Voor Pride-maand verzamelden wij 16 eerder gepubliceerde verhalen over LGBTQI+

Op de laatste dag van Pride-maand geven we je graag nog enkele fijne leestips mee voor interessante artikelen die wij eerder publiceerden over LGBTQI+. Dat zijn er 16 in totaal. Van analyses over rechtse politiek tot authentieke getuigenissen en interviews. Veel leesplezier.

Imam Mushin Hendricks: "Moslim zijn en homo moet kunnen samengaan."

Twee reporters van Kif Kif interviewden imam Muhsin Hendricks. Na 6 jaar huwelijk outte hij zich als homoseksueel en het kwam tot een echtscheiding. Het is Hendricks’ missie om de reguliere moslimgemeenschap te sensibiliseren omtrent homoseksualiteit.

Lees hier het interview met Muhsin Hendricks

Pascal Debruyne (UGent-MENARG) & Jan Naert (UGent) over jeugdonderzoek bij moslims


De negatieve houding ten aanzien van ‘de Ander’ zou grotendeels herleidbaar zijn tot ‘religieuze opvattingen’ en ‘cultuur’. Noch ‘klasse’, noch veel andere socialisatiemechanismen en –contexten passeren de revue of spelen een fundamentele rol. Onderzoek 'jeugd' onder de loep gelegd.

Lees de analyse hier

Holebi- en minderhedenorganisaties over het taboe rond homoseksualiteit

Leden uit verschillende organisaties met een migratieachtergrond bespraken op 8 juni in het Atlasgebouw in Antwerpen het taboe ten aanzien van homoseksualiteit bij etnische minderheden. Dat deden ze op uitnodiging van Merhaba, een vereniging voor allochtone holebi’s

Lees het verslag hier

Een veelgehoord vooroordeel: "De islam onderdrukt holebi’s"

Theoloog Jonas Slaats spreekt over islamofobie als grootste sociale probleem van de huidige maatschappij. In het dossier "Hebben moslims humor?" weerlegt hij tien veelgehoorde vooroordelen over moslims. Vandaag: "De islam onderdrukt holebi’s."

Lees verder

Hoort N-VA op de Belgian Pride?

Waarom riep de aanwezigheid van N-VA op de afgelopen Belgian Pride zoveel aversie op? Werkelijke inclusie bereiken we niet door de ene minderheid tegen de andere uit te spelen, vinden Fourat Ben Chikha en Pascal Debruyne.

Je leest het artikel hier

In de kast met Allah!

Etienne Vermeersch, onze publieke filosoof, heeft een heel eigen visie op de godsdienstvrijheid. Hij gaat natuurlijk niet vlakaf tegen de grondwet in, maar hij knabbelt er wel een flink stuk van af. Eric Hulsens legt de emeritus-hoogleraar onder de loep.

Lees hier verder ...

Geen fierheid zonder moed ... maar wat is moed ?

Gaybashing is in het laatste jaar een heet hangijzer geworden. Dit zijn problemen die ernstig moeten worden genomen. Maar de analyse van deze feiten mondt al te vaak uit in een vingerwijzing die steeds in één richting gaat, meer bepaald : jonge allochtonen en moslimjongens.

Lees verder

"Belgian Pride: Solidariteit bij ons versterkt Internationale Solidariteit"


Op zaterdag 14 mei trekt naar jaarlijkse gewoonte de Belgian Pride door de Brusselse straten. Dit jaar staat de optocht in het kader van de internationale solidariteit met holebi’s en transgenders die vervolgd worden in hun landen van herkomst. 

Lees hier het artikel


Landry Mawungu: "We moeten samen een vuist maken."


Op de internationale dag tegen holebi- en transfobie, is het centrale thema in 2018 “Alliances for solidarity”. Klaartje Van Kerckem van Merhaba ging daarover in gesprek met Landry Mawungu, directeur van het Minderhedenforum. “Er is een tendens dat we op strategisch niveau meer en meer beseffen dat het om één strijd gaat, en we elkaar nodig hebben om die strijd volledig ten gronde kunnen voeren.” Een gesprek over bonding & bridging, window dressing, en met de lat slaan.

Lees hier het artikel

Internationale Dag tegen Homofobie (IDAHO)


Op 17 mei is het de Internationale Dag tegen Homofobie (IDAHO). Deze dag vormt het moment bij uitstek om stil te staan bij de homohaat die er wereldwijd nog steeds voor zorgt dat mensen

Lees hier het artikel


Love is Love: brief aan David Polfliet

Wim Backx schreef een brief aan David Polfliet, wiens lichaam in maart werd gevonden. Hij werd vermoord vanwege zijn seksuele geaardheid. "Ik kijk achterom en stel vast dat ik in het verleden niet echt een verdediger van de LGBTI+-rechten was", schrijft Backx.

Lees de brief hier


[Onderzoek] VRT en VTM verspreiden positieve holebi-clichés


In het kader van haar diversiteitsbeleid streeft de VRT ernaar om alle groepen in Vlaanderen op een correcte manier weer te geven. Master in de journalistiek Tine Kintaert onderzocht, onder begeleiding van Prof dr Dany Jaspers (HUB), of ze daarin slaagt als het over holebi's gaat.

Lees meer

Echte mannen weten waarom. Of toch niet?

Zolang we geloven dat gender op te delen valt in binaire opvattingen, reproduceren we genderongelijkheid en voeden we de hoofdoorzaken van seksisme, holebi- en transfobie, vindt Fourat Ben Chikha. Hij trekt drie lessen uit de uitspraken van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

Lees verder

Je kan niet strijden tegen homofobie en tegelijk seksist of racist zijn
 

Vrijdag trok de herdenkingsmars Ihsane Jarfi door Gent - een mars tegen ALLE vormen van uitsluiting. Want mensenrechten zijn een alles-of-niets kwestie, geen privilege voor één groep. Of zoals Hassan Jarfi het formuleerde: “Je kan niet strijden tegen homofobie, en tegelijk seksist of racist zijn".

Lees verder


Rondetafelgesprek ‘Superdiversiteit en intersectionaliteit in de theorie en praktijk.’


Superdiversiteit en intersectionaliteit werden buzzwords. Maar wat betekenen ze precies en wat is hun belang voor de (activistische) praktijk? Onderzoekers van de VUB, de Universiteit van Utrecht en de Universiteit van California gingen met enkele actoren uit het Vlaamse middenveld in gesprek die werkzaam zijn in Ella, Uit de Marge, Merhaba en Kif Kif. We publiceren de neerslag van dit uitgebreide rondetafelgesprek.

Lees verder

 

'Habibi': een lappendeken van onderzoek, getuigenissen en liefde


In zijn recentste boek, Habibi, neemt Wim Peumans ons mee in de weinig besproken wereld van lgbt-moslims. Vertrekkende vanuit zijn doctoraatsstudie over homoseksualiteit en de islam, gaat de schrijver opnieuw in gesprek met een aantal van de mensen die hij voor die doctoraatsstudie interviewde. Het resultaat zijn tien persoonlijke, soms tegenstrijdige maar steeds oprechte verhalen van lgbt-moslims 

Lees meer