep (die bestond uit onder andere Tarik Fraihi en Dany Neudt) mij enorm aangesproken. Ik maakte deel uit van de Raad van Bestuur en was ‘activist’ bij Kif Kif. Sinds 2007 is mijn engagement bij Kif Kif verminderd. De dag van vandaag blijf ik een trouwe fan van Kif Kif. Ik ben nog lid van de Algemene Vergadering en ik bezoek wekelijks de site en social media.

Hoe heb jij Kif Kif zien groeien, sinds haar bestaan in 2001?

De website en de organisatie heeft een hele evolutie meegemaakt. In 2001 was Kif Kif een site waar enkele opiniestukken op verschenen. Sinds de erkenning als beweging in 2005 is Kif Kif heel matuur geworden. Er is een vaste structuur en werking. In een sneltempo is Kif Kif, na de erkenning, geëvolueerd naar een volwaardige en gerespecteerde beweging in Vlaanderen. Ten opzichte van de beginjaren is het nu wel anders met Kif Kif, erkend als socio – culturele beweging. Ervoor was Kif Kif eerder een activistische vereniging. De tijdsgeest is ook veranderd. Hoe Kif Kif is geworden als beweging en de zaken die ze heeft verwezenlijkt, vind ik een fantastische evolutie.

Vind je dat Kif Kif nu ‘te braaf’ is geworden op vlak van actie voeren in vergelijking met de beginjaren van Kif Kif?

Niet zozeer dat, maar vroeger was Kif Kif anders. In de beginjaren voerden we veel acties uit. Het meest opmerkelijke was de klacht tegen het racisme van het toenmalige Vlaams Blok. Daarmee haalden we het nieuws. We haalden uit die actie veel voldoening, één van onze slogans is niet voor niets nog steeds: ‘open je wereld, voor racisme ze sluit’.

We waren meer aanwezig in het maatschappelijk en openbaar debat. Ik vind het in zekere zin wel jammer dat er niet meer van zulke acties worden gevoerd. Anderzijds is Kif Kif ook wel een volwassen organisatie geworden, en heeft ze dus een beetje van haar onstuimigheid verloren. Ik denk dat de acties die we voerden vooral typerend zijn voor een jonge en vrij onstuimige verenging. Nu is Kif Kif een gevestigde beweging die veel activiteiten organiseert. Ik vermoed ook wel dat de beweging veel minder tijd heeft voor in ludieke en eenmalige acties.

De doelstellingen van Kif Kif vandaag zijn: woord maken, woord geven, woord nemen, woord doorgeven. Waren deze doelstellingen ook zichtbaar in de beginjaren van Kif Kif?

Absoluut, intuïtief stond dit altijd centraal en dat wilden we ook doen met Kif Kif van in den beginne. Maar sinds we dat zo hebben geformuleerd is het een bevestiging geworden van wat we reeds deden en uitvoerden. De doelstellingen zijn organisch gegroeid, naarmate we als beweging groeiden. En achteraf is dit gestructureerd in kaart gebracht.

Wat vind je van de dagelijkse werking van Kif Kif?

Wat ik ervan vind? In elk geval fantastisch qua enthousiasme en gedrevenheid. Ik besef voor mezelf dat het allemaal heel snel gaat bij Kif Kif. Als ik bijvoorbeeld 1 keer per week de site bezoek dan is de inhoud op de website al aanzienlijk veranderd. Ik kan niet mee met de snelheid van het nieuws dat op de site wordt gelanceerd. Kif Kif biedt een forum voor alle geïnteresseerden. Op de site lees ik ook altijd zeer kwaliteitsvolle teksten. Kif Kif is heel changeminded, ik denk aan de website en de interactie met het publiek. Kif Kif staat niet stil.

Hoe zie je Kif Kif de komende 5 jaar evolueren?

Ik weet niet welke rol Kif Kif zal spelen binnen 5 jaar. Kif Kif als organisatie is ook geëvolueerd de voorbije 5 jaar, dus het zal de komende 5 jaar ook evolueren. Ik stel mij wel enkele vragen over de komende jaren. Zal Kif Kif nog bestaan? Zal Kif Kif groot genoeg zijn om effectief haar stem te laten gelden? Ik hoop dat Kif Kif nog jaren mag doorgaan. De maatschappelijke debatten over de uitdagingen in onze samenleving zijn nog niet achter de rug. Dus wat dat betreft, speelt Kif Kif een belangrijke rol. Ik hoop dat Kif Kif mag blijven bestaan als beweging, maar daar is het helaas afhankelijk van de Vlaamse overheid. En met de verrechtsing van de politiek en de samenleving is dat een belangrijke afhankelijkheid. In Antwerpen is er al een kraan of 10 dichtgedraaid bij bewegingen in het middenveld. Dat kan op Vlaams niveau ook, waardoor Kif Kif het misschien met veel minder zal moeten doen. En het heeft nu al slechts 4 personeelsleden in dienst. Kif Kif heeft zijn werking te danken aan de geëngageerde werknemers, vrijwilligers, fans en al die mensen die betrokken zijn. Dat zal zo blijven, dankzij de inzet en het engagement van al deze mensen.

Zijn er eventueel suggesties waar het beter kan?

Alles kan beter nietwaar? Kif Kif zou meer actief kunnen zijn via sociale media, denk voornamelijk aan Twitter. Via Twitter kan je zeer snel en efficiënt nieuws maken en het verspreiden. Ik vind Twitter krachtig.

Ik zou ook graag een aantal acties zien van Kif Kif rond maatschappelijke thema’s. Niet via de vrijwilligers, maar effectief vanuit de organisatie, de beweging. Ik denk dat Kif Kif ook kan trachten om financieel meer onafhankelijk te zijn. Want wiens brood men eet, diens woord men spreekt, ook in een land van Verlichting en absolute vrijheid van meningsuiting.

 

>>> U kan tot 28 december op de website van de Diwan Awards uw stem uitbrengen voor Said, klik hier